Denizcilikte bir iletişim sembolü haline gelen bayrak Orta Çağ’da asilzadelerin statülerini belli etmek için kullandıkları kanallardan biriydi. Ülkelere ait bayrakların askeri ve deniz seyahati ile ilgili amaçlar dışında kullanılması ise 18. yüzyıl sonlarına denk geliyor. 19. yüzyıla bakıldığında ise bayrak egemen devletlerin sahip olması gereken bir gereklilik haline gelmiştir. Peki bayraklar nasıl seçildi? Öncelikle ülkeler, uluslarının simgesi olarak kendilerine bir bayrak belirlerler. Seçilen bu bayrak genel hatlarıyla dikdörtgen şekline sahiptir. Bayrakların üzerindeki figür ve renkler ise tamamen ülkelerin kültürel ve kendilerine has özelliklerine göre şekillenir. Ülkelere ait bayraklar ne anlama geliyor, hangi renk neyi simgeliyor? Ülke bayraklarının hikayesi nereden geliyor? Savaşlar ve zaferler bayrak seçiminde ne kadar etkili? Merak edenler için 22 farklı ülkeye ait 22 bayrağın hikayesini anlattık. Ülke bayrakları ve anlamları bize ne anlatıyor? Dilerseniz listeye birlikte bakalım.
1. Türkiye Cumhuriyeti
Türkiye Cumhuriyeti’nin sembolü olan Türk bayrağı kırmızı zemin üzerinde hilal ve yıldız sembollerini barındırıyor. Bayrak Osmanlı döneminde ilk kez 1793’de devletin resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir. Ancak o dönemde bayraktaki yıldız, sekiz köşeli hazırlanmıştı. Bu bayrak uzun bir süre Osmanlı Devleti’nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan l. Abdülmecid Han döneminde yani 1842 yıllarında yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Türk bayrağı son haliyle netleştirilmiş oldu. İnanışa göre bayraktaki kırmızı renk kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldız ise beraberinde Türk Bayrağının son halini tasvir eder.
2. Fransa
Üç farklı renkten oluşan Fransa ulusal bayrağı taşıdığı anlamlar ile dikkat çeker. Fransız Devrimi’nin resmi sloganı olan “Eşitlik, kardeşlik, hürriyet!” sözü Fransa bayrağında temsil edilen ifadedir. Fransa bayrağındaki mavi renk hürriyet kavramını temsil ederken beyaz renk eşitlik ve kırmızı renk kardeşlik anlamlarını taşır.
3. İspanya
İspanya’ya ait resmi bayrak üst ve alt kısım olmak üzere üç yatay şeritten hazırlanmıştır. Bu şeritlerin renkleri sırasıyla kırmızı, sarı ve kırmızı olarak dikkat çeker. Bayrağın bütününde yer alan sarı şeridin üstünde gönder tarafında arma yer alır. Arma aynı zamanda, Herkül Sütunlarının çevrelediği kraliyet mührünü de kapsar. Sütunlar, Cebelitarık Boğazının bitimindeki her iki tarafta bulunan Cebelitarık ve Ceuta burunlarını temsil edecek şekilde hazırlanmıştır.
4. Çin Halk Cumhuriyeti
Ülke bayrakları ve anlamları listesinde sıra Çin’de. Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait resmi bayrakta bulunan kırmızı renk dikkat çeker. Bu nedenle ülke içinde bayrak “Kırmızı Bayrak” olarak adlandırılmıştır. Kırmızı rengin üzerinde bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldız göze çarpıyor. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu’nun simgesi olarak kullanılır ve büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini dile getirir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı tasvir eder.
5. İtalya
İtalya bayrağı yeşil, beyaz ve kırmızı rengi ile dikkat çeker. Bayrağın üzerindeki her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının ise İtalyan Bağımsızlık Savaşı’nda akan kanı temsil ettiği rivayet edilir. Bir diğer açıklamaya göre ise; yeşil umudu, beyaz kaderi, kırmızı renk ise hayırseverliği anlatır.
6. Amerika Birleşik Devletleri
Kırmızı, beyaz ve mavi renkleri ile dikkat çeken ABD bayrağı toplam 13 şeritten oluşur. Bu şeritlerin altı adeti beyaz, 7 adeti ise kırmızıdır. Belirtilen bu şeritler ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran on üç koloniyi tasvir eder. Sol üst köşede mavi dikdörtgenin içinde yer alan 50 adet yıldız ise ülkenin eyaletlerini simgeler. On üç koloni ABD’nin kurucu devletleri olarak bilinir. Bayrağın üzerindeki renklerin anlamına değinecek olursak beyaz rengin saflığı ve temizliği, kırmızı rengin kahramanlığı ve cesareti, mavi rengin ise azmi ifade ettiğini söyleyebiliriz.
