Dünya, ucu bucağı bulunmayan bir gezegen ve haliyle her ülke ve kültürün belli başlı gelenek ve görenekleri oluşmuş. Endonezya’da evlendikten sonra 3 gün boyunca tuvalete gidilmenin yasak olması şu an bizlerin garibine gitse de, oradaki insanlar için bu adetler oldukça önemli. Tıpkı Endonezya’da olduğu gibi daha birçok farklı ülkede çeşitli gelenekler yüzyıllardır sürdürülüyor. İşte, 15 farklı ülkenin 15 sıradışı geleneği…
1. Hindistan’da tuvalet kağıdı kullanılmıyor
Birçok gezgin Hindistan’da tuvalet kağıdının tuvaletlerde sık bulunmadığına şaşırır. Çünkü Hindistan’da tuvalet kağıdı kullanmak pek de yaygın bir fikir değildir. Hidnistan’da tuvaletin yanında bulunan küçük bir kovada bulunan su, tuvalet kağıdı yerine kullanılmaktadır. Tuvalet kağıdını kullanmak, boruları tıkayabilecek ve ekstra atık yaratabileceğinden dolayı kötü bir fikir olarak görülmektedir.
2. Endonezya’da evlendikten sonra tuvaleti kullanmak yasak
Endonezya’da yeni evli bir çiftin 3 gün boyunca tuvalete gitmesine izin verilmez. Eğer tuvalete giderlerse, bu evliliklerinde kötü şans olarak kabul edilir. Yeni evlilere az miktarda yiyecek ve su verilirken, bu geleneği bozmadıklarından emin olmak için aile üyeleri tarafından izlenirler.
3. Masai’de insanlar birbirlerini tükürerek selamlar
Tükürme, pek çok kültürde kaba sayılırken, Kenya’daki Masai kabilesinde selamlamanın ve saygı göstermenin geleneksel bir yoludur. Kabilenin üyeleri, ellerini sallamadan önce ellerine tükürürler. Kabile üyeleri bunu yeni doğmuş bebeklere ve yeni gelinlere kutsanmaları ve iyi şans getirmeleri için yapıyorlar.
4. Meksika’da sarı gül hediye edilmez
Güller, dünyanın hemen hemen her yerinde duygu göstermek için harika bir hediyedir. Bununla birlikte, bir renk seçerken, bazı ülkeler bazı güllerle özel anlamlar yüklemiştir. Meksika kültüründe sarı gül, ölüm demektir.
5. Almanya’da bir düğün öncesi tabak parçalanır
Schön auf‘m Dorf! 😉 #polterabend pic.twitter.com/BmSPO5js3L
— Christian Conrad (@RA_Conrad) May 9, 2018
Bir Alman düğününden birkaç hafta önce, Polterabend olarak bilinen bir gelenek gerçekleşiyor. Evlenecek çiftin konukları, çiftin evine çömlek ve tabak getirir ve kırarlar. Daha sonra gelin ve damat, iyi şans getireceğine ve yaklaşan evlilikleri için ekip çalışmasını teşvik ettiğine inanılan bir hareket olan kırık çömlekleri temizler.
6. Danimarka’da bekarlara tarçın atarlar
16. yüzyıldan kalma bu eski Danimarka geleneği, bugün hala devam etmektedir. Bir kişi doğum gününde bekar kalırsa, arkadaşları onları tarçınla yıkayacaktır.
7. Venezuela’da geç kalmak oldukça yaygındır
İster bir etkinliğe, ister toplantıya, ister bir partiye katılıyor olun, Venezuela’da insanların başlangıçta planlandıklarından daha sonra gelmesi oldukça yaygındır. Venezuelalılar iş söz konusu olduğunda bile rahat bir tempo gidecekleri yere varıyorlar.
8. Macaristan’da bardaklar tokuşturulmaz
Macaristan’ı ziyaret ederken, insanların barda bardakları tokuşturmadıklarını görmek şaşırtıcı gelmiş olabilir. Bu tarihi gelenek, Avusturya’nın Macar devrimini yenip bardaklarını tokuşturarak kutladığı 1848 yılından geliyor. Sonuç olarak, Macarlar bardaklarını yıllar boyunca tokuşturmama kararı verdi.
9. Brezilya’da mermi karınca tarafından ısırılmak çok yaygındır
https://twitter.com/BulletAnts_Mawe/status/383648905067368448
Brezilya’daki Sateré-Mawé kabilesinde, bir çocuk erişkinlik yaşına geldiğinde, mermi karıncalarıyla dolu eldivenler giyip, geleneksel bir dansa katılmak zorundadır. Bu tören çok zor bir olaydır, çünkü mermi karınca ısırığı, dünyadaki en acı böcek ısırıklarından biridir.
10. Vanuatu’da iyi bir hasat için Bungee jumping yapılıyor
https://www.instagram.com/p/BVbrpSEgMSQ/?utm_source=ig_web_copy_link
Vanuatu’da erkekler tarafından yapılan bu ritüel iyi bir hasat sağlamak için yapılmaktadır. Ayak bileklerinden bağlı bir şekilde atlayış yapan erkekler, bunun hasat mevsiminde iyi şans getirdiğine inanıyor.
11. Fransa’da bekarlar, komik şapkalar takar
#SainteCatherine2017 : La tradition des Catherinettes n'a pas disparu https://t.co/rdB1HkC2KZ pic.twitter.com/Bn79FwDTUG
— Linternaute.com (@LInternauteInfo) October 10, 2017
Fransa’da, 25 Kasım, evlenmemiş kadınların genç koruyucu azizi Sainte Catherine’i anma günü olarak anılır. Bu günde 25 yaşına ulaşmış kadınlar, bilgeliği ve inancı temsil eden yeşil ve sarı şapkalar giyerler.
12. Güney Afrika’da pencereden mobilya atmak yaygındır
They took the phrase "out with the old" literally! In some parts of South Africa they throw old furniture out the window. #NewYear #Traditions #SouthAfrica #2018 pic.twitter.com/dSuS548rLs
— Sold Right Away Team (@soldrightaway) January 4, 2018
Yılbaşı Gecesi pek çok ülke havai fişeklerle kutlanırken, Güney Afrika’da uzun zamandır bu gelenek devam ediyor. Yeni yılda insanlar mobilyalarını pencereden dışarıya ve sokaklara atıyorlar. Bu gelenek, hırsızlık gibi olayların meydana gelmemesi için polis kuvvetleri tarafından izlenir.
13. Finlandiya’da iş toplantıları saunada yapılır
Sauna, Finlandiya kültürünün önemli bir parçasıdır. Yalnızca vücut toksinlerini atmak için değil, aynı zamanda iş toplantıları için de hizmet vermektedir. Finlandiya’da meslektaşların veya iş ortaklarının birlikte saunaya gidip daha rahat bir ortamda konuşmaları ortak bir gelenektir.
14. Çin’de düğünde ağlanır
Birçok kültürde bir düğün kahkahalarla dolu bir tören olsa da, Çin’de evlenmeden bir ay önce ağlayan gelin bir gelenektir. Birkaç gün sonra, gelecekteki evliliği için neşe göstermek için annesi ve diğer aile üyeleri ile bir araya gelir.
15. Orta Doğu’da sol el kullanılmaz
Bazı Orta Doğu ülkelerinde birini selamlamak veya sol eliyle yemek yemek kaba ve sağlıksız olarak kabul edilebilir. Sol el banyoya gittikten sonra kendini temizlemek için kullanıldığından, kirli elin yemek masasında kullanılmaz.
Kaynak: 1