Tiyatro tutkunuz seyirci olmaktan öteye geçtiyse, kendinizi bir tiyatro sahnesinde hayal edebiliyor ve alkışlardan pay almak istiyorsanız, oyunculuk eğitimine başlamak için hala geç kalmış sayılmazsınız. Tiyatronun usta isimlerinden eğitim alarak oyunculuk yeteneğinizi geliştirmenizi sağlayacak tiyatro kursu ve eğitim programlarını meraklıları için derledik. Vakit kaybetmeden araştırıp kaydolun!
1. Akademi 35Buçuk
Akademi 35Buçuk, 2009 yılında oyuncu Vahide Gördüm ve Altan Gördüm tarafından kurulan bir sanat evi. Teorik derslerin yanı sıra, tecrübeli eğitmenlerin deneyimleriyle iyi sanatçılar yetiştirmek amacıyla yola çıkan akademide sahne sanatları ve uygulamalı kamera oyunculuğu gibi kurslarla birlikte seslendirme ve dublaj eğitimleri de alabiliyorsunuz. Sonunda MEB onaylı bir sertifika sahibi olacağınız sahne sanatları kursu ise oldukça kapsamlı bir program ve toplam 20 hafta (5 ay) sürüyor. Temel oyunculuk dersleriyle başlayan program, diksiyon ve nefes, tiyatro kuramları gibi derslerle devam ediyor. Akademide bireysel kursların yanı sıra, kurumsal tiyatro kursu da almak mümkün. Derslerin içeriği ve kurslar hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
2. Başkent İletişim Akademisi
Cihan Ünal, Altan Erkekli ve Rüştü Asyalı gibi usta oyunculardan eğitim alabileceğiniz Başkent İletişim Akademisi; diksiyon, spikerlik, seslendirme, sinema ve tiyatro oyunculuğu gibi birbirinden farklı eğitim programlarıyla İstanbul, İzmir ve Ankara’da hizmet veriyor. Akademinin oyunculuk programının içeriği oldukça geniş. İlk olarak iyi bir oyuncuda bulunması gereken özellikler hakkında bir ders veriliyor ve bu dersi ses-nefes teknikleri, diksiyon, artikülasyon, doğaçlama ve beden dili gibi dersler takip ediyor. Programda ayrıca temel şan eğitimi ve kamera önünde heyecanını dizginlemeyle ilgili dersler de veriliyor. Temel oyunculuk eğitimi, haftada 2 gün 6 saat, toplamda 96 saat devam ediyor. Programın ilk 30 saatinde diksiyon, kalan 66 saatinde ise oyunculuk programıyla ilgili dersler yer alıyor. Program sonunda yapılan sınavda başarılı olmanız durumunda MEB onaylı bir sertifika sahibi oluyorsunuz. Ekranlarda gördüğünüz Kaan Yıldırım, Cem Yiğit Üzümoğlu, Çiğdem Batur ve Anıl Tetik gibi birçok isim Başken İletişim Akademisi mezunlarından. Siz de bu mezunlardan olmak istiyorsanız sizi buraya alalım.
3. Çimdik Kumpanya
Kuruculuğunu ve genel sanat yönetmenliğini Serhan Baykan, genel koordinatörlüğünü de Filiz Kaya’nın üstlendiği Çimdik Kumpanya, dünya tiyatrosundan örnekler sahnelerken inandırıcı performanslar sergilemeye kendini adamış bir çağdaş tiyatro topluluğu. Burada klasik tiyatro eğitiminde kullanılan tekniklerden farklı olarak Sanford Meisner’in keşfettiği gerçekçiliği temel alan Meisner tekniğiyle ders veriliyor. Kendinize yeni ufuklar açmak istiyorsanız Meisner Tekniği ile Oyunculuk, Deneysel Oyunculuk Atölyesi, Temel Oyunculuk Atölyesi gibi programlara kaydınızı yaptırabilirsiniz. Çocuklar için de yabancı dilde tiyatro çalışmaları yapan Beyoğlu’ndaki Çimdik Kumpanya’nın kursları hakkında ayrıntılı bilgi için 0544 4960869 no’lu telefonu arayabilir veya mail atabilirsiniz.
