Her yudumunda geçmişten bugüne taşınan bir miras Türk kahvesi. Sadece bir içecek değil, kendisi anıların, sohbetlerin, dostlukların ve derin düşüncelerin de başköşesinde yer alıyor. Telvesinin koyuluğunda saklanan hikayeler, fincanın dibindeki şekillerde kendini gösteriyor. Her fincanda, her Türk kahvesi çeşitleri içinde Anadolu’nun farklı köşelerinden gelen esintiler buluyoruz. Kiminde hafif bir kardamom kokusu, kiminde yoğun bir kakule tadı… Klasik bir tat olsa da farklı Türk kahvesi çeşitleri de bulunuyor. Bunlar sizi kültürel bir yolculuğa davet ediyor. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden Türk kahvesi çeşitleri ve yapılışları yazımıza başlayalım👇
1. Sütlü Türk kahvesi
Sütlü Türk kahvesi, kahve tutkunları arasında popüler bir çeşit. Geleneksel Türk kahvesinin kendine özgü yoğun ve güçlü tadını daha yumuşak bir hale getirmek isteyenler için ideal bir seçenek.
Sütlü Türk kahvesi hazırlamak oldukça basit. Klasik Türk kahvesi hazırlamaya başlayın ancak, cezveye su yerine süt ekleyin. Kahve kaynama noktasına gelene kadar karışımı kısık ateşte pişirin ve ardından fincanlara dökün. Ardından kahvenin yumuşak içimi ve lezzetli aromasının keyfini çıkarın!
2. Menengiç kahvesi
Menengiç kahvesi, yabani bir Antep fıstığı ağacı olan Menengiç ağacının meyvelerinden elde edilen özel bir kahve çeşidi. Kafein içermeyen bu benzersiz kahve, hem su hem de süt ile hazırlanabiliyor. Geleneksel Türk kahvesinden farklı olarak, menengiç kahvesi daha yumuşak ve hafif bir içime sahip. Yani kafein tüketmeyenler veya daha hafif bir içecek arayanlar için ideal bir alternatif.
3. Dibek kahvesi
Tadıyla benzersiz bir deneyim sunan Dibek kahvesi, Osmanlı döneminden günümüze miras kalan eşsiz bir içecek. Geleneksel Türk kahvesinden farklı olarak, dibek kahvesinin hazırlanışı oldukça farklı. Kahve çekirdekleri, taş veya tahta havanlarda dövülerek öğütüyor, bu da kahveye özgün bir lezzet kazandırıyor.
Dibek kahvesi, öğütülme yöntemiyle diğer Türk kahvesi çeşitleri arasında farklı bir yere sahip. Geleneksel Türk kahvesine nazaran daha yumuşak bir içimi olan dibek kahvesi, içeriğindeki baharatlar sayesinde yoğun ve zengin bir tat profile sahip.
4. Mırra
Güneydoğu Anadolu’nun geleneksel içeceklerinden biri olan mırra, adını Arapçada acı anlamına gelen kelimeden alıyor. Bu özel kahve, bölgenin kültüründe önemli bir yer tutuyor ve klasik Türk kahvesinden oldukça farklı bir şekilde hazırlanıyor. Mırra, kahvenin birkaç kez demlenmesiyle elde edilir ve bu süreç ona benzersiz bir sertlik kazandırır. Mırra, küçük ve kulpsuz fincanlarda servis ediliyor ve hazırlanırken şeker kullanılmıyor. Ancak, isteyenler kahveye kakule atabilir.
5. Damla sakızlı Türk kahvesi
Damla sakızlı Türk kahvesi, klasik Türk kahvesinden farklı bir tat profiline sahip olsa da, hazırlanma yöntemi aynı. Cezveye su, kahve ve damla sakızı eklenerek kısık ateşte yavaşça pişirin. Ancak uğraşmak istemiyorsanız direkt damla sakızlı kahve de satın alabilirsiniz.
6. Kervansaray kahve
Adıyaman’ın ünlü kervansaray kahvesi, zengin içeriği ile dikkat çekiyor. Bu özel kahvenin içinde çikolata, krema, salep, keçiboynuzu, kahve, menengiç kahvesi ve damla sakızı gibi pek çok farklı bileşen bulunuyor.
