Şüphesiz arkadaşlar hayatı daha anlamlı hale getirmeye her zaman yardımcı olur. Sosyal ve duygusal destek sağlar, yalnızlık hissimizi hafifletir ve daha mutlu hissetmemize yardımcı olurlar. Uzmanlara göre sosyal bağlantıları sürdürmek hem yaşam süresini uzatıyor hem de depresyon gibi sağlık sorunları riskini azaltıyor. Arkadaşlığın tüm bu güzel yanlarının dışında bazı insanlar hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Hatta doğrudan toksik bir arkadaşlık yaşıyor olabilirsiniz. Zehirli arkadaşlıklar genelde sizi zihinsel olarak tüketirler. Aynı zamanda sizi geliştirmek yerine aşağı çekmenin bir yolunu bulurlar. Toksik bir arkadaşlığı nasıl tanıyacağınızı merak ediyor musunuz? Bu durumdan nasıl etkileneceğinizi ve nasıl başa çıkabileceğinizi bilmiyor musunuz? İşte toksik arkadaşları tanımanıza yardımcı olacak bazı ipuçları…
Toksik bir arkadaş nasıl davranır?
Herkesin iyi ve kötü günleri vardır. Kötü bir gün geçiren arkadaşınızın size iyi gelmesini beklemezsiniz. Peki gerçekten kötü bir gün geçiren arkadaşla toksik insan arasındaki farkı nasıl anlarsınız? Kötü bir gün geçiren kişi sizinle ters düşse de gün sonunda gönlünüzü almaya çalışacaktır. Ancak toksik arkadaş yaptıklarından hiçbir zaman pişmanlık duymaz ve değişme eğilimi göstermez. Toksik arkadaş gün içinde modunuzu yükseltmek yerine sizi aşağı doğru çeker. Olumsuz cümleler kurarak, sizi küçük düşürerek ya da hakaret ederek kendinizi kötü hissetmenize neden olur.
Örneğin dedikodu yaparak kötü hissetmenize neden olabilirler. Arkadaşınıza güvendiniz ve sizin için önemli olan bir konuyu onunla paylaştınız. Ertesi gün tüm sosyal çevreniz sizin hakkınızda dedikodu yapıyorsa, güvendiğiniz arkadaşınızla aranızda toksik bir ilişki olabilir. Toksik arkadaşlar, anlattıklarınızın gizli olmasını isteseniz bile sırlarınızı etrafa yaymaktan hoşlanır. Sürekli güveninizi kırdığı halde sizi anlamamakta ısrar eder ve samimiyetsiz bir şekilde özür diler. Genel olarak konuşursak, yakın arkadaşlarınız sizi mutlu ve huzurlu hissettirmelidir. Eğer arkadaşınızın davranışını öngöremiyor, onun yanında kendinizi rahatsız hissediyorsanız toksik bir ilişkiniz olabilir. Sık sık huzursuz hissediyorsanız, kısa bir süre sonra arkadaşınızla vakit geçirmek istemediğinizi fark edebilirsiniz.
Toksik bir arkadaşınız olduğunun bir diğer göstergesi sizi sürekli başkalarıyla kıyaslamalarıdır. Diğer insanlara göre yeterli olmadığınızı söyleyen ve bundan hoşlanan bir arkadaşınız var mı? Belki senin kıyafetlerin X kişisinden daha azdır. Bu yüzden güzel giyinmediğini ve hoş görünmediğini söylüyordur. İyi arkadaşlar sizin “eksiklikleriniz” olduğunu ima etmezler ve sizi kıyafetlerinize göre değerlendirmezler. Gerçek arkadaşlar, insanların farklı kişilik ve yaşam koşullarına sahip olduklarını bilir. Sizi olduğunuz gibi kabul eder. Değiştirmesini istediğiniz bir konuda size rehberlik eder, cesaret verir ve destek olurlar. Sizi değiştirmeye çalışan, davranışlarınızı kontrol eden insanlar ideal arkadaşınız olmayabilir.
Toksik arkadaşlıklar sizi nasıl etkiler?
Duygularınızı umursamayan ve sürekli modunuzu düşüren insanlarla vakit geçirmek ruhsal ve fiziksel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bir arkadaşınızla vakit geçirdikten sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, ilişkinizi yeniden değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.
- Yalnız ve izole hissediyorsunuz
- Stresiniz artar
- Desteklendiğinizi hissetmezsiniz
- Kendinize olan güveniniz zedelenir
- Arkadaşınızın davranışları sonucunda kendinizi suçlarsınız
- Diğer ilişkileriniz zarar görmeye başlar
Peki şimdi ne yapmalısınız?