4. DC Kozmos
Oyunculuk alanında kendinizi geliştirebileceğiniz bir kurs arıyorsanız DC Kozmos tecrübeli eğitmenleriyle en doğru adreslerden biri. Burada ünlü oyuncu Meltem Cumbul’un eğitmenliğini yaptığı Eric Morris sistemini benimseyen oyunculuk eğitimini ya da tiyatro ve kamera oyunculuğu eğitimini alabilirsiniz. Farklı alanlarda kendinizi geliştirebileceğiniz bu merkezde birbirinden farklı oyunculuk kursları bulunuyor. DC Kozmos’un eğitim programı, diksiyon teknikleri dersiyle başlıyor ve dans, şan, beden dili, jest ve mimiklerin kullanımı gibi eğitimlerle iki aşamada yürütülüyor. Aşamaların her biri 192 saat sürüyor. Bu programın sonunda ise DC Kozmos’tan bir katılım belgesi ve MEB onaylı bir sertifika alabiliyorsunuz. Akademi ve eğitim programları hakkında daha fazla bilgi için sizi şöyle alalım.
5. İSMEK
İstanbul’da yüzlerce şubesi bulunan İSMEK, İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından geliştirilen bir kurum. Kendini “hayat boyu öğrenme merkezi” olarak tanımlayan İSMEK’te alacağınız birbirinden farklı kurslarla kendinizi geliştirme imkanınız bulunuyor ve üstelik bu kurslar ücretsiz! İSMEK’te hem çocuklar hem de yetişkinler için tiyatro kursları bulmak mümkün. 12-16 yaş arası çocukların tiyatroyla tanışmasını ve toplum önünde kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini sağlamak için temel oyunculuk eğitimlerini aldıkları program toplamda 80 saat sürüyor.
Yetişkinler için olan uygulamalı tiyatro programı ise daha ileri seviyede tiyatro uygulamalarıyla eğitim veriyor. 200 saat süren bu kursun sonunda yaratıcı drama uygulamaları yapabiliyor ve bedeninizi doğru kullanma becerisine sahip olabiliyorsunuz. Uygulamalı tiyatro eğitiminden sonra tiyatro konusunda uzmanlaşmak ve oyunculuk yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız yine İSMEK merkezlerinde bulunan uygulamalı tiyatro eğitiminin ileri seviye programına katılabilirsiniz. Yetişkinler ve çocuklar haricinde İSMEK’te işitme engelliler için de işaret diliyle tiyatro kursu bulunuyor. Kurs toplamda 200 saat sürüyor ve doğaçlama, sahne çalışmaları gibi derslerin sonucunda öğrenciler bir tiyatro oyunu sahneye koyuyor. Eğitim günleri ve saatleri ise kaydolduğunuz programa göre değişiklik gösteriyor. Program saatleri, günleri ve kurs merkezleri hakkında ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
6. İstanbul Drama Sanat Akademisi
Ayla Algan’ın sanat yönetmenliğinde eğitimlerini sürdüren İstanbul Drama Sanat Akademisi, tiyatro kursları konusunda oldukça köklü bir geçmişe sahip. Akademide reklam, dizi ve sinema oyunculuğu gibi ekranlarda olabileceğiniz eğitimlerin yanı sıra, sahne tozu yutabileceğiniz eğitimler de bulunuyor. Yaratıcı drama atölyeleriyle Türkiye ve dünyadan gelen uzman eğitmenlerin deneyimlerinden faydalanabilir, aynı zamanda ileri oyunculuk atölyesinde de kendinizi ilerletebilirsiniz. Akademide tiyatro kursları gençler için ise farklı sınıflarda yürütülüyor. Sadece lise öğrencilerine tiyatro eğitimini kapsayan kurs, ses ve nefes teknikleriyle başlıyor; okuma çalışmaları ve provalarla devam ediyor. Akademide yalnızca bireysel değil, kurumlara yönelik tiyatro kursu da bulunuyor. Daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.
