Epilatörden tutun da tıraş bıçağı ve ağdaya kadar denemediğiniz yöntem kalmadı mı? Belki yolunuz lazer epilasyona bile düştü ama laser epilasyon bile istenmeyen tüylerinizde kesin bir sonuç sağlamadı mı? Tüy dökücü kremler ağda ve epilasyon gibi diğer tüy alma yöntemlerine göre daha hızlı ve acısız olarak nitelendiriliyor; ve bu yüzden de sıkça tercih ediliyor. Tüy dökücü kremler hakkında bilinmesi gerekenleri bilimsel açıklamalarla destekleyerek sizin için hazırladık. “Tüy dökücü kremler nasıl kullanılmalıdır?”,“Tüy dökücü kremler tüylerin dökülmesinde nasıl çalışır?” ve “Tüy dökücü kremler zararlı mıdır?” gibi sorulara cevap veren yazımızı okuyarak tüy dökücü kremler hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: En İyi Tüy Dökücü Kremler
Tüy dökücü krem nasıl kullanılır?
Tüy dökücü kremler deri üstündeki istenmeyen tüyleri almak için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Tüy dökücü kremler genelde krem, jel, sprey, losyon ve pudra formundadır. Tüy dökücü kremin formunun nasıl olması gerektiği tamamen kullanan kişinin tercihe bağlıdır. Fakat her kozmetik üründe olduğu gibi tüy dökücü kremlerde de kişinin cilt tipi oldukça önemlidir. Mesela hassas bir cildiniz varsa ve kullandığınız ürün zaman zaman cildinizde reaksiyona sebep oluyorsa hassas ciltler için formülüze edilmiş tüy dökücü kremleri tercih etmeniz sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Tüy dökücü kremi seçerken ürünü kullanacağınız bölgeden tutun da tüylerinizin kalınlığına kadar birçok faktör etkilidir. Tüy dökücü kremin paketinde aksi iddia edilmediği müddetçe tüy dökücü kremi, yüzünüzde ve genital bölgenizde kullanmayınız.
Tüy dökücü kremleri kullanmadan önce cildin farklı bölgelerinde test edilmesi önerilir. Böylece küçük bir bölgede kullanacak olduğunuz tüy dökücü kremin formülasyonuna alerjiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer krem kaşıntıya veya kızarıklığa sebep oluyorsa ürünü ılık suyla cildinizden arındırın ve kullanmayın. Şikayetiniz devam ettiği takdirde bir doktora başvurun.
Krem herhangi bir iritasyona sebebiyet vermediyse ürünü kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce paketin üzerindeki talimatları dikkatlice okuyunuz. Eşit bir şekilde tüy dökücü kremi istenilen bölgeye sürünüz ve kremi cildinize yedirmeye çalışmayınız. Tüy dökücü kremi paket üzerinde belirtilen süre kadar cildinizde bekletiniz. Kimi tüy dökücü kremlerde bu süre 4 dakika kadarken kimilerinde 10 dakikayı bulmaktadır. Her ürünün formülasyonu farklı olduğu için paket üzerinde belirtilen süre genelde istenilen sonucun karşılanacağı süredir. Paket üzerinde belirtilen maksimum süreyi geçmemeye özen gösteriniz. Tüy dökücü kremler kimi zaman bir spatula ile birlikte gelirken bazı ürünlerde ek bir aparat bulunmamaktadır. Bu durumlarda bir havlu kullanabilirsiniz. Tüylerin uzama yönünün tersine doğru kremi cildinizden temizleyiniz ve cildinizde kremden herhangi bir tabaka kalmayacak şekilde ılık suyla vücudunuzu kremden arındırınız.
Tüy dökücü kremleri kullanırken pakette yazan uyarıları dikkate almanızda yarar var. Kimi ürünlerde krem kullanıldıktan sonraki 24 saatte yüzmek veya güneşlenmek kaçınılması gereken aktiviteler arasındadır. Tüy dökücü kremleri aynı bölgede 72 saatten daha az bir sürede tekrar kullanmak tavsiye edilmez.
Tüy dökücü kremler tüylerin dökülmesinde nasıl çalışır?
Hepimiz cildimize bir şey sürmeden önce ürünün içeriğinde ne olduğunu ve ürünün vaad ettiklerini nasıl vereceğini öğrenmek isteriz. Depilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerin geçici bir süreliğine vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Tüy dökücü kremler istenmeyen tüylerin geçici bir süre alınmasına sebep olduğu için depilasyon kategorisinde yer alır. Ağda, epilatör gibi diğer depilasyon yöntemlerine farklı olarak tüy dökücü kremler kimyasal depilasyon olarak adlandırılır. Çünkü tüy dökücü kremlerin içeriğinde sodium thioglycolate, calcium thioglycolate ve strontium sulfide gibi alkali kimyasallar yer alır ve bu kimsayallar tüylerinden dökülmesinde anahtar bir göreve sahiptirler.
