Ebeveynler, belirli bir yaştan sonra çocuklarına sürekli ne zaman evleneceklerini sorarlar. Tabii hal böyle olunca akrabalar da aynı soruyu sormadan durmuyor. Coğrafyadan coğrafyaya farklılık gösterse de, “Ne zaman evleneceksin?” sorusu genellikle 18-21 yaş aralığındayken soruluyor. İşin ilginç kısmı, ülke ekonomik açıdan ne kadar gelişmiş ve istikrarlıysa vatandaşlar o kadar geç evleniyor. Yani ülkelerin evlilik yaşları söz konusu olunca, ekonomi etkin bir rol oynuyor. Zaten günümüzde eskiye nazaran büyük bir çoğunluk, evlenmeden önce uzun bir süre birbirini tanımak ve emin olmak istiyor. Peki farklı ülkelerin ortalama evlilik yaşı kaç?
1. Meksika – 23
Meksika, erken evlilik konusunda oldukça kötü bir geçmişe sahipti, ancak o zamandan beri yasalar değişti ve evlenme yaşı 20’lerin başlarına kadar çıktı. Geçmişe bakıldığında fena bir yaş ortalaması değil. Ancak 23, evlenmek için hala oldukça genç bir yaş. En üzücü kısmı ise, Meksika’da, yaygın bir şekilde kadınların evlendikten sonra sadece çocuk yetiştirip aileye bakan ev hanımları olması bekleniyor. Bu da, ülkelerin evlilik yaşları söz konusu olunca önde gelen Meksika’daki yerli kadınların evlenmeden önce uzun süre beklemekten, yüksek öğrenim görmekten ve kariyer yapmaktan alıkoyuyor.
2. Rusya – 24
Rusya’da insanlar, ortalama olarak 24 yaşında evleniyor. Bu çok büyük bir gelişme. Görünüşe göre Rusya’daki genç kadınlar, batıdaki akranlarını örnek alarak evlenmeden önce daha uzun süre beklemeyi tercih ediyor. 24, evlilik için batı ülkelerinde hala erken bir yaş. Ancak en azından bu bir üniversiteyi bitirmek ve hayatta ne istediğine karar vermek için yeterli bir zaman.
3. Çin – 25
Çin eskiden erken evlilikle ünlüydü, ancak ülkenin ekonomik açıdan gelişmesi evlilik geleneklerini etkiledi. Ülkelerin evlilik yaşları söz konusu olduğunda Çin, 25 civarlarında seyrediyor. Ancak yüksek öğrenim görmüş kadınların çoğu artık evlenmek için 30’larına kadar beklemeyi tercih ediyor.
4. İspanya – 27
Çoğu insan, İspanyolların çok tutkulu oldukları için erken yaşta evlendiklerini düşünüyor. Ancak İspanya, 27 yaş ortalaması ile ülkelerin evlilik yaşları sıralamasında ortalarda yer alıyor. İspanya’daki yasalar erken yaşta evliliğe izin verse de, ülkenin vatandaşları beklemeyi tercih ediyor.
5. Japonya – 29
Günümüzde Japonlar, evlenmek için 20’li yaşların sonlarını bekliyorlar ve bunun sebebinin kariyer olduğunu söylüyorlar. Bugünlerde Japonya’daki kadınlar, mali bağımsızlıklarına değer veriyorlar ve aynı zamanda başarılı bir kariyer için çabalıyorlar. Bir başarıya ulaştıklarında ve doğru kişiyi bulduklarında ise evleniyorlar. Japonya, ülkelerin evlilik yaşları söz konusu olduğunda iyi bir standart yakalamış gibi görünüyor.
6. Finlandiya – 31
Finlandiya’daki kadınlar, geçmişte ve hala da söylenmekte olan evliliğe dair konuları umursamıyor. Hani “30 yaşından önce evlenmezsen başarısız olursun” derler ya, Finli kadınlar bu tarz fikirleri hiç dert etmiyor. Ülkelerdeki evlilik yaşları konusunda Finlandiya, 30’ların başlarında seyrediyor. Ayrıca ülkedeki boşanma oranı çok düşük.
7. Fransa – 32
Fransa genellikle süper romantik bir ülke olarak görülüyor ve birçok insan özellikle partnerlerine evlenme teklif etmek için buraya geliyor. Ancak Fransız kadınlar, aşk ve evliliği farklı kefeye koyuyor. Fransa’da aşk kokusu olduğu bir gerçek ama evlilik bir öncelik değil. Pek çok çift, evlenmeden önce yıllarca birlikte yaşıyor. Ülkedeki bebeklerin yarısı evlilik dışı doğuyor ve ebeveynler sonradan evleniyor. Düğünün, sadece bir kez kutlanacak bir parti olduğunu ve mutlu olmak için buna gerek olmadığını düşünüyorlar. Düğünler, aşık insanlar için bir gereklilikten çok sembolik bir jest olarak görülüyor.
8. İtalya – 33
İtalya’daki insanların 30’lu yaşlarında hala evlenmemiş olması pek şaşırtıcı değil. Çünkü, ülkelerin evlilik yaşları sıralaması göz önüne alındığında İtalya’nın iyi bir standart yakaladığı aşikar. İtalya, evlilik ve aile değerlerine bağlı çok geleneksel bir ülke olsa da, artık kimse evlilik için acele etmiyor. İtalyan kadınları, evlenmek için 30’lu yaşlarına kadar bekliyorlar. İşin ilginç yanı eşlerinden daha uzun yaşıyorlar.
Bonus: Türkiye
Türkiye, erken evlilikleri ile ünlü bir ülkeydi, ancak son veriler bu durumun değiştiğini gösteriyor. 2001 yılında Türkiye’deki kadınların ortalama ilk evlilik yaşı 22,7, erkeklerde ise 26 idi. Bu rakamlar 2018 yılında artış gösterdi. 2018 yılına göre kadınların ortalama evlilik yaşı 24,8, erkeklerin ise 27,8 oldu.
Kaynak: 1