7. Moda Sanat Tiyatrosu Macide Tanır Sahnesi
Moda Sanat Tiyatrosu’nun tiyatro kursları gençlere, yetişkinlere ve kurumlara yönelik olmak üzere üçe ayrılıyor. 16-20 yaş gençlere yönelik düzenlenen program, 3 aylık 3 dönemden oluşuyor. İlk dönem, ses ve nefes teknikleriyle başlıyor, bu dersleri doğaçlama tekniklerinin öğretilmesi takip ediyor ve son dönemde artık gençler sahneye geçiyor. 20 yaş ve üzeri yetişkinler için ise temel oyunculuk eğitiminin verilmesiyle başlayan program, kendi içinde iki bölüme ayrılıyor. İlk bölüm, ekim ayından haziran ayına kadar toplam 9 ay boyunca devam ediyor ve beden dili, diksiyon ve doğaçlama dersleri veriliyor. Programın ikinci bölümünde ise ileri sınıf oyunculuk eğitimine geçiliyor. Program yine ekim ayından haziran ayına kadar devam ediyor. İleri seviye diksiyon ve doğaçlama tekniklerinin öğretildiği dersler, kurumsal tiyatro öğretimiyle ilerliyor. İki dönemin sonunda öğrenciler sahnede yerini alıyor. Kurumlara yönelik 30 hafta süren tiyatro programı ise ses ve nefes teknikleriyle başlayıp öğrencilerin sahnelediği oyunla sona eriyor. Kurslar hakkında ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
8. Müjdat Gezen Sanat Merkezi
Geçmişten günümüze birçok oyun sergileyen Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin tiyatro kursları, yetişkin ve çocuklar için farklılık gösteriyor. 18 yaş ve üzeri yetişkinler için düzenlenen program, tiyatroya ilgi duyanları bilgilendirmek ve eğitim vermek amacıyla ilerliyor. Program, yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösteriyor. Kış dönemlerindeki kurs, ekim-mart ayları boyunca toplam 6 ay sürüyor. Eğer bu programa kaydolmak istiyorsanız ağustos ayında kayıt yaptırmanız gerekiyor. Yaz dönemi kursunda ise program kayıtları şubat ayında alınıyor ve kurs, nisan-ekim ayları boyunca devam ediyor. Kurs sonunda öğrencilerin devamlılık göstermesi ve başarı durumuna göre bir oyun sahneleniyor. Akademide 7-16 yaş arası çocuklar için de bir tiyatro kursu bulunuyor. Kurs kayıtları ağustos ayında yapılıyor ve kurs, ekimde başlıyor. 7 ay süren bu tiyatro kursunun dersleri yalnızca hafta sonları yapılıyor ve yaklaşık 2 saat sürüyor. Tüm kurslara kayıt için gerekli olan belgelere buradan ulaşabilirsiniz.
9. Sadri Alışık Kültür Merkezi
Geçmişte birçok tiyatro sanatçısı yetiştiren Sadri Alışık Kültür Merkezi, hem İstanbul hem de Ankara’da hizmet veriuor. Bu merkezde sinema ve sahne sanatları, uygulamalı kamera oyunculuğu, oyunculuk stüdyosu gibi birbirinden farklı programlar bulunuyor. “Ben yalnızca basit bir tiyatro eğitimi almayı ve kendimi geliştirmeyi düşünüyorum” diyorsanız yaratıcı drama eğitimi tam size göre! Program, haftada bir gün 3 saat olarak, toplam 48 saat (4 ay) sürüyor. Doğaçlama çalışmalarıyla başlayan program, daha çok tiyatronun drama yönüyle ilgileniyor.
15 kişilik kontenjanı bulunan oyunculuk stüdyosu ise hafta içi 3 gün 3 saat, hafta sonu 1 gün 6 saat, diğer gün 3 saat şeklinde toplam 288 saat (8 ay) sürüyor. Temel oyunculuk programıyla başladığınız bu eğitimin devamında 48 saat kamera oyunculuğu eğitimi de veriliyor.
