ListeList
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • ListeList Özel
  • Alışveriş
  • Yaşam
  • Sinema
  • Seyahat
  • Diğer
    • Edebiyat
    • Sağlıklı Yaşam
    • Kadın
    • İş Yaşamı
    • Tiyatro
    • Hayvansever
    • Spor
    • İstanbul
    • Koronavirüs
    • Tarih
    • Müzik
    • Astroloji
    • Ekoloji
    • Tasarım
    • Dizi
    • Oyun
    • Teknoloji – Bilim
    • Yeme – İçme
    • Pürtelaş
    • Testler
    • Video
  • Yazı Gönder
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • ListeList Özel
  • Alışveriş
  • Yaşam
  • Sinema
  • Seyahat
  • Diğer
    • Edebiyat
    • Sağlıklı Yaşam
    • Kadın
    • İş Yaşamı
    • Tiyatro
    • Hayvansever
    • Spor
    • İstanbul
    • Koronavirüs
    • Tarih
    • Müzik
    • Astroloji
    • Ekoloji
    • Tasarım
    • Dizi
    • Oyun
    • Teknoloji – Bilim
    • Yeme – İçme
    • Pürtelaş
    • Testler
    • Video
  • Yazı Gönder
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
ListeList
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle

Ana sayfa » Gündem » Corona Virüsü: Türkiye’de COVID-19 Kaynaklı Ölüm Sayısı Gerçekte Kaç?

Corona Virüsü: Türkiye’de COVID-19 Kaynaklı Ölüm Sayısı Gerçekte Kaç?

Corona virüsü yayılmaya devam ederken ülkemizde de can almaya devam ediyor. En çok tartışılan konulardan birisi ise gerçek hasta sayısı.

Gökhan Bitiren Yazar: Gökhan Bitiren
Kategori: Gündem
Google Haberler'de ListeList'e Abone OlGoogle Haberler'de ListeList'e Abone Ol
0
Share on FacebookShare on Twitter

Corona virüsü yaklaşık 1 yıldır dünya gündemindeki yerini korumaya devam ederken ülkemizdeki durum da geçen mart ayından bu yana kötü bir tablonun oluştuğunu gösteriyor ne yazık ki. Hükümetin çeşitli önlemlerine karşın bir türlü engellenemeyen virüsün yayılımı Türkiye için de tehlike çanlarının sesini kısamadığımızı gösteriyor. Bireysel ve toplumsal önlemlerin ikna edici bir boyutta olmadığını anladığımız bu günlerde şahit olduğumuz tartışmalar ise vakâ ve ölü sayıları üzerinde yoğunlaşıyor.

Corona virüsü hakkındaki son veriler: Bugün itibariyle toplam yaklaşık 59 milyon vakâ

Corona virüsüDünya genelindeki durumun da iç açıcı olmadığı Corona virüsü salgınındaki vakâ sayısı 58 milyon 639 bin 81 oldu. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından günlük olarak yayımlanan bu verilere göre Corona virüsü bugüne kadar 1 milyon 388 bin 612 kişinin canını aldı.

Türkiye’deki “Corona virüsü” tablosu da korkutucu


Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de can almaya devam eden yayılım, gün geçtikçe daha karanlık bir tablonun ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak sunulan tabloya göre 23 Kasım itibariyle toplam vakâ sayısı 453 535 olurken kaybedilen toplam hasta sayısı ise 12 511 olarak açıklandı.

Corona virüsünün Türkiye’deki merkezi İstanbul oldu

Corona virüsü Salgının Türkiye genelinde yaşattığı hazin tablo, ülkenin en büyük şehri İstanbul’a verdiği zararı da gözler önüne seriyor. Salgının getirdiği hasarın ekonomik yönü bir tarafa konulduğunda İstanbul’daki vakâ sayısı ve ölü sayısı değerlendirmelerine göre ülke genelindeki sayının yarısı bu şehirde bulunuyor.