Toksik arkadaşlık ilişkiniz olduğunu fark ettiniz, şimdi ne olacak? Bu noktada iki ayrı seçeneğiniz bulunuyor. Önce arkadaşınızla konuşmayı deneyebilirsiniz. Davranışlarının ne kadar kötü olduğunu anlatabilir ve size zarar verdiğini söyleyebilirsiniz. Eğer arkadaşlığınızı kurtarmak istiyorsanız, bu iyi bir ilk tercih olabilir. Diğer seçenek ise arkadaşlığınızı bitirmektir. Hangi yolu seçerseniz seçin, aşağıdaki ipuçları güvenli bir rota izlemenize yardımcı olabilir.
İkinci bir şans istemekte hiçbir sorun yok
Arkadaşınız belki de kötü bir dönemden geçiyordur. Bu nedenle davranışlarının farkında olmayabilir. Benmerkezci davrandıklarında ya da kötü niyet gösterdiklerinde, onlarla konuşmanız durumu düzeltebilir. Konuşma esnasında, neden kötü hissettiğinizi açıkça belirtin. Örneğin, “saçlarım ve kıyafetlerim konusunda sürekli olumsuz yorumlar yapman, kendimi kötü hissettiriyor.” Buna benzer rahatsızlık duyduğunuz farklı bir sorunu da ifade edebilirsiniz. Fakat konuşmanızın ardından hiçbir şey düzelmiyorsa ya da iyi niyet belirtisi yoksa toksik arkadaşlık ilişkini bitirmenin zamanı gelmiş olabilir.
Kendinize zaman tanıyın
Arkadaşınız size daha iyi davranmaya söz verebilir. Ancak tekrar küçümsemeye ve toksik davranış kalıplarına dönmeye başlarsa ilişkinize ara verebilirsiniz. Arkadaşınızın değişmesi için çok fazla dil döküyorsanız ve bu durum sizi yormaya başladıysa biraz uzak kalmak iyi gelecektir. O kişi olmadan hayatınızın nasıl olduğunu görmek, sonraki adımlarınıza netlik kazandırır.
Sınırlarınızı belirleyin
Toksik bir arkadaşla ilişkinizi devam ettirmek istiyorsanız zarar görmemek adına kendi sınırlarınızı çizebilirsiniz. Bağırmak, yalan söylemek, dedikodu yapmak ve küçümsemek gibi davranışları bir daha kabul etmeyeceğinizi açıkça belirtin.
Korkmayın
Arkadaşlığınızı bitirmek istiyorsanız, bu durumu kendisine şahsen bildirmek en iyisidir. Buluşma sırasında bu arkadaşlığın size iyi gelmediğini belirtin. Karşı taraf, konuşma sonunda sizi suçlu hissettirmek için durumu tersine çevirmeye çalışabilir. Öfkeli ve agresif bir şekilde tepki verseler bile sakin kalmaya çalışın. Düşüncelerinizi kararlı bir şekilde söyleyin ve oradan ayrılın.
Tekrar iletişime geçmeden önce dikkatlice düşünün
Toksik bir insanla ilişkinizi bitirdiyseniz mutlaka içgüdülerinize güvenin. Arkadaşınız sizinle tekrar iletişim kurmak isteyebilir. Bu sırada paylaştığınız güzel zamanları düşünebilir ve onun değişip değişmediğini merak edebilirsiniz. Ancak böyle bir durumda arkadaşlığınızı neden bitirdiğinizi hatırlamalısınız. Yeniden iletişim kurmaya başlamadan önce biraz zaman geçmesini beklemek en sağlıklı yollardan biridir.
Başka insanlarla sohbet edin
Kendinizi toksik bir arkadaşlığın ortasında bulmak kafanızı karıştırabilir. Hatta başka insanlara güvenmekte dahi zorlanabilirsiniz. Ancak kendinizi tamamen izole etmek ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Size destek olmak isteyen arkadaşlarınıza izin verin. İyi insanlarla sohbet etmek, iyileşmenize ve yeni arkadaşlıklar kurmanıza yardımcı olabilir.
Toksik arkadaşlık ilişkisi bittikten sonra kendinize odaklanmak için biraz izin verin. Size zarar veren ilişkiden henüz yeni koptunuz. Bu yüzden iyileşmek ve daha mutlu hissetmek biraz zaman alabilir. Bu süreçte; kişisel bakımınızı ihmal etmeyin, sevdiklerinize zaman ayırın, kaliteli uyuyun ve eğlenceli hobiler için zaman ayırın.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İnsanların Toksik İlişkilerden Kurtulamamasının Altında Yatan 5 Neden
Kaynak: 1