Üç iklim kuşağının buluştuğu Anadolu’nun her köşesinde birbirinden farklı türlerde hayvanlar yaşıyor. Avrupa kıtasında yaklaşık 12.000 bitki çeşidi varken, sadece ülkemizde 10.000’den fazla bitki çeşidi bulunuyor. Bununla birlikte 700’e yakın balık türü, 120 sürüngen, 170 memeli, yaklaşık 30 çift yaşamlı türü ve 470 civarı kuş türü Türkiye topraklarında yaşamlarını sürdürüyor. Öyle ki, bazı hayvan türlerinin ülkemizde yaşadığına inanmakta gerçekten güçlük çekeceksiniz. Peki Türkiye’de yaşayan en ilginç ve en nadir hayvanlar hangileri? İşte Türkiye’de yaşayan ilginç hayvanlar.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Son 20 Yıl İçerisinde Keşfedilen Birbirinden Harika 20 Hayvan Türü”
1. Çizgili sırtlan
Türkiye’de yaşayan ilginç hayvanlar arasında bulunan çizgili sırtlan, geceleri aktif olan bir hayvandır. Genellikle kayalıklı ve seyrek ağaçlıklı yamaçlarda ve yarı çöllerde yaşamını sürdürür. Yaklaşık 40-50 kg ağırlığa ve 110 santim uzunluğa sahip olan çizgili sırtlan, bir zamanlar Akdeniz, Ege ve Marmara’nın güneyinde yaşasa da, artık Güneydoğu Anadolu’da yaşamını sürdürüyor.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Tasmanya Kaplanından Pirene Dağ Keçisine: Türünün Son Örneği Olan 8 Hayvan”
2. Kör mağara balığı
Kör mağara balığı, ülkemizin batısındaki mağaralara sel basınca tesadüf eseri Dalaman çayında yakalandı. Gözleri görmeyen ve pigmenti olmayan bu balığı sadece iki bilim insanı gördü. Peki bu balık gözleri görmüyorsa suda nasıl rahat bir şekilde hareket ediyor? Hemen açıklayalım. Kör mağara balığı, suyu emerek ağzına doldurur ve ağzını doldurduğu suyla çevresinde dalgalar oluşturur. Oluşan dalgalar duvar gibi büyük nesnelerden seker ve kör mağara balığı seken suyun hareketlerini yan kanatları ile algılar ve çevresindekileri tespit eder.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Palyaço Balıklarından Sakallı Ejderlere: Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan”
3. Kızılca kurbağa
Türkiye’de yaşayan ilginç hayvanlar arasında bulunan kızılca kurbağa ya da diğer adıyla kırmızılı kurbağa, ormanlarda yaşar ve geceleri aktif olur. Karın bölgelerinde bazen sarı, bazen kırmızı, bazen ise portakala benzer bir kızıl renk olur. 2-13.9 g ağırlığında ve 26–60 mm uzunluğunda bir boya sahiptir. Kendini tehlikede hissettiği zaman ölü taklidi yapar. Kızılca kurbağa, Türkiye’de Marmara bölgesinde yaşamaktadır.
4. Anadolu parsı
Ülkemizde Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşayan pars, genellikle dağlık ve ormanlık alanlarda yaşamını sürdürür. 200-250 santim boyunda ve yaklaşık 45-70 kilo arasındadır. Ülkemizde yaşayan son Anadolu parsının 1974 yılında vurulduğu düşünülüyordu! Ancak 2021 yılında ülkemizde çekilip 2022 yılında yayınlanan bir Anadolu parsının fotoğrafı, bu hayvan türünün Türkiye’de neslinin tükenmediğini kanıtlamış oldu.
5. Mısır kobrası
Türkiye’de yaşayan ilginç hayvanlar arasında bulunan Mısır kobrası, 2003 yılında Şanlıurfa’da görüldü. Genellikle geceleri aktif olan Mısır kobrasının boyu 180 santimi geçmektedir ve bu yılanın zehri bir insanı 2 saat içinde öldürmektedir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Türkiye’de Görülen Zehirli Yılan Türleri Nelerdir? Nerelerde Yaşarlar?”
6. Mezopotamya mavisi
Endemik bir tür olan Mezopotamya mavisi ya da diğer adıyla Mezopotamya çokgözlüsü, Erzincan, Mardin, Kahramanmaraş, Malatya, Adana ve Adıyaman gibi şehirlerde görülmüş. Bu kelebek türünün ülkemizdeki popülasyonunun yaklaşık olarak 100 ila 500 arası olduğu düşünülüyor. Mezopotamya mavisinin, adından da anlaşılacağı gibi kanatlarının üstünde çok çarpıcı bir mavi renk vardır.
7. Balık baykuşu
Anadolu’da Toros Dağları’nda yaşayan balık baykuşunun ülkemizdeki popülasyonunun sadece 10 çift olduğu düşünülüyor. Büyük bir baykuş türü olan balık baykuşu 55 santim uzunluğundadır. Gözleri sarı ve boğaz bölgesi beyaz renktedir. Geceleri aktif olan balık baykuşu, genellikle kurbağalar ve balıklarla beslenir.
8. Bayağı vaşak
Bayağı vaşak, ağaçsız açık alanlardan uzak durur ve ormanlarda yaşar. 140 santim uzunluğunda ve 32-45 kg ağırlığındadır. Oldukça büyük patilere sahiptir ve kendi ağırlığından büyük hayvanları bile avlayabilir. Bayağı vaşaklar ülkemizde Bolu, Çankırı, Erzurum, Sivas, Antalya, Ardahan ve Rize gibi şehirlerde yaşarlar.
9. Kara akbaba
Türkiye’de yaşayan ilginç hayvanlar arasında bulunan kara akbaba gündüzcü bir kuştur. Oldukça büyük bir kuş türü olan kara akbaba, 98–100 cm boyunda ve 250–295 cm kanat açıklığındadır. Uçabilen en ağır kuş türlerinden biridir ve ağırlığı 7 ila 12,5 kilo arasındadır. Ülkemizde Eskişehir Türkmenbaba Dağı’nda ve Soğuksu Milli Parkı’nda bulunur. Türkiye’de en büyük popülasyonu Çorum’da olan bu kuş türünün ülkemizde yaklaşık 50 üyesinin yaşadığı düşünülüyor.
10. Karakulak
Türkiye’de ilk olarak 2002 yılında görülen karakulak, Güneydoğu Anadolu, Güney Toroslar ve Konya Havzası’nda yaşar. Erkekleri 12-18 kg, dişileri ise 8-13 kg ağırlığındadır. Vücut uzunlukları ise 75 ile 90 santim arasındadır. Bu hayvan türü dış görünüşü ile vaşağa benzese de, aslında serval ve Afrika altın kedisi ile yakın akrabadır.
11. Oklu kirpi
Bildiğimiz kirpilerden çok daha büyük olan oklu kirpi, 5-16 kg ağırlığında ve yaklaşık olarak 60 ila 90 santim boyundadır. Türün büyük bir çoğunluğu kahverengi ve gri renktedir, ancak çok nadir de olsa beyaz renkte olanları bulunmaktadır. Oklu kirpi, ülkemizde Marmara bölgesinde ve güneyde bulunan şehirlerde yaşar.