İBB Başkanı İmamoğlu’ndan “kritik corona virüsü” uyarısı

Corona virüsüCorona virüsü ile ilgili zaman zaman ciddi uyarılarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada ülkemizdeki toplam vakânın yarısının İstanbul’da olduğunu belirterek, “İstanbul’da kontrol dışı bir süreç yaşıyoruz. Ben de bunu deneyimledim. Görüyoruz ve herkes farkındaki bu iş, mart-nisan-mayıs dönemindeki gibi değil. Çemberi gittikçe daralan biçimde çok yakın çevremizde neredeyse herkesin bu hastalığı yaşadığını görüyoruz”.

İmamoğlu ayrıca kısıtlama gerekliliğinin de altını çizerek şöyle söylemişti: “Nüfusu İstanbul’dan az olan Avrupa ülkelerinden dahi daha az sayı açıklamanın salgınla mücadelede ne anlama geldiğini ben anlayabilmiş değilim… Toplumda ‘gerçekleri konuşmuyorsunuz’ intibası oluşmasına katkı sunan yetkililerin, bu tavrını biz çözemiyoruz bir türlü. Madem biz nüfusu 10 milyonu bile aşmayan bir kısım ülkelerden 83 milyonluk ülke olarak çok daha iyi durumdaysak dünyanın gelip bunu incelemesi bizi alkışlaması, bizim de bunun insanlık adına bütün dünyaya anlatmamız gerekir. Düşünün ki; 11 milyonluk Belçika’dan bile bizde vakâ- ölüm sayısı 2-3 kat az ise gerçekten bunu bütün dünyaya insanlık namına öğretelim, anlatalım. Ama eğer bir yanlış varsa açıklamalarda bunun anlamlı olmadığını, milletimizi yanlış bilgiler vermenin doğru olmadığının altını çizmek zorundayım.”

“Ben İstanbul adına konuşmak zorundayım” diyen İmamoğlu: “Birkaç haftalık kapanmayı şart görüyoruz”

Corona virüsü İBB Başkanı, kritik uyarılarını sunduğu açıklamasında şu satırlara da yer vermişti: “Madem işin yarısı İstanbul’da, madem Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hususlarla süreci teminat altına alabiliriz o zaman benim de bu anlamda bütün doğruları vatandaşlarımızla ve yetkilileri uyararak paylaşma zorunluluğum var. Dünya Sağlık Örgütü’nün iki adet açılma kriteri var. Birincisi en az 14 gün boyunca test sayısı artacak ama vakâ sayısı da azalacak ki açılma olsun. İkincisi en az 14 gün boyunca ölüm sayıları ve sağlık personeli hastalanma sayısı azalacak. Türkiye’mizin ve özellikle İstanbul’umuzun şu anki verilerine baktığımızda iki kriteri de önümüze koyduğumuzda kesinlikle bir kapanmanın şartlılığı ortada. Bilim Danışma Kurulumuzun özellikle salgının hızını düşürmek ve çok hızlı şekilde bulaştığı bu dönemi radikal şekilde kontrol etmek adına 2-3 haftalık kapanmanın ve bu sürecin ardından da güçlü bir takip dönemi ile beraber kontrollü bir açılma dönemini İstanbul’a öneriyorlar…”

“Devletimiz güçlüdür…”

Açıklanan veriler üzerinden oluşan polemiklere de değinen İmamoğlu, “Verilerimizin nisan mayıs aylarından çok daha ileride olduğunun altını kalın bir şekilde çizelim. İstanbul için çok hızlı hareket etmemiz gerektiğinin altını çizelim… Nisan- mayıs gibi yaza giden bir dönem içinde değiliz. Daha soğuk günlere doğru giden bir dönemin başındayız. Kasım ayındayız. Bilim insanlarını, hekimleri dinlediğimde benim de bu uyarıları yapma zorunluluğum ortaya çıkıyor. Devletimiz güçlüdür. İnsanlarımızın ihtiyaçlarını giderme konusunda donanımlı bir hazırlık yaparız, seferberlik süreci tanımlarız. Büyükşehir, belediyeler, valilik top yekun donanımlı bir hazırlık yaparız, doğru zamanı açıklarız ve hep birlikte İstanbulluların tüm ihtiyaçlarını seferberlik duygusu ile gideririz. Nasıl daha bunu önce hep birlikte hallettik, yine hallederiz” dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı corona virüsü tablosunun gerçek rakamları yansıtmadığını dile getiriyor

