Dizi ve filmler için kostüm dikmek çok kolay bir işmiş gibi görünebilir. Ancak dönem filmlerinde tasarımcıların işleri biraz zorlaşıyor. Çünkü tarihi kıyafetler söz konusu olduğunda sadece kıyafeti dikmek yeterli olmuyor. Karakterin tarihsel kimliğini de kıyafete yansıtmak gerekiyor. Öte yandan doğru işlemeler, doğru kumaş ve doğru bir dikiş tekniği gerekiyor. Neyse ki sinema sektöründe bu tür görevleri hakkıyla yerine getiren tasarımcılar bulunuyor. İşte tarihi kıyafetler ve bu kıyafetlerin yeniden tasarlandığı 8 örnek…
1. Tehlikeli İlişkiler (1988)
Tehlikeli İlişkiler filmi, kısıtlı bütçesine rağmen mükemmel sonuçlara ulaşmış bir proje. Dekorasyondan kıyafetlere kadar bu filmdeki her detay oldukça etkileyici. Ayrıca karakterlerin bütün kostümleri, filmin geçtiği dönemde çizilen resimlerdeki kıyafetlerle neredeyse aynı. Örneğin film sahnelerinden birinde Glenn Close koyu mavi saten bir elbise giyiyor. Bu elbise 1756 yılında Marquise de Pompadour’un ressam François Boucher için poz verirken giydiği kıyafetin neredeyse aynısı.
2. Sissi (1955)
Avusturya yapımı Sissi, Avusturya hükümdarı Elisabeth’in Bavyera’daki yaşamını konu alan üç serilik bir film. Bu film serisindeki birçok kostüm, filmin geçtiği dönemin kıyafetleriyle bire bir eşleşiyor. Hatta imparatoriçenin gerçek hayattaki kıyafetleri yeniden tasarlanarak filmin çoğu sahnesinde kullanıldı.
3. The Scandalous Lady W (2015)
The Scandalous Lady W filminde kullanılan kırmızı elbiseye bakıldığında, bu kıyafetin Joshua Reynolds’un resmindeki tarihi kıyafetin aynısı olduğu görülüyor. İlk bakıldığında bu kostümün sadece bir kopya olduğuna inanmak zor. Filmin kostüm tasarımcısı yeleğin arkasındaki bağcıklara kadar her detayı düşünerek kusursuz bir iş ortaya çıkarmış.
4. Elizabeth R (1971), İskoç Kraliçesi Mary (2018)
İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth’in hayatını anlatan birçok film bulunuyor. Ancak başrolünde Glenda Jackson’ın yer aldığı 1971 yılındaki film ve Margot Robbie’nin başrolde olduğu 2018 yapımındaki film kostüm konusunda özel bir ilgiyi hak ediyor. Her iki filmde de tasarımcılar, orijinal kıyafeti kusursuz bir şekilde yeniden uyarlamayı başardılar.
5. Kralın Konuşması (2010)
Kralın Konuşması filminin kostüm tasarımcıları, sınırlı bütçe nedeniyle kral için gerçek bir üniforma yapamadılar. Bunun yerine London’s Angels Costumes’den bir üniforma kiraladılar ve bu üniformaya bit pazarından buldukları apoletleri diktiler.
6. Marilyn ve Bobby: Son İlişki (1993)
Tarihte birçok aktris Marilyn Monroe’nun görünüşünü taklit etti. Benzer şekilde kostüm tasarımcıları da onun kıyafetlerini yeniden yapmak için çok uğraş verdi. Monroe’nun Başkan Kennedy’nin doğum gününde giydiği yarı şeffaf elbise, 1993 yapımı Marilyn ve Bobby filminde tekrar uyarlandı. Elbisenin tasarımcısı kıyafet kumaşını daha yoğun hale getirdi ve üzerindeki işlemeleri zenginleştirdi. Yine de bu elbise, tarihi kıyafetlerin yeniden yorumlanmasının güzel bir örneği.
7. Diana (2013)
Prenses Diana’nın gerçek hayattaki tasarımcısı Jacques Azagury, Diana’yı konu alan yapımlarda prensesin birçok kıyafetini yeniden dikti. Azagury, bu filmlerdeki kostümleri hazırlarken Prenses Diana için yaptığı tasarımlardan kalan kumaşları kullanıyordu. Geçmişte de Prenses Diana’nın kıyafetlerini kendisi tasarladığı için filmlerdeki kostümler orijinal kıyafetlerin neredeyse aynısı.
8. The Crown (2016)
Netflix’in en iddialı yapımlarından The Crown’un kostüm tasarımcıları, İngiliz kraliyet ailesinin tüm üyelerinin kıyafetlerini büyük bir dikkatle analiz ediliyor. Örneğin Kraliçe II. Elizabeth’in bir devlet resepsiyonunda giydiği mavi elbisenin neredeyse aynısı dizide kendini gösteriyor. Bu nedenle dizinin kostüm tasarımcıları büyük bir alkışı hak ediyor.
İlginizi çekebilir:
Kim Kardashian’dan Kate Middleton’a: Giysileri Geri Dönüştürerek Modaya Yön Veren 12 Kişi
Kaynak: 1