Eğer klasik Türk kahvesinin sertliği size fazla geliyorsa, kervansaray kahvesi tam size göre! Tatlı ve yoğun aromasıyla şeker eklemenize gerek kalmadan bu kahveyi keyifle içebilirsiniz.
7. Tatar kahvesi
Geleneksel Türk kahvesini genellikle yemekten sonra içmek adetimizdir. Ancak Tatar kültüründe, kahve yemekten önce içilir ve üzerine iki tatlı kaşığı kaymak eklenir.
Tatar kahvesi, “tostakay” adı verilen, fincandan büyük fakat kupadan küçük olan özel bardaklarda sunuluyor. Bu kahve, klasik Türk kahvesine göre daha yumuşak bir lezzete sahip. Ayrıca, tercihe bağlı olarak kıtlama şekerle ya da içine şeker katılarak içilebilir.
İlginizi çekebilir:
Latte’den Cappuccino’ya Kahve Çeşitleri ve Yapılışları
8. Hatay kahvesi
Hatay usulü kahvenin sırrı, çekirdeklerinin iki kez kavrulmuş olmasında yatıyor. Bu kahve, klasik Türk kahvesine kıyasla çok daha koyu renge sahip. Ayrıca oldukça da sert. Eğer kahvede yeni ve farklı tatlar arıyorsanız ya da sert kahve seviyorsanız Hatay usulü kahveyi denemek kesinlikle size unutulmaz bir deneyim yaşatacaktır.
9. Cilveli kahve
Manisa’nın tarih kokan sokaklarına yolunuz düşerse mutlaka cilveli kahveyi denemelisiniz. Cilveli kahve, sadece tadıyla değil, aynı zamanda sunumuyla da geleneksel Türk kahvesinden ayrılıyor. Cilveli kahvenin üzerine serpilen çifte kavrulmuş ve öğütülmüş bademler ekleniyor.
Bu kahvenin özel bir anlamı da var. Osmanlı’nın kız isteme adetlerinde, kızlar cilveli kahve ikram ederek evliliği istediklerini gösterirmiş. Klasik Türk kahvesi ise kızın gönlünün olmadığı anlamına gelirmiş.
10. Devebatmaz kahvesi
Devebatmaz kahvesini diğerlerinden ayıran en önemli şey pişirme yöntemi. Kahve yapılırken çıkan köpük her seferinde fincana boşaltılıyor, bu işlem cezve boşalana kadar devam ediyor. Bu kahveyi diğer Türk kahvesi çeşitleri arasından ayıran en önemli özellik bu.
Bu kahve hem adıyla hem de köpüğüyle kendinden bahsettiriyor. Adını nereden aldığı tam olarak bilinmese de, tadına doyum olmuyor!
11. Süvari kahve
Geleneksel Türk kahvesinden farklı olarak, süvari kahvesi ya da tarsusi kahvesi ince belli çay bardağı ile servis ediliyor, bu da ona benzersiz bir hava katıyor.
Köpüğü daha az olan süvari kahvesi, özellikle Ege yöresinde, efeler tarafından tercih ediliyor. Eğer henüz denemediyseniz, bu benzersiz deneyimi yaşamanızı şiddetle tavsiye ederiz.
12. Adana gar kahvesi
Tıpkı mırra gibi, oldukça sert bir içime sahip bu kahve, Türk usulü espresso olarak da adlandırılıyor. Ancak Adana’nın kendine özgü dokusu ve lezzetleriyle harmanlanarak hazırlanan bu kahve, sadece bir içecek değil, adeta bir deneyim.
13. Kül kahvesi
Mangal keyfi olarak da bilinen kül kahvesi, bakır cezvenin mangal ya da köz üzerinde yapılması ile elde ediliyor. Ancak mangal kullanımının azalması ile birlikte bu kahve de artık pek tüketilmiyor.
Kül kahvesi ya da mangal keyfi olarak adlandırılan bu kahve çeşidi, klasik Türk kahvesi hazırlanırken kullanılan bakır cezvenin, mangalda veya köz üzerinde ısıtılması ile elde edilir.