Corona virüsü ortaya çıktığından beri, pek çok ülke ve firmada aşı çalışmalarına başlanmıştı. Bazı aşı çalışmalarında ise artık üretim aşamasına geçilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde BioNTech ve Pfizer’in geliştirdiği corona virüsü aşısı dağıtım onayı almıştı. Corona virüsü aşısını bulan BioNTech firmasının kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci ise gündeme oturmuştu. Öte yandan Rusya ve Moderna şirketi de farklı aşılar geliştirdi. Aşı çalışmaları yapan ülkelerden biri de corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’di. Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği korona aşısı CoronaVac’ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıklamıştı. Peki Coronavac hakkında neler biliniyor?
Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği corona virüsü aşısı CoronaVac’ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıklamıştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Kasım’daki konuşmasında bu aşıların Aralık’ta sağlık çalışanlarına yapılabileceğini söylemişti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının Türkiye’ye geleceğini duyurmuştu. Aşılamanın dört aşamada yapılacağı belirtip şunları söylemişti;
“Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir. Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacaktır. Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir.”
Nitekim Çin aşısı Türkiye’ye geldi sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.
CoronaVac aşısı nasıl hazırlandı? Üretim tekniği hakkında neler biliniyor?
Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği corona virüsü aşısı CoronaVac, eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlandı. Aşıyla, enfekte etme özelliğini kaybetmiş virüs, vücuda veriliyor. Bu şekilde ise vücudun hastalığa karşı bağışıklık kazanması hedefleniyor.
Corona virüsüne karşı üretilen diğer aşılar, Moderna ve BioNTech aşıları ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor. Bu aşılar kolaylıkla yüksek sayılarda üretilebilirken CoronaVac’ın üretimi için tavuk yumurtası gerekiyor. Sinovac CEO’su Yin Weidong eylül sonunda Euronews’e konuşmuş ve Mart ayına kadar birkaç yüz milyon doz aşı üretmiş olmayı hedeflediklerini belirtmişti.
CoronaVac aşısı testlerini tamamladı mı, yetkili kurumlar tarafından onaylandı mı?
CoronaVac aşısında henüz üçüncü faz denemeleri tamamlanmadı, dolayısıyla aşı herhangi bir yetkili kurumdan da dağıtım onayı almadı. Ancak Çin’de bu aşıyı ücret karşılığında isteyenler yaptırabiliyor.
Time dergisi, Çin’in başkenti Pekin’deki özel Taihe Hastanesi’nde 300 dolar veren herkesin aşı yaptırabildiğini, her gün yüzlerce kişinin aşı olabilmek için sıraya girdiğini aktarıyor. Aşının üretildiği Yivu kentinde ise dozu 60 dolara aşı yaptırmak mümkün. Çin, sınır bölgelerinde çalışanlara da henüz onaylanmamış bu aşıları yapmıştı. Sağlık uzmanları ise onaylanmamış aşıların bu şekilde yapılmasına karşı çıkıyor.
SinoVac aşı çalışmaları birkaç ülkede yapılıyor
SinoVac üçüncü faz aşı çalışmalarını, aralarında Türkiye, Brezilya ve Endonezya’nın da bulunduğu ülkelerde sürdürüyor. Aşıyı üreten şirketin CEO’su Yin Weidong bir açıklamasında; Türkiye’nin araştırma ve geliştirme kapasitesinin kısıtlı olduğunu, Türkiye’yi seçme nedenleri arasında bunun da bulunduğunu belirtmişti. Türkiye’de 25 merkezde 13 bin kişi üzerinde yapılan deneyler Ekim’de öncelikle sağlık çalışanlarıyla başlamıştı. Kasım’da ise sağlık çalışanları dışında da denekler kullanılmaya başlandı. Aşının mutasyonlu corona virüsü üzerinde etkili olup olmadığı ise bilinmiyor.
Corona Virüsü Mutasyonu: Pek Çok Ülkede Görülen Yeni Corona Virüsü Türü Hakkında Neler Biliniyor?
Üçüncü faz çalışmaları nasıl yapılıyor?
Aşı denemelerinde, denekler iki gruba ayrılıyor. Bir kısmına aşı, diğer kısmına boş aşı (plasebo) veriliyor. Şirketin 18 Kasım’da yaptığı açıklamaya göre 700 kişiden gelen ilk sonuçlar aşının hızlı bir şekilde bağışıklık oluşturduğunu gösteriyor. Fakat bilim dergisi Lancet’te yayınlanan bu sonuçlar ilk ve ikinci faz deneylerin sonuçları.
Endonezya’da devlete ait ilaç şirketi Bio Farma ise geçtiğimiz günlerde aşının üçüncü fazına dair ara sonuçları açıkladı. Şirketin sözcüsü Iwan Setiawan klinik deney çalışmalarında bir ayda aşının ara sonuçların yüzde 97’ye kadar etkinlik gösterdiğini açıkladı.
CoronaVac denemelerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlandı mı?
Brezilya’daki aşı deneyleri, aşı yapılan bir kişinin ölmesi üzerine Kasım başında durdurulmuş, bu ölümün aşıyla bir bağlantısının olmadığının anlaşılması üzerine deneylere devam edilmişti.
Kaynak: 1