Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir belde olan Trilye, adından da anlaşılacağı üzere aslında eski bir Rum köyü. Mübadele sonrası Türklerin yerleştirilmesiyle birlikte 1963 yılında “Zeytinbağı” ismini alsa da günümüzde halâ Trilye olarak biliniyor. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, zengin bir tarihi geçmişe ve huzur veren atmosfere sahip olan Trilye’de gezip görebileceğiniz yerleri listeledik. İşte, hafta sonu kaçamak yapmak isteyenler için Trilye gezilecek yerler listesi…
1. Taş Mektep
Trilye’nin en ikonik yapılarından biri olan Taş Mektep, 1909 yılında Neo Klasik tarzda 4 katlı olarak inşa edilmiş. İlk önce papaz okulu olarak kullanılan bina, 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından Öksüzler Evi’ne çevrildi. Daha sonra ilkokul olarak da kullanılan yapı 1980’li yıllarda çürük raporu alarak tamamen boşaltıldı. Günümüzde Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi tarafından ortaklaşa restorasyon çalışmaları planlanan Taş Mektep’in kısa zamanda turizme kazandırılması amaçlanıyor.
2. Trilye Kültür Merkezi (Aziz Vasil Kilisesi)
Trilye’nin merkezinde yer alan Aziz Vasil Kilisesi, 19. yüzyılda ibadethane amacıyla iki katlı olarak inşa edildi. Mübadele sonrası Rumların köyü terk etmesiyle Taş Mektep öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılmaya başlanan bina, şimdilerde çeşitli organizasyonların düzenlendiği kültür merkezine ev sahipliği yapıyor.
3. Dündar Evi
Tarihi Dündar Evi, aslında 19. yüzyıldan kalma bir kilise. Bizans mimarisinin etkileri görülen ve eğimli bir araziye inşa edilen bina, mübadele öncesine kadar Rum bir aile tarafından ev olarak kullanılıyordu. Daha sonra bir iş adamı tarafından alınıp otel olarak işletilmek istense de bürokratik engeller nedeniyle şu an atıl durumda. Belde merkezinden yürüyerek kısa bir sürede ulaşabileceğiniz Dündar Evi, bölgede Yuannes Kilisesi olarak da biliniyor.
4. Aya Yani Manastırı
Trilye merkeze 4 kilometre uzaklıkta bulunan Aya Yani Manastırı, kaleye benzer görünümüyle beldede ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken yapılardan biri. Adını, bölgeye gelen 3 papazdan biri olan Aya Yani’den alan manastırın MS 709 yılında yıkıldığı ve sonra yeniden inşa edildiği rivayet ediliyor. Eğer Trilye’ye özel aracınızla gidecekseniz, etrafı zeytin bahçeleriyle dolu olan bu manastırı kesinlikle rotanıza eklemelisiniz. Bölgeyi araçsız ziyaret edecekseniz Aya Yani Manastırı’na gitmek için taksi gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
5. Kemerli Kilise
Trilye gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer lokasyon ise haç şeklinde tasarlanan Kemerli Kilise. 13. yüzyılda inşa edilen kilisenin alt katı taş, üst katı ahşaptan yapılmış. Panagia Pantobasillissa adıyla da bilinen bu yer ile ilgili en ilgi çeken detay hiç şüphesiz ki tarihte resmin ilk yapıldığı kilise olarak bilinmesi. Bu bilgi her ne kadar doğrulanamasa da ziyaretçilerde fazlasıyla merak uyandırdığı kesin.
6. Fatih Cami
Trilye’nin en eski yapılarından biri olan Fatih Cami, aslında 7. yüzyılda kilise olarak inşa edilmiş. O zamanlar ismi Hagios Stephanos olan yapıya 1560 yılında minare ve mihrap eklenerek camiye dönüştürülmüş. Yavuz Sultan Selim zamanında ise bahçesine avlulu bir hamam eklenen cami, günümüzde ibarete açık durumda.
7. Medikion Manastırı
Medikion Manastırı, Trilye’den Eşkel Limanı’na giden karayolu üzerinde yer alıyor. 8. yüzyılda inşa edildiği bilinen ve başlangıçta çiftlik olarak kullanılan manastırın hemen yanında bir de Rum mezarlığı bulunuyor. Günümüze kadar sadece duvarları ve kapıları gelebilse de manastırın her biri ortalama 200 kilogram olan kapıları kesinlikle görülmeye değer. Haftanın her günü ziyaret edilebileceğiniz Medikion Manastırı’nı ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.
8. Eski Postane
1902 yılında postane olarak planlanıp inşa edilen bu bina, Trilye mimarisinin en güzel örneklerinden biri. İlk katı taş, diğer iki katı ise ahşap olacak şekilde tasarlanan postane binası şu anda özel mülk konumunda. Sahipleri tarafından çok güzel renove edilen binanın giriş katında bir de zeytinci bulunuyor.
9. Tarihi Çeşmeler
Mübadele öncesi Rumların yaşadığı Trilye’de pek çok tarihi çeşme bulunuyor. Bölgeyi gezerken sık sık bu çeşmelerle karşılaşabilirsiniz. Özellikle Eskipazar Caddesi üzerinde yer alan Sofalı Çeşme, 70 tonluk sarnıcı ve gösterişli mermer kabartmalarıyla ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
10. Tabut Ev
Trilye’yi ziyaret edenlerin görmek istediği bir diğer lokasyon da tabut ev. İnce ve uzun yapısından dolayı yerliler tarafından böyle bir isim verilmiş. Yaklaşık 200 yıllık, iki sokağın arasına sıkışmış bu bina özellikle fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez mekânı.
Trilye’ye nasıl gidilir?
Bursa’nın merkezinden Trilye’ye gidecekseniz Mudanya istikametine giden minibüslere binebilirsiniz. Mudanya’ya ulaştığınızda ise Trilye minibüsüne aktarma yapabilir veya taksiyle Trilye’ye ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan Trilye’ye bir ziyaret gerçekleştirecekseniz, İdo veya Budo’yu kullanarak yaklaşık 1,5 saat içinde Mudanya’ya ulaşıp oradan minibüs ile Trilye’ye kolayca varabilirsiniz. Şehir dışından otobüs ile ziyaret edecek olanlar, Bursa merkezde yer alan şehirlerarası otobüs terminalinden kalkan Trilye otobüslerini kullanarak bu şirin beldeyi keşfe çıkabilir. Özel aracıyla gelmek isteyenler ise yolda Bursa Mudanya’yı takip ederek kolaylıkla Trilye’ye ulaşabilir.
Fotoğraflar Mudanya Belediyesi’nin resmi web sitesinden alınmıştır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Cunda Adası’nda Nereye Gidilir? Tarihi Adada Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer