Hepimiz sinirliyken daha sonrasında çok üzüldüğümüz davranışlarda bulunmuşuzdur. Bir tartışmanın ortasındayken sakin kalmak ve mantıklı davranmaya çalışmak zor olabilir. Ancak iyi haber şu ki, bilim insanları hararetli bir tartışma sırasında sakin kalmanın mümkün olduğunu söylüyor. Stanford Üniversitesi’nde profesör olan Robert Sapolsky, bir tartışma esnasında en önemli şeyin stresi kontrol etmek olduğunu söylüyor. Ona göre stres seviyesinin yükselmesi, beynin yaklaşan tehlikeye karşı harekete geçmesinden başka bir şey değil. Neyse ki stresi kontrol etme konusunda oldukça başarılı sonuçlar veren bazı yöntemler var. İşte bilim insanlarının bu konudaki 7 tavsiyesi…
1. Yavaş nefes alın
Cognition and Emotion dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, insanlar hissettiği her duyguda farklı bir şekilde nefes alıyor. Bu çalışmaya göre heyecanlıyken, mutsuzken, stresliyken ya da üzgünken nefes alıp verme ritimleri değişiyor. Peki siz sakinken nasıl nefes alıyorsunuz? Araştırmalar çoğu insanın sakin zamanlarda yavaş nefes alıp verdiğini gösteriyor. Eğer büyük bir tartışmanın içindeyseniz nefesinizi kontrol etmeye çalışın. Bu teknik sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
2. İnsanlarla iletişim kurun
İnsanlarla iletişim kurduğunuzda, vücut opioid ve oksitosinler üretmeye başlar. Bu ise sakinleşmeye ve huzurlu hissetmenize yol açar. Bir tartışma ya da stresli bir durum sırasında her şeyi bırakın ve sevdiğiniz bir insanla bağlantı kurun. Kısa bir süre sonra sakinleştiğinizi fark edeceksiniz.
3. Merhamet gösterin
Stresliyken veya biriyle tartışıyorken merhametli davranmanız zor olabilir. Ancak merhamet duymak vücudunuzda olumlu yönde bazı değişimlere yol açar. Başkalarına karşı merhamet hissettiğinizde kalp atış hızınız yavaşlar ve bağlılık hormonları serbest kalır. Bu duruma karşılık daha sakin hissetmeye başlarsınız. Eğer stresli bir anınızdaysanız, kendinize ya da bir başkasına merhamet duymaya çalışın.
4. Vücudunuzu gevşetin
Stresli olduğunuzda vücudunuzun kasıldığını hiç hissettiniz mi? Vücuttaki stres hormonları yükseldiğinde beden buna tepki göstermek için kasılmaya başlar. Tartışma esnasında, oturma şeklinizi değiştirerek ya da o an olumlu şeyler düşünerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Vücudunuzu rahatlattığınızda stres seviyenizin düştüğünü görebilirsiniz.
5. Odaklanın
Stresliyken bir duruma odaklanmak çok zordur. Çünkü beyniniz tehlikeye karşı hayatta kalmakla meşguldür. Stresli zamanlarda odaklanabileceğiniz başka bir şey bulursanız, beyninizi de kandırmış olursunuz. Böylece ortamın hararetinden uzaklaşır ve stres seviyenizi düşürürsünüz.
6. Temiz hava alın
Kapalı bir mekandaki hava sirkülasyonu zayıf olduğunda endişeli ve gergin hissetmeye başlarsınız. Sadece birkaç dakikalığına olsa bile temiz hava almak daha kolay nefes almanıza yardımcı olacak ve stresinizi düşürecektir.
7. Nasıl hissettiğinizi söyleyin
Biriyle tartışma esnasında patlama noktasına geldiyseniz ne hissettiğinizi karşınızdaki insanla paylaşın. Baskı altında hissediyorsanız bunu açıkça söylemekten çekinmeyin. Duygularınızı kabul ettikten sonra stres ve kaygıyla baş etmek çok kolaydır. Üzerinizde baskı hissettiğiniz anlarda, sadece biraz durun ve ne hissettiğinizi düşünün. Duygularınızı paylaşmak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir:
Küçük Tartışmaların Büyük Bir Kavgaya Dönüşmesine Engel Olmak İçin 6 Tüyo
Kaynak: 1