Doğru sütyen seçimini yapmak öncelikle bedeninizi çok iyi tanımakla başlar. Bedeninize uygun olan doğru sütyeni tercih etmediğiniz zaman, bu yanlış tercih kıyafetinizin duruşuna yansıyacaktır. Bu durum ise gün boyu konforsuz ve güvensiz hissetmenize neden olabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların %75’i sütyen seçiminde yanlış bedeni tercih ediyor. Peki, seçtiğimiz sütyenin bedenimize uygun olup olmadığını nasıl anlarız? Sütyen numaraları ve harfleri ne anlama geliyor? Sütyende abc ne demek? Sütyen bedenleri kaça ayrılır? Sütyen bedeni seçerken yapılan yanlışlar neler? Merak ettiğiniz tüm soruları detaylarıyla yanıtladık. Siz de doğru sütyen ölçünüzü kafanız karışmadan net olarak öğrenmek istiyorsanız, yazımıza göz atın!
Sütyen bedeni hesaplama adımlarına beraber göz atalım
Sütyen bedenleri genel anlamda iki ayrı ölçüden oluşur. Bu ölçülerden birincisi beden ölçüsü ikincisi ise kap (cup) ölçüsüdür. Beden ölçüsü sırtınızın uzunluğunu, kap (cup) ölçüsü de göğsünüzün büyüklüğünü işaret eder. Bu durumda sütyen ölçümlerinde net bir sonuç almak için sütyensiz olarak ölçü alınması gerekmektedir. Başka bir alternatif olarak size tam uyan bir sütyeni takın. Daha sonra bir mezura yardımı ile aynanın önünde durun. Ardından aşağıdaki adımları takip ederek sütyen ölçünüzü kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Dilerseniz ilk adımla başlayalım.
İlk adım olarak beden ölçünüzü bulun
Sütyen ölçüsü, göğsünüzün, tercih ettiğiniz sütyen kalıbına tam olarak oturması ve konforlu şekilde bedeninizi çevrelemesiyle ortaya çıkar. Yukarıda bahsettiğimiz gibi iki ölçü baz alınır. Bunlardan biri cup ölçüsü, diğeri ise beden ölçüsüdür. Doğru sütyen ölçüsünüzü öğrenerek, kendinize hem konforlu hareket etme imkanı hem de güzel bir görünüm sağlayabilirsiniz. Peki doğru sütyen ölçüsü nasıl alınır? Doğru sütyen ölçünüzü net bir şekilde belirleyebilmek için ilk adım beden ölçüsünü bilmek. Öncelikle vücudunuzda bir şişkinlik olmadığına emin olun. Ardından desteksiz bir sütyen giyin ve mezurayı tam sırtınızdan hizalayarak göğüs altını tamamen çevreleyin. Çıkan cm, sütyen ölçünüzü belirleyecek. Eğer sırt ölçünüz 5 ve 5’in katlarında ise, direkt olarak o bedeni baz alabilirsiniz. Fakat küsüratlı ölçüleriniz mevcutsa, o zaman 5’in katlarına en yakın ölçüyü baz almanız doğru sütyen bedeninizi bulmanıza yardımcı olacaktır.
İkinci adım cup ölçüsünü bulmak
Sütyen bedenleri hakkında doğru seçim yapabilmek için sıra geldi ikinci adımı öğrenmeye. Doğru sütyen ölçüsü alabilmek için sadece beden ölçüsünü bilmek yetmiyor. Bunun yanında cup ölçünüzü de bilmeniz gerekiyor. Peki nedir bu cup ölçüsü? Cup ölçüsü bilmek, sütyen bedeni tercih ederken tam olarak ne işe yarıyor? Göğüs altı ölçüsü ile göğüs ölçüsünün arasında fark, göğüs cup bedenini size verir. Mezura ile sırtınızdan göğüs ucunuza kadar vücudunuzu çevreleyerek göğüs büyüklüğünüzü dikkatlice ölçün. Kollarınız yanlara doğru omuz hizasında olacak şekilde, mezurayı yine sırttan ön kısma doğru, ancak bu kez göğüsün en yüksek ve geniş yerine her iki tarafta simetrik olacak şekilde çevreleyerek ölçme işlemini tamamlayın. Cup ölçünüzü bilmek sütyen bedeni seçerken size doğru bedeni bulmanız için yardımcı olacaktır. Cup ölçüsü, sütyen bedeni seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.
A, B, C, D cup ne anlama gelir?
Peki sütyen harfleri ne anlama geliyor? Sütyende b ne demek? Kullandığınız sütyende c ne demek? Tercih edilen sütyende d ne demek? 85b ne demek? Sütyende 75b ne demek? C cup nedir? Sütyende b cup nedir, a cup nedir, d cup nedir? Sütyen bedenleri hakkında sorulan en çok sorular bu şekilde. Dilerseniz yanıtlarına birlikte göz atalım;
- Beden ölçüsü, göğüs ölçüsünden 1 beden kadar geniş ise tercih edilmesi gereken: A CUP.
- (Örneğin; Göğüs 80, beden ölçüsü 80 olduğunda “85 A” sütyen tercih edilmelidir.)
- Beden ve göğüs ölçüsü eşit oranda büyük ise tercih edilmesi gereken: B CUP.
(Örneğin; Göğüs 90, beden ölçüsü 85 olduğunda “90 B” sütyen tercih edilmelidir.) - Beden ölçüsü göğüs ölçüsünden 1 beden kadar dar ise tercih edilmesi gereken: C CUP.
