Bulunduğumuz bilgi çağında teknolojiden kaçmak ya da teknolojik aletleri kullanmamak neredeyse imkansız. Hayatımızın her köşesinde kendine yer bulan teknolojiyle birlikte internet ve oyunlar bizleri teknolojiye daha da yakınlaştırıyor. Bir süre sonra özellikle çocuklar için bilgisayar, tablet, akıllı telefon ya da oyun konsolu gibi teknolojik aletler bağımlılık haline geliyor. Onları bu bağımlılıktan kurtarmak ve sağlıklı bir sosyal yaşama sahip olmalarını sağlamak içinse alınması gereken bazı önlemler var. Teknoloji bağımlılığıyla mücadele sırasında çocuğunuza karşı hassas olmalı, kızarak tepki göstermek yerine aşağıda sıraladığımız yöntemleri denemelisiniz.
1. Teknolojik aletlerle geçirdiği süreyi sınırlandırın
Çocuğunuzu bağımlılığından arındırmanın ilk yolu elbette teknolojik aletlerle geçirdiği süreyi sınırlandırmak. Çocukların bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon gibi teknolojik aletlerle geçireceği sürenin sınırlı olması, teknoloji bağımlılığını engelleyerek çocukların ekranda geçirdiği süreyi düşürür. Bu süreyi yavaşça azaltabileceğiniz gibi, günlük kullanım süresini otomatik olarak sınırlayan ve ebeveyn kontrolü sunan MentalUP gibi yararlı oyunlardan da faydalanabilirsiniz.
Çocuk gelişim uzmanları ve pedagogların tam desteğiyle hazırlanan MentalUP, çocukların oyun ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda eğlenceli ve öğretici egzersizlerle bilişsel becerilerini besliyor. Böylece çocuğunuzun ekran başında geçirdiği süreyi teknolojinin olumsuz etkilerinden uzakta, kaliteli bir şekilde geçirmesini sağlayabiliyor, üstelik gelişimlerini de günlük olarak takip edebiliyorsunuz.
MentalUP’ı bu linkten akıllı telefonunuza indirebilir, daha fazla bilgi almak için de web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
2. Koyduğunuz sınırları ve kuralları istikrarlı bir şekilde uygulayın
Eğer çocuğunuzun teknolojik aletlerden uzaklaşmasını istiyorsanız öncelikle sınırlar koyup ardından bu sınırları ve kuralları istikrarlı bir şekilde uygulamalısınız. Çocuğunuz kuralları esnetebildiğinizi fark ettiği an artık sizi ciddiye almayacak ve söylediklerinizi çok da umursamayacaktır. Hatta teknolojik aletleri gizli gizli kullanmaya bile başlayabilir.
3. İçerikleri sınırlandırın
Öncelikle çocuğunuzun hangi teknolojik aletlerle neden vakit geçirdiğini gözlemleyin. Örneğin oyunlara bağımlıysa oynadığı oyunları sınırlandırın. Yaşına göre şiddet içeren ya da onları yanlış yönlendiren oyunların neden zararlı olduğunu çocuğunuza detaylıca anlatın.
4. İlgi alanlarını keşfedin ve alternatif etkinlikler önerin
Eğer çocuğunuz boş vakitlerinde direkt olarak teknolojik aletlere koşuyorsa bu onu eğlendiren ya da iyi hissettiren başka alternatifi olmadığını gösterir. Bu durumda çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfetmesini sağlayın. Onu çeşitli etkinliklere ve kurslara götürün. Beraber çeşitli sporlar deneyin. Evde birlikte oyun oynayın ya da yemek yapmak, müzik dinlemek gibi rutin aktivitelerle vakit geçirmeyi deneyin. Eğer denediği bir şeye diğerlerine göre fazla ilgisi olduğunu fark ederseniz o konu üzerine yoğunlaşın. Örneğin satranç oynamayı seviyorsa satranç kursuna gitmesini sağlayın, turnuvaları izletin ve satrançla ilgili başarı hikayeleri anlatın.
5. Arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlayın
Çocukların teknolojiden sonra en sevdikleri şey arkadaşlarıyla oynamak olacaktır. Arkadaşlarıyla yalnızca okulda değil, okul dışındaki sosyal ortamlarda da vakit geçirmesini sağlayın. Bir araya geldiklerinde teknolojik aletlerden uzak durmalarını sağlayın. Yalnızlığın teknolojiyle giderilemeyeceğini, yanında onu seven ve onunla vakit geçirmek isteyen pek çok insan olduğunu gösterin.
6. Teknolojiyi asla ödül ya da ceza olarak kullanmayın
Ebeveynlerin yaptığı en büyük hatalardan biri de teknolojiyi ödül ya da ceza olarak kullanmak. “Yemeğini yersen tabletle oynayabilirsin”, “Uslu durmazsan telefonu vermem” gibi söylemler çocuğa teknolojiyi bir “nimet” gibi göstermekten başka bir şey değildir. Bu söylemlerden sonra çocuklar teknolojik aletlerin hayatlarında çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünür ve bu yüzden her zaman ortada bir tehdit ya da ödül olarak kullanıldığını fark eder. Yapılması gereken ise teknolojik aletlerin hayatımızda aslında o kadar da önemli olmadığını göstermektir.