İBB Başkanı İmamoğlu: Ben konuşmazsam ne yapacağım? Mecburum konuşmaya. Dün İstanbul'da bulaşıcı hastalıktan vefat sayısı 186. Susayım mı? Yutkunayım mı? Ben uyuyamadım ki bu gece. Defin sayımız 450'ye gidiyor. Normalde Kasım ayında defin sayımız 180-200 kişidir. pic.twitter.com/UtHpI9fmWe

— Büyükşehir Çalışıyor (@tcbuyuksehir) November 23, 2020

Hükümetin şeffaf davranmadığını belirten İmamoğlu, kendileri ile hasta verilerinin paylaşılmamasına da tepkili olduğunu ifade ederek şu sözleri kaydetmişti:

“İnsanların dışarıya çıkışlarında en önemli takip sistemi bizim elimizde; İstanbulkart. Milyonlarca kullanıcısı var. Hasta verilerini bize verin, biz de İstanbulkart kullanıcılarını engelleyelim… Otobüse geldiğinde kartı alarm verecek, uyarıyı yapacak ve biz gerekli işlemleri vatandaş hakkında başlatacağız. Israrla bize tek bir hasta verisi verilmedi. Bunu anlayabilmiş değilim… Bu talebimizi haksız bulan hiçbir devlet yetkilisine de rastlamadım. Madem haklıyız, bize hasta verisini niye vermezsiniz. Şu yapılıyor; biz yolcuların sayısını göndereceğiz, bindikten sonra takip edilecek… Hasta araçlara bindikten sonra takip etsen ne olacak, bulaştırdıktan sonra bulsan ne olacak bulmasan ne olacak? Sebepsiz yere uzatılan bu tür yanlış uygulamaları gidermeliyiz.”

İmamoğlu gün içinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise “susmayacağını” dile getirmişti

“Ben konuşmazsam ne yapacağım? Mecburum konuşmaya. Dün İstanbul’da bulaşıcı hastalıktan vefat sayısı 186. Susayım mı? Yutkunayım mı? Ben uyuyamadım ki bu gece. Defin sayımız 450’ye gidiyor. Normalde Kasım ayında defin sayımız 180-200 kişidir.”

TTB vaka sayısı hakkında ne diyor?

Bakanlık tarafından açıklanan verilerin şeffaf olup olmadığı tartışmalarında taraf olan Türk Tabipler Birliği (TTB) de salgının en başından bu yana farklı veriler sunuyor ve durumun Sağlık Bakanlığınca açıklanandan daha vahim olduğunu iddia ediyor.

TTB, 17 Kasım tarihinde web sitesi üzerinden yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulunmuştu:

“Türkiye açısından yapılması gerekenler:

Ülkede birçok alanda yaşanan kriz karşı karşıya olduğumuz sindeminin tetiklediği sağlık kriziyle birlikte daha da derinleşmiştir. Bu krizi aşmanın temel yolu alanda çalışanların örgütlü olduğu yapıların sesine kulak vermekten geçmektedir. Sağlık özelinde koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği, sağlıktaki piyasalaşmanın son bulduğu toplumcu bir sağlık sistemi inşa edilmelidir. Bu gerçekleşinceye kadar sindemi ile mücadelede başarılı olmak için aşağıdaki tedbirler alınabilir.

Sindemi mücadelesi demokratikleşmelidir. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkların da içinde olduğu sağlık alanındaki emek meslek örgütleri temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğu yeni “bağımsız” bir sindemi kurulu oluşturulmalıdır. Bu kurulun alacağı kararlar toplum ile en kısa sürede tüm ayrıntıları ile paylaşılmalıdır.

