Eskiden bir tabu olan öpüşmek kelimesi, modern zamanlara gelmemizle birlikte doğal karşılanmaya başladı. İngilizcesi “kiss” olan öpücük kelimesinin orijinali aslında öpüşmek anlamına gelen Eski İngilizce’deki “cyssan” sözcüğü. Öpüşmenin pek çok faydası olduğu da yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Biz de sizlerle öpüşmenin faydalarını paylaşmıştık. Bugün ise sizlere tarihteki 6 önemli öpücükten bahsedeceğiz. İşte ilk öpücükten devlet başkanlarına tarihteki 6 önemli öpücük…
1. Tarihte bilinen ilk öpücük yaklaşık olarak M.Ö. 1500
Araştırmacılar, geçmişte öpüşmenin dünyanın dört bir yanına yayılmış bir eğilim olarak mı yoksa farklı bölgelerde farklı zamanlarda mı yayıldığını anlamaya çalışıyor. Ancak cevap ne olursa olsun tarihteki ilk öpücük, M.Ö. 1500 dolaylarında bulunmuş olan ve Vedik Sanskritçe dilinde yazılmış olan bir eserde yer alıyor. Texas A & M Üniversitesi’nde antropoloji profesörü olan Vaughn Bryant tarafından keşfedilen bu eser, öpüşme hakkında yazılı olarak bilinen en eski eser. Vedas olarak bilinen bu kutsal yazılar Hinduizm dininin temelini oluşturuyordu.
Bundan sonra, antik Hint ve Hindu edebiyatında öpüşme konularına yer verilmeye devam edildi. MS 4. yüzyılda yazılan ve daha sonra derlenen Sanskrit destanı olan Mahabharata’da şu ifade geçiyor; “Ağzını ağzımda tuttuğu ve zevk veren bir ses çıkardığı.” Bu ifade öpüşmenin tarihini açıklıyor.
2. M.S 1. yüzyılda Yahuda’nın öpücüğü
Öpüşmek sadece romantik bir eylem değildir. Ayrıca bir dostluk işareti ya da ihanet işareti de olabilir. Matthew ve Mark olarak adlandırılan sinoptik İncil’de, İsa’nın Yahuda tarafından bir öpücükle ihanete uğradığı efsanesi anlatılıyor.
Yahuda’nın öpücüğü o zamandan beri popüler bir efsane halini aldı. Hatta pek çok filmin hikayesine de ilham kaynağı oldu.
3. 1896’da filmlerde ilk öpücük
Bir filmdeki ilk öpücük sahnesi ise 1896 yılında çekilen “The Kiss” filmindeydi May Irwin ve John Rice’ın oynadığı film, Thomas Edison’un stüdyosunda in William Heise tarafından çekildi. Tabii ki o dönemde sinema için bu bir yenilikti. Bazı sinemaseverler tarafından bu sahne müstehcen bulunup kınandı. New York World’de bu sahne hakkında bir makale yayınlandı. Bu ise pek çok kişinin ilgisini çekmeyi başardı. 1896 sonbaharında birçok tiyatro her gösterinin sonunda filmdeki öpücük sahnesini gösterir oldu.
4. 1945’teki V-J günü öpücüğü
Bu fotoğrafı pek çoğunuz görmüştür. Fotoğraf, 1945 yılında Life dergisinin fotoğrafçısı Alfred Eisenstaedt tarafından Times Square’deki ikonik V-J Günü’nde çekildi. II. Dünya Savaşı’nın bitiminin simgesi haline gelen bu fotoğraftaki kadın Greta Zimmer. Fotoğrafın hikayesine gelecek olursak; Bir diş hekimi asistanı olan Greta Zimmer Friedman, 14 Ağustos 1945 sabahı Japonya’daki savaşın bittiğini haber aldı ancak bundan emin olmak için öğle tatilinde, beyaz üniformasıyla Times Meydanı’na gitti. Oradaki atmosfer ise II.Dünya Savaşı’nın bittiğini doğruluyordu.
Zimmer etrafa baktığı esnada ise George Mendonsa isimli bir donanma denizcisi tarafından yakalanıp öpüldü. George Mendonsa Zimmer’i bir hemşire sandı ve koşup kız arkadaşını geride bırakarak Zimmer’i yakaladı ve onu agresif bir şekilde öptü. Zimmer, yabancıyı itmek için çabaladı ve bu şekilde ayrıldılar. Ancak her ikisinin de habersiz olan fotoğrafçılar Alfred Eisenstaedt ve Victor Jorgensen, bu fotoğrafı yakaladılar.
Zimmer, 2005 yılında Kongre Kütüphanesi ile yaptığı röportajda; “Öpülmek benim seçimim değildi. Adam geldi, beni yakaladı ve öptü.” dedi.
5. 1968’de Star Trek’teki ırklararası öpücük
William Shatner ve Nichelle Nichols, 1968’de Star Trek’in bir bölümünde öpüştüklerinde, bu teknik olarak ABD televizyonundaki ilk ırklararası öpücük değildi ancak bu öpücük büyük bir kültürel etkiye sebep oldu. 22 Kasım 1968 günü yayımlanan “Platon’s Stepchilden” isimli bölümde; Kaptan James Kirk ve Nyota Uhura, kendilerini telekinezi yoluyla birbirlerini öpmeye zorlayan uzaylılarla karşılaşıyorlardı. Böylece uzaylılar tarafından zorla öpüştürülmüş oldular. Tabii ki bu bölüme gelecek tepkiler öngörülemezdi. Ancak Star Trek öpücüğü o dönem oldukça konuşuldu.
6. 1979’daki sosyalist “kardeş” öpücüğü
Soğuk Savaş sırasında, komünist devlet liderleri birbirlerini sık sık “sosyalist kardeş öpücük” ile selamladılar. Bu öpücük genellikle yanaktan oluyordu. Ancak sosyalist kardeş öpücüğünün en ünlü örneği Fransız fotoğrafçı Régis Bossu tarafından 1979’da fotoğraflanan bu kare. Fotoğrafta Sovyetler Birliği’nin Lideri Leonid Brejnev ve Doğu Almanya’nın Cumhurbaşkanı Erich Honecker öpüşüyor.
Sovyetler Birliği Lideri, Brezhnev Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (yani Doğu Almanya) 30.yıldönümünü kutlamak için Doğu Berlin’i ziyaret ediyordu. Berlin Duvarı yıkıldığında ise Sovyet sanatçı Dmitri Vrubel fotoğrafı duvarın doğu tarafında bir yere koyup altına; “Tanrım, bu ölümcül aşkta hayatta kalmama yardım edin.” yazdı.
Kaynak: 1