Çocuklar, ilk eğitimlerini ailelerinden alır. Dolayısıyla aile içinde maruz kaldığı davranışlar onun karakterinin şekillenmesinde büyük rol oynar. Özellikle ilkokul çağından itibaren çocukların sosyalleşme sürecine girmesiyle ebeveynlerin bu süreçte onlara destek olması büyük önem taşır. Bu süreç çocuğun zihinsel ve sosyal gelişimi etkiler. Nitekim her çocuk ailesiyle iyi anlaşamaz. Bazı aileler baskıcıdır, bazı aileler ilgisizdir çocuğunu tam olarak anlayamaz ve isteklerine cevap veremez. Toksik anneler ise çoğu insanın düşündüğünden çok daha yaygındır ve yanlarında yaşayan insanların yaşamlarına zarar verebilir. Bir tür zihinsel hastalığı olan ya da olmayan ancak sürekli olarak negatif duygular barındıran bir anne ile büyüyen çocuk bundan kötü etkilenir. Toksik bir anneyle büyüdüğünüzün 10 işaretini yazdık.
1. Sizinle sürekli yarışmaya çalışıyormuş gibi hissedersiniz
Annenizle geçirdiğiniz zamanları düşünün. Her zaman sizin yaptığınız şeyin daha iyisini yapmaya çalışmışsa toksik bir anneyle yaşamışsınız demektir. Neyle ilgili olduğunun bir önemi yok. Mesela siz herhangi bir yerde şarkı söylediğinizde, o da aniden şarkı söylemeye başlamış olabilir. Ya da çok beğendiğiniz bir elbiseyi kendine almış olabilir. Her zaman onu gururlandırmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor olsanız bile sizi başarısız göstermek istiyor.
2. Yanlış bir şey yaptığında sizden asla özür dilemez
Ebeyvenler de zaman zaman hata yapar. Ancak yeri geldiğinde hatalarını kabul edip özür dileyebilmeliler. Ancak toksik bir anneyle büyüdüyseniz muhtemelen o asla hatasını anlayıp özür dileyebilecek biri değildi. Hatta hata yapmasını sağladığınız için sizi hep suçladı ve kendi hatalarından sizi sorumlu tuttu. Asla olması gerektiği kadar kendinden sorumlu değildi.
3. Size asla sebepsiz yere bir iyilik yapmaz
Toksik anneler, çocuklarına sebepsiz yere hiçbir şey satın almaz. Her zaman çocukların bir şey yapması karşılığında onlara iyilik yaparlar. Yani klasik ödül-ceza sistemini uygularlar. Çocukların isteklerini yapması için üzerilerinde baskı kurarlar. Bu durumun çocukları ciddi şekilde etkilediğini görseler bile, onlarla bu şekilde oynamayı seviyorlar.
4. Birden fazla kez sizi toplum önüne küçük düşürür
Toksik bir anneniz varsa, pek çok kez sizi diğer insanların yanında utanç verici bir duruma sokmuş olabilir. Başkalarının yanında sizi aşağılamış ya da azarlamış olması muhtemeldir Sizin üzerinizde bu şekilde psikolojik baskı kırar ve onunla dışarı çıktığınızda kendinizi kötü hissedersiniz.
5. Mükemmel olmanız için üzerinizde baskı kurar
Toksik anneler daima sizin onun uygun gördüğü şeyleri yapmanızı ister. Mükemmel olmanızı ve her şeyi eksiksiz yapmanızı arzular. Bu nedenle de sizi mükemmele ulaştırmak için üzerinizde baskı kurar. Küçük bir hata yaptığınızda bunu inanılmaz bir şekilde büyütür ve sizin “yetersiz” olduğunuzu hissettirir.
6. Duygularınızı ifade etmenize asla izin vermez
Toksik anneler, üzgünken gidebileceğiniz ve dertleşebileceğiniz türden anneler değildir. Üzüldüğünüzde, yastığınıza kapanıp ağlamanızı önerir. Mutlu olduğunuz bir şeyi paylaştığında ise muhtemelen buna verdiği yanıt sizi tatmin etmeyecektir. Çünkü toksik bir anne iyi şeylerin bile kötü tarafını görmeye çalışır.
7. Ne olursa olsun sizi daima kontrol alında tutmaya çalışır
Toksik anneler son derece kontrolcüdür. Zamanınızdan, çabalarınızdan ve hatta gardırobunuzdan sorumlu olmak isterler. Ona sormadan tek bir tost yapıp kahvaltı bile yapamazsınız. Hayatınızın her alanında yönetim hakkına sahip olmak isterler. Büyüdüğünüzde de bu durum değişmez.
8. Her zaman duygusal şantajı kullanır
Eğer böyle bir anneyle yaşadıysanız, sizin üzerinizde her zaman kendi duygularını kullandığını fark etmişsinizdir. Mesela, dışarı çıkıp bir şeyler yapmak isterseniz, o size onunla zaman geçiremediğiniz için üzülmemenizi söyler. Bu duygusal baskı ise, mümkün olduğunca sizi kendi kanatları altında tutmanın bir yoludur.
9. Kişisel sınırlarınızın olmasına asla izin vermez
Toksik anneler, kişisel sınırlarınıza asla saygı duymaz hatta kişisel sınırlarınızın olmasına bile izin vermez. Özel hayatınıza daima müdahale eder, her şeyi onunla paylaşmanızı beklerler. Paylaşmadığınızda ise, günlüklerinizi okuyarak ya da telefonunuzu karıştırarak sakladığınız şeyler hakkında bilgi edinirler.
10. Her zaman sizi eleştirirler, yaptığınız şeyler onun için hiçbir zaman yeterli değildir
Annenlerin çocuklarına destek olması gerekir. Hatalarını elbette ki dile getirirler ancak kırıcı olmayan bir üslupla. Toksik anneler ise çocuklarının yaptıklarını küçümser ve onlarla alay ederler. Çocukların yaptıkları şeye destek olmak yerine, onların daima yetersiz olduğunu öne sürer ve hiçbir zaman onları tebrik etmezler.
Kaynak: 1