Eğer daha geniş bir programa kaydolmayı düşünüyorsanız sinema ve sahne sanatları oyunculuk atölyesine kayıt olabilirsiniz. Burada iyi bir oyuncu olmak isteyen herkese oldukça kapsamlı dersler veriliyor ve program 16 aylık bir süreçten oluşuyor. 16 aylık bu süreç üç döneme ayrılıyor. İlk 5 ay temel oyunculuk, diksiyon, şan ve hareket dersleri veriliyor. İkinci 5 aylık süreçte ise bu derslere metin çözümleme ve oyunculuğa yönelik tirat çalışmalarının eklenmesiyle devam ediyor. Son 6 ayda artık öğrenciler, eğitmenleriyle beraber sahneye geçiyor ve bir oyun sahnelemeye başlıyor.
Merkezin çocuklar için de tiyatro kursu bulunuyor. Program 7-10 yaş ve 11-13 yaş olarak ikiye ayrılıyor. Eğitimi haftada bir gün 3 saatten toplam 48 saat (4 ay) devam ediyor. Tüm kurslar sonunda MEB onaylı bir sertifika sahibi oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.
10. Sahne Hat
Sahne Hat, tiyatro meraklılarını iyi bir oyuncu olma yolunda geliştirmeyi amaçlıyor. Hayatın sıradanlığına meydan okuduğunuz bu eğitimler sayesinde daha farklı bir insan olma imkanına sahip olabiliyorsunuz. Burada hem çocuklar hem de yetişkinler için tiyatro kursu bulunuyor. Yetişkinlere yönelik tiyatro kursunda amaç tüm engelleri aşarak sahneye çıkmak. Tiyatronun tarihi gibi teorik derslerle başlayan program; drama, doğaçlama, diksiyon, sahne teknikleri, jest ve mimik eğitimleriyle 8 ay boyunca devam ediyor. Programında sonunda bir tiyatro oyunu sergileniyor ve kurstaki herkes sahnede eğitimlerinin meyvesini topluyor. Çocuklara yönelik programda ise 7-14 yaş aralığında çocuklara temel dersler veriliyor ve program 8 ay boyunca devam ediyor. Program sonunda çocuklar tarafından bir oyun sahneleniyor. Kurslarla ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
11. Sahne Tozu Tiyatrosu
Haldun Dormen’in sanat danışmanlığında 2005-2006 sezonunda kurulan Sahne Tozu Tiyatrosu, Çağlar İşgören tarafından yönetiliyor. Dormen ekolüne sadık kalan Sahne Tozu, tecrübeli tiyatrocuların yanı sıra, kendi yetiştirdiği sanatçıları da kadrosunda bulunduruyor. İzmir’de bulunan tiyatro, 9 yaşındaki çocuklardan başlayarak tüm yaş gruplarına eğitim veriyor. İş hayatının stresinden kurtulmak isteyenler, topluluk önünde konuşma korkusu hissedenler ve hayal gücünün geniş olmasını isteyenler Sahne Tozu’nun tiyatro kursuna katılıyor. Kurs, tiyatro tarihi dersleriyle başlıyor ve ardından sahne bilgisi ve uygulaması, doğaçlama, vurgu-tonlama ve rol çözümlemesi gibi derslerle devam ediyor. Kurs hakkında daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.
12. Sinema Akademi
Ünlü sinema oyuncularından ders alma imkanına sahip olduğunuz Sinema Akademi’de, birbirinden farklı oyunculuk dersleri mevcut. Burada hem sinemaya hem de tiyatroya yönelmek isteyenler için farklı eğitim programları bulmak mümkün. Sinema Akademi’de oyunculuk akademisi ve oyunculuk kursu olmak üzere iki farklı kurs bulunuyor. Oyunculuk akademisi, 10 ay süren bir program. Programın ilk haftası; ses-nefes teknikleri, diksiyon ve doğaçlamayla başlıyor, son haftası ise kısa oyun çalışmalarıyla sonlanıyor. Bir başka isimle aynı amaca hizmet eden ve oyunculuk akademisine göre daha kısa bir kurs olan oyunculuk kursu ise toplam 16 hafta sürüyor. Bu kursta tiyatroya ilk adımı atmış oluyorsunuz. Eğitimler ses-nefes teknikleriyle başlıyor; topluluk önünde konuşma ve diyaframla ilgili derslerle sona eriyor. Seçtiğiniz eğitim programını farklı kurslarla birlikte alarak da oyunculuk yeteneğinizi pekiştirebiliyorsunuz. Kurslar hakkında daha fazla bilgi almak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.