2018 yılını geride bırakmamıza sadece birkaç gün kaldı. 2019 yılına hepimiz farklı umutlar, hayaller ve beklentilerle gireceğiz. Beklentilerimiz farklı olsa da sorunlarımız aşağı yukarı aynı. Günümüz dünyasında neredeyse hepimiz stresten, moral bozukluğundan, vakit kaybından yani genel olarak mutsuzluktan muzdaribiz. Peki, bu sorunların birçoğunun akıllı telefonunuzdaki uygulamalardan kaynaklandığının ne kadar farkındayız? Bütün gün Facebook, Instagram ve Twitter’da gördüğümüz iletiler ve yaptığımız yazışmalar hiç farkına varmadan yorulmamıza ve depresif bir ruh haline bürünmemize sebep oluyor. Bu listemizde, biraz farkındalık oluşturmak adına “Yeni yıla girerken akıllı telefonunuzdan silmeniz gereken uygulamalar”la karşınızda olacağız.
1. Az kullandığınız sosyal medya uygulamaları
Şimdi size “Bütün sosyal medya uygulamalarınızı silin” desek, bunun hiç mantıklı bir istek olmayacağını biliyoruz. Kimileri sosyal hayatı için kimileri iş hayatı için kimileriyse sadece keyif için sosyal medya uygulamalarını akıllı telefonlarında bulundururlar. Ancak şu bir gerçek ki piyasada çok fazla sosyal medya uygulaması var. Her biri bizlere bildirimler yollamak için can atan bu uygulamalar arasında az kullandıklarınızla yüzleşmeli, vazgeçebileceğiniz derecede gereksiz olanları acilen silmelisiniz.
Her sosyal medya uygulaması vaktinizi, moralinizi, uyku düzeninizi ve dolayısıyla sağlığınızı etkiliyor. Beynin dopamin salgılatma mekanizmasını değiştiren sosyal medya uygulamaları, mutluluk seviyenizi çok yakından ilgilendiriyor. Mobil cihazlarımızda yüklü olan her sosyal medya uygulamasında, bir paylaşım yaptıktan sonra mutlu olabilmemiz için beğeni ya da paylaşım almamız gerekiyor. Çokça beğeni alan bir paylaşım yaptığımızda içten içe çok mutlu olurken, bir paylaşımımız beğeni görmediğinde bunu kafaya takıyoruz. Siz siz olun, yeni yıla girerken en azından birkaç sosyal medya uygulamasını hayatınızdan çıkarmaya bakın.
2. Yüz güzelleştirici filtre uygulamaları
Akıllı telefonlarımızın kamera yazılımlarına dahili özellik olarak girmeyi başarmış olan yüz güzelleştirici filtreler bizi iyiden iyiye ruh hastası yapma yolunda ilerliyor. Buğulu bakışlar, mermer gibi bir cilt ve bembeyaz dişlerin sosyal ağlarda beğeni alması bizi mutlu ediyor olabilir. Ancak şu bir gerçek ki akşam evimize gidip aynanın karşısına geçtiğimizde gerçekle sanal arasındaki perde ortadan kalkıyor. Her ne durumda olursanız olun, daha mutlu olmak için kendi güzelliğinizi olduğu gibi kabullenmeye bakın. 2019 yılına girmeden önce akıllı telefonunuzdaki yüz güzelleştirici filtre uygulamalarını çöpe taşıyın.
3. Gereksiz konum takibi yapan uygulamalar
Yolda yürürken, evde otururken ya da ofiste çalışırken takip edildiğinizi hiç düşündünüz mü? Peşinizde biri olduğunu düşünmek ve sürekli takipte olduğunu hissetmek ruhsal bozukluk sebebi olabilir, onu bir kenara bırakalım. Bizim yüzleşmemiz gereken konu, konumumuzu gereksiz yere takip eden uygulamalar olmalı. Akıllı telefonlarımızın GPS modülleriyle en ufak bağlantısı olduğunu iddia eden her uygulama, onu kullanmamız için bizden konum bilgilerimizi istiyor. Biz ise buna “Ne gerek var ki?” diyerek cevap vermeli, özelimizin özel kalması için elimizden geleni yapmalıyız. Bu doğrultuda akıllı telefonunuzda “konum belirleme” izni olan ve çok ihtiyaç duymadığınız uygulamalar varsa yeni yıla onları çöpe atarak girin.