Aynı kurulun izdüşümü olarak her ilde sindemi kurulları oluşturulmalıdır. Bu kurullarda o yerelde bulunan DKÖ’ler, STK’lar, muhtarlar, kanaat önderleri yer almalı ve bu şekilde toplumun karar alma süreçlerine katılımı sağlanmalıdır. Yerele dair her türlü kararlaştırmalarda bu kurul etkili olmalıdır.”

Kaynak: 1 2 3 4

PaylaşTweetleGönder
Gökhan Bitiren

Gökhan Bitiren

Yaklaşık 8 yıl boyunca çeşitli dijital reklam ajanslarının bünyesinde pek çok markanın projelerinde metin yazarlığı yapmamın yanı sıra hala akademik öğretim danışmanlığı ve iletişim danışmanlığı alanlarında hizmet veriyorum. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünün "okulu uzatan kıdemli öğrencilerinden biri" olarak; 2016 yılındaki mezuniyetimi takiben yeniden metin yazarlığı, eğitmenlik gibi görevlerinde bulunmaya başladım. Bununla birlikte 2017 yılında Nayn.co internet haber sitesinde baş editörlük görevini üstlendim. 2019 Şubat itibariyle, Listelist.com’da okuyucularımızın keyif almasını, yeni bilgiler edinmesini umduğum tarihi ve güncel içerikli yazılar üretme gayretinde olan bir editörüm. Bu bağlamda sıklıkla tarihi ve güncel konularla birlikte bilimsel araştırmalara yönelik içerikleri, kağıtlarım kalemim ve klavyemin ortaklığında beğeninize sunuyorum.

İleri
İlk Renkli Fotoğraftan İlk Sualtı Fotoğrafına: Fotoğrafçılığın Tarihini Gözler Önüne Seren 25 Kare

İlk Renkli Fotoğraftan İlk Sualtı Fotoğrafına: Fotoğrafçılığın Tarihini Gözler Önüne Seren 25 Kare

Yorum yapabilmek için bir ListeList hesabınız olması gerekmektedir. Aşağıdaki bağlantı ile hemen bir hesap oluşturabilirsiniz.

Listelist'e üye ol

İlgili İçerikler

Sahne Şovlarıyla Milyonları Peşinden Sürükleyen Tüm Zamanların En İyi Kadın Müzik Grupları
Müzik

Sahne Şovlarıyla Milyonları Peşinden Sürükleyen Tüm Zamanların En İyi Kadın Müzik Grupları

Karizmatik İnsanların Günlük Hayatta Farkında Olmadan Yaptığı 8 Davranış
İş Yaşamı

Yaptığınız Anda İş Arkadaşlarınızın Sizden Soğumasına Neden Olacak 7 Davranış

Gözünüzü Kırpmadan İzleyeceksiniz! Gerçek Hikayelerden Uyarlanan Doğaüstü Korku Fimleri
Film

Gözünüzü Kırpmadan İzleyeceksiniz! Gerçek Hikayelerden Uyarlanan Doğaüstü Korku Fimleri

Usain Bolt’tan Michael Phelps’e: Olimpiyat Oyunları Tarihine Damga Vuran Efsanevi Sporcular
Spor

Usain Bolt’tan Michael Phelps’e: Olimpiyat Oyunları Tarihine Damga Vuran Efsanevi Sporcular

Aniden Sivilce Artışı Yaşadığınız Dönemlerde Nelerden Uzak Durmalısınız?
Sağlıklı Yaşam

Aniden Sivilce Artışı Yaşadığınız Dönemlerde Nelerden Uzak Durmalısınız?

Toplanın Açıklıyoruz! Yaşından Daha Genç Gösteren İnsanların 7 Ortak Alışkanlığı
Yaşam

Toplanın Açıklıyoruz! Yaşından Daha Genç Gösteren İnsanların 7 Ortak Alışkanlığı

Adım Atar Atmaz Film Setindeymiş Gibi Hissedeceksiniz! Yürüyerek Gezilmesi Gereken Avrupa’daki 12 Şehir
Seyahat

Adım Atar Atmaz Film Setindeymiş Gibi Hissedeceksiniz! Yürüyerek Gezilmesi Gereken Avrupa’daki 12 Şehir

Okurken Keyfinizi Yerine Getirecek Haftanın En Komik Tweetleri
ListeList Özel

Okurken Keyfinizi Yerine Getirecek Haftanın En Komik Tweetleri

Astrolojiye Göre Perşembe Neden Haftanın En Şanslı Günüdür?
Astroloji

Astrolojiye Göre Perşembe Neden Haftanın En Şanslı Günüdür?

Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Birbirinden İlginç 10 Sofra Kuralı
Yeme - İçme

Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Birbirinden İlginç 10 Sofra Kuralı

Uzaktan Çalışma Modelinin Sizin İçin Uygun Olmadığını Gösteren 4 Önemli İşaret
İş Yaşamı

Uzaktan Çalışma Modelinin Sizin İçin Uygun Olmadığını Gösteren 4 Önemli İşaret

Apartmana Taşınan Herkesi Kanser Hastası Yapan Ukrayna’daki 7 Numaralı Binanın Gizemi
Seyahat

Apartmana Taşınan Herkesi Kanser Hastası Yapan Ukrayna’daki 7 Numaralı Binanın Gizemi

Örümcek Adam Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 23 Gerçek
Edebiyat

Örümcek Adam Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 23 Gerçek

Keanu Reeves’ten Javier Bardem’e: Sakalsız Hallerini Görünce Çok Şaşıracağınız 20 Ünlü Erkek
Yaşam

Keanu Reeves’ten Javier Bardem’e: Sakalsız Hallerini Görünce Çok Şaşıracağınız 20 Ünlü Erkek

Beslenme Uzmanlarına Göre Hafızayı ve Beyin Sağlığını Güçlendiren 10 Gıda
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Uzmanlarına Göre Hafızayı ve Beyin Sağlığını Güçlendiren 10 Gıda

Klima Sistemlerinden Su Tutmayan Yüzeylere: Doğanın İnsanlardan Önce İcat Ettiği 10 Şey
Ekoloji

Klima Sistemlerinden Su Tutmayan Yüzeylere: Doğanın İnsanlardan Önce İcat Ettiği 10 Şey

Zombi dizileri
Dizi

The Walking Dead’i Severek İzleyenlerin Listesine Eklemesi Gereken Zombi Temalı 25 Dizi

Uzmanlar Açıklıyor! Çiğ Tavuğu Pişirmeden Önce Neden Yıkamamalısınız?
Yeme - İçme

Uzmanlar Açıklıyor! Çiğ Tavuğu Pişirmeden Önce Neden Yıkamamalısınız?

Dalhalla: Kireç Taşı Ocağından Muhteşem Bir Açık Hava Tiyatrosuna Dönüşen Mekan
Seyahat

Dalhalla: Kireç Taşı Ocağından Muhteşem Bir Açık Hava Tiyatrosuna Dönüşen Mekan

İmkansız Değil! Kendinizi Affetmek İçin Yapabileceğiniz 8 Önemli Şey
Yaşam

İmkansız Değil! Kendinizi Affetmek İçin Yapabileceğiniz 8 Önemli Şey

Google’a Alternatif Arayanlar Buraya! Farklı İhtiyaçlara Cevap Veren 10 Arama Motoru
Teknoloji - Bilim

Google’a Alternatif Arayanlar Buraya! Farklı İhtiyaçlara Cevap Veren 10 Arama Motoru

Doğduğunuz Ayın Çiçeği Karakter Özellikleriniz Hakkında Ne Söylüyor?
ListeList Özel

Doğduğunuz Ayın Çiçeği Karakter Özellikleriniz Hakkında Ne Söylüyor?

14 Mayıs 2025
Toplanın Açıklıyoruz! Göz Renginiz Genetik Mirasınız Hakkında Ne Söylüyor?
ListeList Özel

Toplanın Açıklıyoruz! Göz Renginiz Genetik Mirasınız Hakkında Ne Söylüyor?

