Yapay zekâ teknolojisi, bir süredir çağımızın en dikkat çekici gelişmeleri arasında. Kimileri yapay zekânın insanlığa seviye atlatabileceğini düşünüyor. Ancak yapay zekânın büyük tehlikeleri beraberinde getireceğini düşünenler de var. Örneğin yapay zekânın dünya genelinde sayısız çalışanın yerini alacağı, pek çok mesleğin tarihe karışacağını düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Peki, yapay zekânın hayatını kaybeden insanların da yerini alabileceğini biliyor muydunuz? Hayır, bir bilim kurgu filminin senaryosundan bahsetmiyoruz. Thanabots ismi verilen yapay zekâ sohbet botu, ölülerle konuşmayı mümkün kılıyor! Gelin, bazı insanlar için hayli korkutucu olan Thanabots nedir, yakından bakalım.
İnternetteki sayısız kaynaktan, 300 milyardan fazla kelime ile eğitilen ChatGPT, yapay zekâ teknolojisinin en popüler ürünlerinden biriMatematikten mühendisliğe, muhasebeden tasarıma kadar geniş bir alanda kullanılan ChatGPT, hayli ilginç bazı uygulamaların geliştirilmesine de olanak tanıyor
Amerikalı bilgisayar programcısı Jason Rohrer, ChatGPT dil modelini kullanarak Thanabots isimli bir yapay zekâ sohbet botu geliştirdi
İsmini ölümü inceleyen ve ölüm olayının kesinleştiğine dair bulguları ortaya çıkarmayı hedefleyen tanatoloji isimli bilim dalından alan sohbet botu, hayli ilginç bir alanda faaliyet gösteriyor.
Thanabots, insanların ölen yakınlarıyla konuşmasına olanak tanıyor!
Rohrer tarafından hayata geçirilen Project December isimli bir internet sitesi, insanların hayatını kaybeden yakınlarıyla iletişim kurmasını sağlıyor. Site, Thanabots isimli sohbet botunu kullanarak yapay zekânın sıra dışı kullanımlarından birine örnek teşkil ediyor. Peki, Thanabots nasıl çalışıyor?
ChatGPT öğrenme modelini kullanarak geliştirilen sohbet botu, hayatını kaybeden insanların kimliğine bürünebiliyor!
Ölen kişinin sosyal medya hesapları, internet geçmişi, dijital ayak izi ve özel olarak sisteme aktarılan veriler sayesinde Thanabots, hayatını kaybeden kişi gibi konuşabiliyor. Bu sohbet botu sayesinde bir yakını ile “sohbet eden,” en azından buna benzer bir dijital deneyim yaşayan çok sayıda insan var!
Thanabots ve benzeri uygulamaların ilerleyen yıllarda çok daha popüler olacağı düşünülüyor
Yapay zekâ teknolojisindeki gelişmelerin bu tarz sohbet botlarının sayısını artıracağı ve teknolojiye erişimin daha kolay hale geleceği ifade ediliyor. Bununla birlikte dijital verilerin kaybolmaması da, artık hayatta olmayan insanları taklit eden yapay zekâ botlarının çoğalmasına sebep olabilecek unsurlar arasında gösteriliyor.
Ölülerle iletişim kurmaya duyulan merak da, ilgili uygulamalara talebi artırabilecek bir unsur. Ancak bazı uzmanlar, ölen bir kişinin yerini alan yapay zekâ uygulamalarının bazı tehlikeleri de beraberinde getirebileceğini ifade ediyor
Thanabots ölen bir kişiyi taklit etse de yalnızca dijital verilerden oluşan bir uygulama
Üstelik uzmanlara göre yapay zekâ öğrenimi, uygulamanın yerine geçtiği kişiden farklı bir karaktere bürünmesine neden olabilir. Ayrıca yapay zekâ sohbet botunu kullanan kişilerin, psikolojik olarak olumsuz etkiler yaşayabileceğini dile getiren uzmanlar var. Kısacası, bir anlamda dijital dirilme imkânı ortaya çıkaran Thanabots ve benzeri ürünler, önümüzdeki dönemde adından sıkça söz ettirecek gibi görünüyor.
Kaynak: 1