4. Güvenliğinizi koruduğunu iddia eden ancak bunu asla yapmayan uygulamalar
Akıllı telefonunuzla internet ortamına girdiğiniz anda karşınıza birçok uygulamanın reklam olarak çıktığını fark etmişsinizdir. Bu uygulamalar arasında bazı örnekler “Beni yükle, seni koruyayım.” iddiasında. Özellikle ücretsiz VPN uygulamalarının bu konuda çok büyük iddiası olduğunu hemen görebilirsiniz. Eğer bu tip uygulamaları kullanarak güvende olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Özellikle “Ücretsiz ve sınırsız VPN” başlığı altında sunulan mobil uygulamaları yüklerken ince eleyip sık dokumalısınız. Ücretsiz VPN yazılımlarının birçoğunun Uzakdoğu’da bulunan sunuculara kişisel veri sızdırdığı kanıtlandı. Siz siz olun, çok güvendiğiniz bir firmaya ait değilse akıllı telefonlarınızdaki VPN ve benzeri güvenlik uygulamalarını ortadan kaldırın. Ücretli ve güvenilir olanları en iyi vpn tavsiyesi içeriğimizde detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.
5. Sizi reklam aracı olarak kullanan uygulamalar
Mobil uygulama mağazalarında birçok uygulamanın sizi sadece reklam aracı olarak kullanmak için üretildiğini fark ettiniz mi? Kullandığınız mobil uygulama işinize yaramaktan çok reklam izletiyorsa, sizleri reklamlara tıklamaya yönlendiriyorsa onlardan uzak durun. Bu uygulamalara ne kadar çok vakit ayırıyorsanız vaktiniz o denli verimsiz kullanıyorsunuz demektir. Birkaç reklam izleme görevi vererek para kazandırdığını iddia eden mobil fırsat uygulamaları, gerçek para kazandırma vaatleriyle vaktinizi çalıp size üç beş kuruş verirken kasalarına milyonlar dolduran yarışma uygulamaları ve önemsiz bir kutu açmak için binbir reklam izleten gereksiz oyunlar bir an önce silinmesi gereken uygulamalardır. Yeni yıla bu yüklerden kurtularak girin, hem zihniniz hem de akıllı telefonunuz rahatlasın.
6. Acımasızca vakit harcatan uygulamalar
Akıllı telefonunuzun ekranına günde kaç saat bakıyorsunuz? Eğer akıllı telefonunuzla oyun oynayan biriyseniz bunun günde 5-6 saatten fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki, bu vaktin en azından yarısını farklı işler üzerine odaklanarak geçirsek daha iyi olmaz mı? En son ne zaman sakin kafayla kitap okudunuz? En son ne zaman telefonunuzu sessize alıp kendinize vakit ayırabildiniz? Akıllı telefonunuz son gereksiz bildirimini size okutalı kaç saat, kaç dakika ya da kaç saniye oldu?
Şu gerçekle acilen yüzleşmeliyiz ki akıllı telefonumuzdaki birçok uygulama sadece vaktimizi, yani aslında hayatımızdaki en değerli şeyi çalıyor. Özellikle Fortnite, PUBG, Candy Crush Saga, Clash of Clans gibi bağımlılık niteliğindeki oyunları bırakmak için yeni bir yıl yeni bir fırsat demek. Bunlara ek olarak Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat ve YouTube gibi uygulamaları da olabildiğince azaltmak ya da mümkünse ortadan kaldırmak faydanıza olacaktır. Zaman bu hayatta geri kazanılamayan yegâne değerimizdir. Onu iyi kullanmaya ve gereksiz harcamamaya bakın.
7. Fazla kullanmadığınız alışveriş uygulamaları
2019 yılının maddi açıdan epey zorlu geçeceğini tahmin etmek pek zor değil. Önümüzdeki yıl başladığı anda sadece ülkemizde değil, tüm dünyayı etkisi altına almış bir ekonomik durgunluk dönemine giriş yapmış olacağız. Bu bilgiler ışığında şu tavsiyeyi verelim, eğer internetten alışveriş yapmak sizin için bir ihtiyaç değilse bu işe yarayan mobil uygulamaları telefonunuzda tutmayın. Son derece stratejik reklamlar paylaşan, beğenilerinize uygun ürünleri karşınıza çıkaran mobil alışveriş uygulamaları genellikle bütçenizde derin yaralar açmaktan başka işe yaramıyor. Temel alışveriş uygulamalarınız kalsın ama fazla kullanmadığınız alışveriş uygulamalarını “elbet bir gün işe yarar” mantığıyla yüklü tutuyorsanız hiç beklemeyin ve onları silin.
Kaynak: 1