16 Haziran 2022
Uzmanlar Uyarıyor! İş Görüşmesinde Asla Söylememeniz Gereken 10 Şey
İş Yaşamı

Uzmanlar Uyarıyor! İş Görüşmesinde Asla Söylememeniz Gereken 10 Şey

5 Eylül 2025
Aman Dikkat! Telefonunuzun Dinlenip Dinlenmediğini Anlamanın 10 Yolu
Teknoloji - Bilim

Aman Dikkat! Telefonunuzun Dinlenip Dinlenmediğini Anlamanın 10 Yolu

15 Ekim 2025
Sahne Şovlarıyla Milyonları Peşinden Sürükleyen Tüm Zamanların En İyi Kadın Müzik Grupları
Müzik

Sahne Şovlarıyla Milyonları Peşinden Sürükleyen Tüm Zamanların En İyi Kadın Müzik Grupları

1 Mart 2026
Karizmatik İnsanların Günlük Hayatta Farkında Olmadan Yaptığı 8 Davranış
İş Yaşamı

Yaptığınız Anda İş Arkadaşlarınızın Sizden Soğumasına Neden Olacak 7 Davranış

1 Mart 2026
Gözünüzü Kırpmadan İzleyeceksiniz! Gerçek Hikayelerden Uyarlanan Doğaüstü Korku Fimleri
Film

Gözünüzü Kırpmadan İzleyeceksiniz! Gerçek Hikayelerden Uyarlanan Doğaüstü Korku Fimleri

28 Şubat 2026
Usain Bolt’tan Michael Phelps’e: Olimpiyat Oyunları Tarihine Damga Vuran Efsanevi Sporcular
Spor

Usain Bolt’tan Michael Phelps’e: Olimpiyat Oyunları Tarihine Damga Vuran Efsanevi Sporcular

28 Şubat 2026
Aniden Sivilce Artışı Yaşadığınız Dönemlerde Nelerden Uzak Durmalısınız?
Sağlıklı Yaşam

Aniden Sivilce Artışı Yaşadığınız Dönemlerde Nelerden Uzak Durmalısınız?

28 Şubat 2026
Toplanın Açıklıyoruz! Yaşından Daha Genç Gösteren İnsanların 7 Ortak Alışkanlığı
Yaşam

Toplanın Açıklıyoruz! Yaşından Daha Genç Gösteren İnsanların 7 Ortak Alışkanlığı

28 Şubat 2026
İstanbul’dan Ankara’ya: Farklı Şehirlerimizde Kutu Oyunu Oynayabileceğiniz En Güzel 12 Mekân
ListeList Özel

İstanbul’dan Ankara’ya: Farklı Şehirlerimizde Kutu Oyunu Oynayabileceğiniz En Güzel 12 Mekân

6 Aralık 2023
Kanada’dan İspanya’ya: Astronotların Uzaya Gitmeden Önce Eğitim Aldığı 5 Yer
Teknoloji - Bilim

Kanada’dan İspanya’ya: Astronotların Uzaya Gitmeden Önce Eğitim Aldığı 5 Yer

14 Eylül 2025
Hepimiz Yapıyoruz! Televizyon Karşısında Yemek Yemek Zararlı mı?
Sağlıklı Yaşam

Hepimiz Yapıyoruz! Televizyon Karşısında Yemek Yemek Zararlı mı?

18 Kasım 2024

Sosyal Medya'da ListeList

  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • Muvafakatname
  • Yazı Gönder
  • Reklam
  • İletişim

© 2021 ListeList - Yeni Nesil Medya Platformu

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • ListeList Özel
  • Alışveriş
  • Yaşam
  • Sinema
  • Seyahat
  • Diğer
    • Edebiyat
    • Sağlıklı Yaşam
    • Kadın
    • İş Yaşamı
    • Tiyatro
    • Hayvansever
    • Spor
    • İstanbul
    • Koronavirüs
    • Tarih
    • Müzik
    • Astroloji
    • Ekoloji
    • Tasarım
    • Dizi
    • Oyun
    • Teknoloji – Bilim
    • Yeme – İçme
    • Pürtelaş
    • Testler
    • Video
  • Yazı Gönder

© 2021 ListeList - Yeni Nesil Medya Platformu