Teknoloji bir yandan insanlığın gelişmesini ve ilerlemesini sağlarken diğer yandan iletişim ve sosyal yaşamda devrim yaratıyor. Bu değişimlerin olumlu ya da olumsuz olması ise tamamen teknolojiyi kullanan biz insanların elinde. X Kuşağı günümüzdeki teknolojiye oldukça uzak büyüdü, Y Kuşağı ise geçiş dönemine denk geldi. Ancak Z Kuşağı dediğimiz nesil adeta teknolojinin ellerine doğdu ve teknolojiyle büyüyor. Peki teknolojiden uzak büyüyen ve teknolojinin içine doğan iki nesil, aradaki dengeyi nasıl kurar? Ne yazık ki ebeveynlerin birçoğu bu konuda bilinçsiz. Çocuklarına teknolojiyi bilinçli kullanmayı öğretmek yerine teknolojiyi çocuklarıyla iletişim kurmamak için bir araç olarak kullanan ebeveynler ne yazık ki çocuklarla aralarına ekranları koyuyorlar. Gelin teknolojinin çocuk ve ebeveyn ilişkisine etkisini ve geleceğe etkilerini birlikte inceleyelim.
Çocukların gelişiminde en büyük rol elbette ebeveynlere düşüyor. Ancak teknolojinin gelişmesiyle ebeveynlerle çocukların ilişkisi de evrim geçiriyor
Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan internet ne yazık ki bilinçsiz ebeveynlerin elinde çocukların geleceğini olumsuz etkileyen birer tehdide dönüşüyor
Birçok ebeveyn bu davranışların yanlış olduğunu bilse de çocuklarıyla aralarına ekran koymaya devam ediyor. Teknoloji devi Samsung da başlattığı “İnterneti Tadında Kullan” adlı kampanya ile bu hassas konuya dikkat çekiyor
Samsun İnterneti Tadında Kullan kampanyası ile ebeveynlerin ve çocukların teknolojiyle olan ilişkilerinin yanı sıra siber zorbalık ve internet bağımlılığı gibi konulara da dikkat çekiyor.
Samsung hazırladığı çarpıcı video ile ebeveynlere “Çocuğunla arana ekran koyma!” mesajı veriyor
Çocuğunuzla aranıza ekranların girip girmediğini anlamanın bazı yolları var. İşte çocuğunuzla aranıza ekranların girdiğinin çarpıcı belirtileri…
1. Özellikle bebeklik döneminde çocuğu televizyon ya da herhangi bir ekran karşısına oturtarak fazla hareketli olmasını engellemeye çalışmak
Özellik ilk 6 aydan sonra bebekler yavaş yavaş hareketlenmeye ve etraflarını keşfetmeye başlarlar. Bu dönem ebeveynler için çok yorucu olabilir. Henüz tehlikenin farkında olmayan bebeklerin zarar görmemesi için sürekli yanlarında durmak gerekir. Bu durumdan sıkılan ya da başka işlerini halletmek isteyen ebeveynler ise çocuklarını adeta hipnotize eden ve ekran başına kitleyen çizgi film ya da videolar açarak çocuklarını sabit tutmaya çalışırlar.
2. Yemek yemeyen çocuk yemek yesin diye çizgi film ya da hoşuna gidebilecek herhangi bir video açmak
Bebeklere ve çocuklara yemek yedirmek bazen adeta işkence haline gelebilir. Ancak dikkati başka bir yerde olan çocuklar yemek yerken ne yediklerine dikkat etmezler. Bu yüzden ebeveynler çocuklarına yemek yedirirken dikkatlerini dağıtacak bir şeyler izletmeyi tercih ederler. Ancak bu şekilde kolaya kaçmak çocukların ekran bağımlılığındaki ilk adımlardan biridir. Bunun yerine çocukla iletişim kurarak yemek yedirmek ve ekranları aradan çıkarmak çok daha sağlıklı bir yol olacaktır.
3. Tablet, bilgisayar ya da telefonları çocuklar üzerinde ödül ya da ceza olarak kullanmak
Çocuklarına istedikleri şeyleri yaptırmak isteyen ebeveynler bu noktada da ekranları birer tehdit ya da birer ödül olarak kullanırlar. Bu yüzden çevremizde sürekli “Yemeğini bitirmezsen tabletinle oynayamazsın!” ya da “Uslu durursan eve gidince telefonu alabilirsin” gibi sözler duyarız. Ancak bilgisayar, telefon ya da tabletlerin çocuklara bir şeyleri yaptırabilmek için ödül ya da ceza olarak kullanılması çocukların gözünde bu teknolojik cihazların önemli birer nesne haline gelmesine neden olur. Yani ebeveynler kendi elleriyle teknolojik cihazları yüceltmiş ve çocukların gözünde önemli kılmış olur. Bu da internet bağımlılığına sebep olan durumlardan biridir.
4. Kendi telefonunu almaması için çocuğuna tablet ya da telefon almak
Çocuklar ekranlarla ilk kez ebeveynlerinin telefonlarıyla ya da bilgisayarlarıyla oynayarak tanışırlar. Sonrasında sürekli ebeveynlerden bu ekranların karşısında daha fazla vakit geçirmek için izin isterler. Ancak özel cihazlarının sürekli çocukların elinde olmasına katlanamayan ebeveynler kendi cihazlarıyla daha fazla vakit geçirebilmek için çocuklarına bir bilgisayar, telefon ya da tablet alırlar. Bu da çocukları için teknoloji ve internet bağımlılığının başlangıcı sayılır.
5. Çocuğu bir şeyler anlatırken onu dikkatle dinlemek ve konuşmak yerine telefonuna ya da bilgisayarına odaklanmak
Birçok ebeveyn telefonlarına, tabletlerine ya da bilgisayarlarına odaklanıp çocuğunun anlattığı gündelik olayları görmezden geliyor. Sadece yapmacık bir gülümseme ya da birkaç kelimeyle geçiştirerek ekranına bakmaya devam ediyor. Bu davranış hem çocuklarda büyük bir travma yaratıyor hem de çocukların gözünde ebeveynlerin ilgilendiği ekranı daha değerli kılıyor.
6. Çocuğun internet başında geçirdiği süreyi kontrol altında tutmamak
Bu davranış ebeveynlerin çocuklarının sağlıklarını ve gelişimlerini önemsemediğini gösterir. Çocuklarının ekran karşısında geçirdiği süreyi ve internette yaptıkları şeyleri kontrol altında tutmamak siber zorbalıktan şiddete pek çok davranışı doğurabilir.
7. İnternetten uzak kaldığında ağlayan ya da huzursuzluk çıkaran çocukla uğraşmamak için istediğini vermek, konulan kuralları uygulamamak
Çocuklar her istediklerinde internette vakit geçirebilmek isterler. Bazı ebeveynler bunu engellemeye çalışsa da bir süre sonra pes edip kendi koydukları kuralları çiğnerler. Bu durumda hem ebeveynin otoritesini hem de ona duyulan güveni azaltır. Aynı zamanda ebeveynle çocuk arasındaki ilişkinin zayıflamasına neden olur.