Hangi formda olursa olsun tüy dökücü kremler vücuda temas ettiği anda kremin formülasyonu zaten tasarlandığı gibi tüylerdeki protein yapısına tutunur ve protein yapısı kimyasal parçalara ayrılır. Tüylerdeki bu protein yapısı keratin olarak adlandırılır. Sodium thioglycolate, calcium thioglycolate ve strontium sulfide gibi alkali kimyasallar tüylere gücünü veren keratini parçalar ve böylece güçsüzleşen tüyler saç foliküllerinden düşer.
Tüy dökücü krem kullanmanın faydaları nelerdir?
Tüy dökücü kremlerin tabiki en önemli faydası istenmeyen tüylerden kurtuluyor oluşumuz. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için tüy dökücü kremler dışında birçok farklı depilasyon ve epilasyon yöntemi bulunmaktadır. Bu durumda tüy dökücü krem kullanmanın yararlarını diğer yöntemlerle kıyaslayarak öğrenebilirz.
Tüketiciler alışveriş yapacakları zaman genellikle bütçe dostu ve pratik uygulamaları daha cazip buluyorlar. Bu durumda tüy dökücü kremler her iki kriteri de sağlıyor. Tüy dökücü kremler, fiyat aralığı üründen ürüne farklılık gösterse de diğer depilasyon yöntemleri arasında en uygun fiyata en hızlı çözümü sunan alternatiflerdendir. Ağda ve epilatör ile yapılan uygulamalar kişinin canını yakarken, tüy dökücü krem ile birlikte istenmeyen tüylerden kurtulmak kişiye acısız bir deneyim sunuyor. Tıraş bıçağının sebep olduğu ciltteki küçük kesikler ve iritasyon da tüy dökücü krem kullanımında rastlanılmıyor.
Tüy dökücü krem kullanımında tüylerin yeniden çıkması ağda ve epilatöre göre daha az bir sürede olurken, tüy dökücü krem tıraş bıçağı kullanımıyla kıyaslandığında tüyler daha uzun bir sürede tekrar çıkıyor.
Bütün bu faktörlere baktığımızda tüy dökücü kremler kulağa oldukça iyi bir seçenek gibi geliyor. Fakat herhangi bir yan etki ihtimalini de gözden atlamamak lazım.
Tüy dökücü kremler zararlı mıdır?
Geleneksel tüy dökücü kremlerde ağır ve kötü bir koku hakimken yenilenen formülasyonlarda genelde koku, bitkisel özlerle veya parfümle büyük bir problem olmaktan çıkmıştır.
Kokunun dışındaki en büyük problem ise tüy dökücü kremlerin içeriğinin sert kimyasallar içermesidir. Cildimizin pH değeri, 5.5 gibi, daha asidik bir seviyede seyreder. Tüy dökücü kremlerde kullanılan alkali kimyasalların pH değeri 7.0 üzerindedir. Bu yüzden tüy dökücü kremler kimi cilt tiplerinde daha kurutucu bir etkiye ve alerjik bir reaksiyona sebep olabilir. Tıpkı vücuttaki tüyler gibi cildimizde de keratin proteini bulunduğundan dolayı kremin uygulandığı bölgedeki keratin proteinleri de kremdeki kimyasal maddeler sebebiyle parçalanmaya maruz kalmış olur. Paketteki talimatlara uyulması bu noktada büyük önem arz etmektedir. Tüy dökücü kremler kullanıldıktan sonra vücut güzelce nemlendirilmeli, böylece oluşabilecek herhangi bir kuruluğun önüne geçilmelidir.
2016 yılında Indian Journal of Applied Research dergisinde yayınlanan Dr. Manish Bansal tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ameliyat öncesinde uygulanan depilasyon yöntemlerinden (tıraş bıçağı ve tüy dökücü krem) en etkilisinin tüy dökücü krem olduğu belirtilmiştir. Araştırma Kasım 2013 ile Ekim 2015 arasında yapılmış olup 18 yaş üzeri 100 farklı kişiyi kapsamaktadır. Sonuçlara göre, tıraş bıçağıyla alınan istenmeyen tüylerde %62 oranında bir azalma görülürken, tüy dökücü kremde bu oran %92 olarak belirtilmiştir. Tıraş bıçağı kullanılan yöntemde kişilerde bir veya birden fazla kesik oluşumuna tanık olunmuştur. Bunun yanı sıra tüy dökücü kremlerde kesilme gibi bir durum gözlenmemiştir. Herhangi bir kesik oluşumuna sebep olmadığı için tüy dökücü kremler için bakteri oluşumuna sebep olacak bir etkene de rastlanmamıştır. Araştırma sonucuna göre de tüy dökücü krem kullanımının tıraş bıçağına göre daha güvenli olduğuna ve istenmeyen tüyleri almada daha iyi sonuç verdiğine ulaşılmıştır. Dr. Bansal’ın raporuna göre, tüy dökücü kremlerde kullanılan thioglycolate birleşenleri cilde kısa süre temas ettiği takdirde oluşabilecek herhangi bir iritasyona sebep olmaksızın kullanılması güvenlidir. Aşırı kullanımda karşılaşılabilecek problemlerden birisi cilt bariyerinin zarar görmesidir. Bu durumda da cilt bariyerini onarıcı, içeriğinde seramid ve hyalüronik asit olan kremleri kullanarak cilt bariyerinizi güçlendirmelisiniz.