Sağlıklı beslenme bilinciyle birlikte ekmekten yoğurda uzanan ev yapımı lezzetler artık çok daha kıymetli oldu. Evde kurduğunuz turşulardan sonra dışarıdan aldığınız turşular da size çok yavan gelecek. Damak tadınıza uygun kurduğunuz turşular size birbirinden lezzetli turşu suları içme imkanı sağlayacak. Eğer hala turşunuzu hazırlamadıysanız, birbirinden leziz tarifler için sizi buraya, turşu yapım tüyoları içinse buraya alalım. Ardından “Sirke mi, limon mu?” tartışmasına son verecek pratik turşu suyu yapımı tüyolarına geçebiliriz.
Ama hepsinden önce turşu suyunun mucizevi faydalarına bir göz atalım…
Turşu suyunun faydaları nelerdir?
- Mide bulantısına iyi gelir. Mide ekşimesini gidermek içinse turşu suyunuzun içine bir miktar bal atmanız yeterli.
- Kaşıntı hissini rahatlatarak tahriş olan cildi yatıştırmaya yardımcı olur.
- İçindeki potasyum ve su kaybını engelleyen elektrolitler nedeniyle kas kramplarını hafifletir.
- Yine potasyum sayesinde saksı bitkilerini canlandırarak hızlı büyümelerini sağlar.
- Vücudunuzun su tutmasını sağlar ve vücudun su kaybını telafi eder.
- İçindeki sirke sayesinde güneş yanıkları nedeniyle oluşabilecek tahrişleri azaltır.
- Bakır eşyaları parlatır.
- Metabolizmayı hızlandırma ve iştahı dizginleme etkisine sahip sirke sayesinde kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olur.
Kolay turşu suyu tarifi
Malzemeler
Yarım litre kaynamış içme suyu
1,5 yemek kaşığı turşuluk iri kaya tuzu
Çeyrek limonun suyu
Yarım yemek kaşığı toz şeker
Yarım yemek kaşığı nohut
Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
3 diş sarımsak
Yapılışı
Kaynamış içme suyunu genişçe bir karıştırma kabına alın. Kabın içerisinde turşuluk tuzu, sirkeyi, limonu ve şekeri de ekleyin. Karıştırarak tuzunu tamamen erittiğiniz karışımı soğumaya bırakın. Diğer yandan turşu yapımında kullanacağınız cam kavanozun dibine nohut ve sarımsakları yerleştirin. Ardından hazırladığınız turşuluk malzemeyi kavanoza doldurun. Son olarak soğumaya bıraktığınız karışımı da kavanoza ilave ederek kapağını sıkıca kapatın. Turşunuz hazır olduğunda suyunu da afiyetle içebilirsiniz!
Basit ama etkili 10 tüyoyla tadına doyulmaz turşu suları hazırlamak mümkün
İşte sizi adeta bir turşu suyu gurmesi yapacak o tüyolara geldi sıra. Gelin birlikte keşfedelim…
1. Kullandığınız su, çeşme suyu olmamalı
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
2. Su-tuz oranını doğru ayarlayın
İri taneli tuz kullanımı, hem turşu yapımında hem de turşu suyunun lezzetinde önemli bir yere sahip. Turşu suyu yapımının bir diğer püf noktası ise, tuz ve su oranının doğru ayarlanması. Aksi halde turşunuz çabuk bozulacaktır. İdeal ölçü, 1 litre kaynamış içme suyuna 3 yemek kaşığı iri tuz olacaktır. Daha fazla turşu suyu elde etmek için ölçüyü katlayarak arttırabilirsiniz.
3. Sirkeyi ölçülü kullanın
1 litre suya, 1 çay bardağı üzüm sirkesi yeterli olacaktır. Gereğinden fazla sirke koyarsanız, turşu yapımında kullandığınız sebzeler olgunluk aşamasında eriyebilir.
4. Turşu suyuna şeker ekleyin
Tuzlu su karışımına ekleyeceğiniz yarım yemek kaşığı şeker, elde edeceğiniz turşu suyunun lezzetini arttıracaktır. Aynı zamanda şeker, turşularınızı daha uzun süre bozulmadan saklamanıza yardımcı olurken turşu suyunuzun lezzetini de koruyacaktır.
5. İsteğinize göre sirke veya limon kullanabilirsiniz
Geldik turşu suyu yapımının en tartışmalı maddesine. “Neşeli Günler” filmiyle hayatımıza giren sirke-limon tartışması herkesin kafasında soru işareti haline geldi. Bu ürünler turşuya ve turşu suyuna yalnızca aroma verir, bu sebeple tercih size kalmış! Ancak eğer turşuyu uzun süre saklayacaksanız sirke kullanmanızı öneririz.
6. Küflenmeyi önlemek için nohut veya elma, lezzet vermek içinse sarımsak kullanın
Turşu yapımı için kullandığınız yardımcı malzemeler turşu suyuna aroma katacağı gibi turşuların doğru olgunlaşmasına da yardımcı olacaktır. Kavanozun en altına dizdiğiniz nohutlar hızlı mayalanmasına yardımcı olurken, arasına serptiğiniz sarımsaklar da turşu suyunuza aroma ve lezzet verecektir. Turşularda oluşabilecek küflerin önüne geçmek için nohut yerine elma da kullanabilirsiniz.
7. Hava almasını önlemek için yeşilliklerden faydalanın
Kavanoza ekleyeceğiniz maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler sayesinde turşunuzun hava almasını önleyebilirsiniz.
8. Karabiber, hardal tohumu, karanfil ve defne yaprağı kullanarak aroma verebilirsiniz
Turşularınızın ve suyunun lezzetini arttıracak top karabiber, hardal tohumu, karanfil ve defne yaprağı gibi malzemeleri eklemeden önce güzelce yıkayıp süzün ve su katılmamış sirkeye atın. Böylelikle bakterilerden arındırmış olursunuz.
9. Turşu suyunuza farklı bir renk ve aroma katmak istiyorsanız kırmızı pancar kullanabilirsiniz
10.Güneş görmeyen bir yerde olgunlaştırın
Turşunuzun doğru olgunlaşmasını sağlamak ve turşu suyunuzun lezzetini artırmak için güneş görmeyen bir yerde 10-20 gün arası bekletin.
BONUS: Yüzeyde oluşan beyaz tabakaya dikkat!
Turşuyu kurduktan bir süre sonra yüzey üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabakayı hemen sıyırmalısınız, aksi halde bu tabaka turşunun bozulmasına neden olacaktır. Bu tabakanın oluşmasının nedenleri ise, turşunun doğru tuz oranına sahip olmaması, sirkesinin eksik olması veya turşuyu uygun sıcaklıkta bekletilmemesi olabilir.