7. Almanya
Almanya bayrağı siyah, sarı ve kırmızı renklerinden oluşur. Renklerin anlamı ise “Beraberlik, Hak ve Özgürlük” olarak tanımlanır. Bayrağın bugünkü halini alması farklı efsanelere dayansa da bir efsaneye göre, çeşitli renklerdeki askeri üniformalar maddi sıkıntılardan dolayı siyaha boyanmak zorunda kalmıştır. Üniformalar siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin hikayesi olarak aktarılır.
8. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Listemizin 8. sırasında yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki kırmızı boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşur. KKTC bayrağının simgelediği anlama dair resmi bir açıklama yoktur. Ancak bazı verilere göre ay yıldız Türklüğü, kırmızı renk ise Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanına atıfta bulunur. Öte yandan beyaz renk barışı, üstteki kırmızı şerit Türkiye’yi, alttaki kırmızı şerit Kuzey Kıbrıs’ı temsil eder. Bayrak üstündeki şeritlerin düz ve paralel olması ise “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar süreceğini” ifade eder.
9. Kuzey Kore
Listemize Kore bayrağı ile devam ediyoruz. Bayrakta dikkat çeken üç renk bulunuyor; Beyaz, mavi ve kırmızı. Peki bu renkler hangi anlamlara geliyor? Kore bayrağındaki beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolü olarak ifade edilir. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlığı, beyaz şeritler ise Kore ulusunun köklü geçmişine yayılan kültürel bütünlüğünü tasvir eder.
10. İsrail
İki renkli görünümü ile dikkat çeken İsrail bayrağı beyaz zemin üzerinde iki yatay mavi şerit arasında aynı mavi renkte bir Davut Yıldızı’ndan oluşuyor. Bu bayrağın anlamı ise, “Dinimizden kopmayarak Davut’un kalkanı bizi de korusun” cümlesiyle ifade ediliyor. Bayraktaki iki mavi çizginin ise kesin olmamakla beraber Fırat ve Nil nehirlerini temsil ettiği bilinen görüşler arasında.
11. Mısır
Ülke bayrakları ve anlamları listemize Mısır ulusal bayrağı ile devam ediyoruz. Dört farklı renkten oluşan Mısır bayrağı yatay olarak sıralanmış kırmızı, beyaz, siyah renklerini barındırıyor. Bayrağın üzerinde yer alan beyaz amblem ise Selahattin Eyyubi’nin altın kartalını tasvir eder. Söz konusu pan-arabik renkler ise 1952 yılında tam anlamıyla benimsenmiştir.
12. Brezilya
Yeşil rengin ülkenin geniş ormanlarını temsil ettiği Brezilya bayrağı ile devam ediyoruz. Bayrağın ortasındaki sarı eşkenar dörtgen, Brezilya’nın büyük altın rezervlerini ifade eder. Kürenin ortasından geçen bantta ise tam tanımıyla “Ordem e Progresso” yazar. Bunun anlamı ise “huzur ve kalkınmak” demektir. Bayrağın üzerindeki kürenin içinde 27 adet yıldız bulunur. Bu minik yıldızlar Brezilya’da bulunan 27 federal eyaleti temsil etmektedir. Öte yandan bu yıldızların dizilişi rastgele şekilde planlanmamıştır. Astronomik temellere göre yapıldığı aktarılır.
13. Birleşik Krallık
Üç renk olarak hazırlanan bayrak mavi zemin üstünde kırmızı bir çarpı ve artı figürü ile dikkat çeker. Birleşik Krallık’a ait olan sivil bayrakta zemin kırmızı, hükümet bayrağında mavi, gemi bayrağında beyaz renkte olur. Ancak gemi bayrağında beyaz zeminin yanı sıra zeminin üstünde kırmızı bir artı da bulunur. Birleşik Krallık bayrağı ise artının tam olarak sol üstünde bulunur. Peki bu bayrağın renkleri neyi ifade eder? Beyaz renk ülke genelinde barışı simgelerken kırmızı renk ise güç ve cesareti anlatır. Bayrağa ait mavi renk ise gerçeklik, adalet, sadakat ve bağlılık gibi anlamları simgeler.
14. Güney Afrika Cumhuriyeti
Birçok farklı rengi buluşturan Afrika bayrağı üzerindeki renkler neyi simgeler? Öncelikle kırmızı rengin kanı, mavi rengin ise gökyüzünü simgelediğini belirtelim. Yeşil renk ülke topraklarını, siyah renk ise ülke halkını, beyaz da Avrupalıları temsil eder. Bayrak üzerindeki bir diğer renk olan sarı renk ise altını ve ülkede bulunan doğal kaynakları simgeler. Bayraktaki ‘y’ formatı ise iki farklı ırkın birleşiminin sembolüdür.
