Çocukluğumuzda yerli malı haftalarında; sınıfta hazırlanan bir masanın üzerine yurdumuzda yetişen meyveleri de koyardı öğretmenimiz. Meyveleri tanıtırken genellikle muza sıra geldiğinde anavatanının Hindistan olduğunu falan anlatır ve daha önce hiç duymadığımız “tropikal” meyve terimini kullanırdı. Daha önce Amerikan filmlerinde gördüğümüz ananas, kivi, mango gibi meyveler zamanla raflarda daha çok yerini aldığından önceleri uzak tropik adaları çağrıştırdığı için biraz yadırgadığımız bu kelime; biz büyüdükçe büyüsünü de kaybetmeye başladı. Ülkemizde de rahatlıkla bulunan, farkında olmadan hayatımızın içinde yer alan tropikal meyveleri gelin daha yakından tanıyalım.
1. Muz
Ülkemizde hala en pahalı meyveler arasında yer alan muz dünya üzerinde tüketimi en yaygın meyvelerden. Kemik gelişimi ve sindirim sistemi için faydalı olan muz B1, B2, C ve A vitaminleri açısından da inanılmaz zengin bir meyve.
2. Ananas
Dünyada en çok Hindistan bölgesinde yetiştirtilen anana; az miktarda da olsa Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilebiliyor. Kalsiyum ve demir açısından oldukça faydalı olan ananas içerdiği potasyum ve vitaminler ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için de faydalı.
3. Kivi
Anavatanı Çin olan kivi 2005 yılından sonra yurdumuzda da üretim atılımıyla oldukça yaygın bir meyve haline gelmiş durumda. İçerdiği mineraller ve antioksidan özelliği ile astıma iyi geldiği ve cildi güzelleştirdiği de yadsınamaz bir gerçek.
4. Hindistan cevizi
“Survivor’ın Coconut’ı” olarak sık sık televizyonda boy gösteren Hindistan cevizi, ülkemizde henüz beklediği ilgiyi görmüyor maalesef. Sert kabuğu ile meşhur bu güzel meyve diyabet rahatsızlıkları ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça faydalı.
5. Mango
40 metrelik ağaçlarda yetişen Hindistan’ın bu parlak renkli meyvesi son yıllarda kısıtlı da olsa yurdumuzda da deneme amaçlı yetiştirilmeye başlandı. Kolon ve göğüs kanserine karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen mango göz ve tansiyon rahatsızlıklarına da iyi geliyor.
6. Ejder meyvesi ya da pataya
Anavatanı Vietnam olan ejder meyvesi son yıllarda özellikle Mersin ve Antalya bölgelerinde de yetiştirilmeye başlandı. İçerdiği kalsiyum ile iskelet yapısını güçlendiren meyve afrodizyak etkisi ile de biliniyor.
7. Avokado
Anavatanı Latin Amerika olan bu yeşil meyve genellikle ezilip tuz ve limonlanarak ya da salata olarak tüketiliyor. Güçlü bir potasyum kaynağı olan avokado kolesterolü dengeler, sindirim sistemine iyi gelir.
8. Star Fruit (Yıldız Meyvesi)
Adını enlemesine kesildiğinde oluşan şeklinden alan ekşimsi meyvenin asıl adı karambola. Tam bir C vitamini deposu olan bu tropikal meyve vücut direncini güçlendirmesi ve diyabet tedavisinde etkili olması nedeniyle oldukça faydalı.
9. Passion Fruit (Çarkıfelek)
Daha çok Amerika kıtasının Kolombiya, Arjantin ve Brezilya gibi tropikal bölgelerinde yetiştirilen Passion Fruit hoş kokusu ve yoğun aromalı tadı ile dondurma ve içecek yapımında oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Sakinleştirici özelliğinin yanında lifli yapısı ve bağırsakları düzenleyici etkisi ile diyet yapanlar tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.