15. Arjantin
Sade bir dizayna sahip olan Arjantin bayrağında yer alan, açık mavi-beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrado kullanmıştır. Rosario Savaşı’nda ise bu renkler ilk kez görülmüştür. Savaş esnasında gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl Mayıs güneşi dikkat çeker. Bayrağın anlamı da tam olarak buradan gelir.
16. Hindistan
Bayrak üzerinde yer alan renkler arasında turuncu cesareti ve fedakarlığı, beyaz barış ve dürüstlüğü, yeşil kahramanlık ve sadakati tasvir eder. Hindistan bayrağının ortasındaki yuvarlak simge ise Budizm inancındaki Çakra’nın ifade edilişidir.
17. Filistin
Listemizin 17. sırasında yer alan Filistin bayrağının hikayesi ile devam ediyoruz. Bayrak Şerif Hüseyin tarafından 1916’daki Osmanlı Devleti’ne karşı yapılan Arap ayaklanmasının sembolü olarak tasarlanmıştır. Ardından 1964 yılında bayrak Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı olarak ilan edilir. Öte yandan bayrak üç eşit boyutta dikkat çeken şeritten oluşur. Bu görünümü soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir ikizkenar üçgen tamamlar. Filistin ulusal bayrağı Batı Sahra ve Ürdün’ün bayraklarına da oldukça benzer görünümdedir.
18. Maldivler
Listemize Maldivler’e ait ulusal bayrak ile devam ediyoruz. Koyu renkleri ile dikkat çeken Maldivler bayrağının ana rengi kırmızı ulusun geçmiş ve bugün ve gelecekteki kahramanlıklarını temsil etmektedir. Bayrak üzerindeki yeşil dikdörtgenin ülkede bulunan sayısız Hindistan cevizi ağacını, beyaz hilal sembolünün ise İslam inancını simgelediği aktarılır.
19. Kazakistan
Bayrak üzerindeki mavi kumaş Türklük kavramını simgeler. Aynı zamanda bu kavram Kazakların kültürünü aktarmaktadır. Bayrak üzerindeki altın renkli şerit ise eski Altın ordusunu simgeler. Öte yandan Kazakistan’a özgü yaşayışı da simgelemektedir. Ortadaki güneş sembolü Kazak boylarını temsil eder. Şahin figürü ise ise Kazak özgürlüğünü ve bağımsızlığı sembolize etmesi ile bilinir.
20. Bhutan
Bu ülkeye ait bayrağın ortasındaki Ejderha 1200’lü yıllardan beri ülkede kullanılan bir simge olarak karşımıza çıkar. Bu karakter “Druk” ismiyle bilinir. Ejderhanın beyaz rengi ise saflığı ve temizliği simgelemektedir. Sarı rengin anlamı ise ülkenin laik yönetimi olarak aktarılır. Turuncu renk ejderha tapınakları ve Budist inanca atıfta bulunur. Ejderhanın dört ayağında taşıdığı değerli taşlar ise refah ve kalkınmayı simgeler. Öte yandan Bhutan, bayrağında ejderha kullanan iki ülkeden biri olarak dikkat çeker. Diğeri ise Galler ülkesi olarak kayıtlara geçmiştir.
21. Meksika
Listemizin sonlarına yaklaşırken Meksika ile devam ediyoruz. Meksika’ya ait bayrakta bulunan yeşil renk umudu, beyaz renk birliği, kırmızı renk ise kahraman halkın ülkesi için akıttığı kanı simgeler. Ülke bayrağının tam ortasında bulunan devletin armasında ise kartal bir yılanı yerken tasvir edilmiştir. Bu ifade de yine gücü temsil eder.
22. Kırgızistan
Ülke bayrakları ve anlamları listemizi Kırgızistan bayrağı ile tamamlıyoruz. Bayrak kırmızı renkten oluşur. Yüzeyi ise ortasında kırk ışınlı sarı güneş, güneşin içinde Kırgızlar için anlamlı sayılan keçe çadırın tavanındaki “tündük” anlamına gelen motiften oluşuyor. Kızıl bayrağın üzerinde sarı bir güneş motifi dikkat çeker. Güneşin 40 ışını, 40 Kırgız boyunu tasvir eder. Güneşin içindeki yolların kesişimi ise geleneksel Kırgız çadırının üstten görünümünü ifade eder. Kızıl tüs (renk) ise barışı ve dürüstlüğü ifade etmektedir.
Ülke bayrakları ve anlamları listesinin sonuna geldik bu içerik de ilginizi çekebilir:
Çeşitli Sebeplerle İsmini Değiştiren 11 Ülke ve Bu Değişimin Maliyetleri