(Örneğin; Göğüs 90, beden ölçüsü 85 olduğunda “85 C” sütyen tercih edilmelidir.) - Beden ölçüsünün göğüs ölçüsünden 2 beden dar olduğu durumlar da ise tercih edilmesi gereken, D CUP.
(Örneğin; Göğüs 90, beden ölçüsü 80 olduğu durumlarda “80 D ” sütyen tercih edilmelidir.) - Beden ölçüsünün göğüs ölçüsünden 3 beden dar olduğu durumlarda ise tercih edilmesi gereken, DD CUP.
(Örneğin; Göğüs 95, beden ölçüsü 80 olduğunda “80 DD” sütyen tercih edilmelidir.)
Diğer önemli detaylar
Peki sütyen seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken diğer unsurlar neler? Doğru sütyen bedeninize karar verdiniz ancak hala bir şeyler yolunda gitmiyorsa aşağıda listelediğimiz maddelere de bir göz atmanız gerekebilir. Bedeniniz için en doğru sütyeni seçme aşamasında aşağıdaki maddeler size yol gösterecektir. Yan bantlar, kap ve askılar sütyen seçmeninde önemli noktalardandır. Listelediğimiz noktalara dikkat ederek siz de sütyen seçiminde doğru tercihi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Yan bantlar
Sütyen bedenleri seçiminde yan bantlar sütyeninizin ana destek özelliği olarak tanımlanır. Eğer sütyenin yan bandı ile vücudunuz arasına parmağınız tam sığmıyorsa seçtiğiniz sütyen çok sıkıdır. Vücudunuzu tam anlamıyla sarmayıp gevşek kalıyorsa bu kez sütyen yukarıya doğru kayacaktır. Bu nedenle yeni bir sütyen aldığınızda yan bantların çok gevşek veya çok sıkı olmamasına dikkat etmenizi öneririz.
Kap (cup)
Göğüs kabı görünüm olarak (cup) dolu ve pürüzsüz görünmelidir. Kollarınızın altından başlayan taşmalar oluyorsa daha büyük bir kap ölçüsüne (cup) ihtiyacınız olduğunu hatırlatalım. Yani kenarları daha geniş bir sütyen modeline sahip olmanız gerekiyor. Eğer göğüs bölgesinde boşluklar kalıyorsa küçük bir kap ölçüsüne (cup) ihtiyacınız olacak.
Askılar
Askı konusuna gelince sütyenlerde ayarlanabilir askılar tercih etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü zaman içerisinde gevşeyen elastik askıyı ayarlamak için buna ihtiyacınız olacaktır. Sütyen askınızın, vücudunuzu sıkıştırmadan omuzlarınıza rahatça oturup oturmadığına özen gösterin. Çünkü gün bitiminde sütyeninizi çıkardığınızda kırmızı bir askı izi görmek pek hoşunuza gitmeyebilir. Ek olarak askılarınız omuzlarınızdan kayıyorsa uygun şekilde ayarlamayı deneyin. Eğer sorunu hala çözemiyorsanız belki de artık yeni bir sütyene ihtiyacınız olduğunu kendinize hatırlatmanın vakti gelmiştir.
Artık sütyen bedenleri hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre size en uygun sütyen modelini seçmeye hazırsınız
Sıra geldi sütyen modelinizi seçmeye. Birçok farklı sütyen formunun tasarım özelliklerine göre isimleri de değişkenlik gösterir. Her kadının gardırobunda mutlaka bulunması gereken bazı sütyen modellerinden bahsedeceğiz. Göğüs şekline ve büyüklüğüne göre de tercih edilen kadın sütyen formu uygun olmalı. Sütyen seçimi yaparken sütyen çeşitlerini tanımak size kolaylık sağlayacaktır. Her sütyen formu her göğüs formuna uyum sağlamaz. Göğüslerin büyüklüğüne göre tercih edilmesi gereken en doğru sütyen modellerini listeledik. Küçük göğüsler için: destekli, balenli, push-up, bando, dolgulu sütyen seçenekleri. Büyük göğüsler için: balensiz, kalın askılı, sırt destekli, toparlayıcı, full cup sütyen tercihleri. Orta büyüklükteki göğüsler için ise balkonet, boş cup, bralet, tişört sütyeni. Hem büyük hem küçük göğüsler için: yarım cup, tişört sütyeni, bralet, spor sütyen tercih edilmelidir. Sütyen çeşitlerini ise aşağıda listeledik.
- Push- up sütyen: Dolgu destekli tasarıma sahip olan push- up sütyenler, yukarı ve merkeze doğru kaldırma etkisi gösterir.
- Full cup sütyen: Göğsü tamamen kaplayan ve göğüslerin dik durması için destekleyen sütyenlerdir.
- Balkonet sütyen: Göğüsleri yukarı doğru iten ve göğüslerin yarısını ortaya çıkaran sütyen çeşitidir.
- Bando sütyen: Desteksiz ve göğüsleri saran ince, hafif sütyenler olarak kategorilendirebiliriz.
- Yarın cup sütyen: Göğsü alt kısmından kaldıran ve göğsün yarısını kaplayan sütyen formu olarak tanımlayabiliriz.
- Straplez sütyen: Kayış ya da askı yardımı olmadan göğüs desteğini sağlar.
- Tişört sütyeni: Dikişsiz ve oldukça yumuşak kumaştan oluşan rahat sütyenlerdir.
- Spor sütyeni: Vücut hareketlerini destekleyen ve spor yapmayı kolaylaştıran özel tasarım olarak hazırlanmış sütyenlerdir.
- Silikon-yapışkanlı sütyen: Askıları ve sırt kısmı bulunmayan ve direkt olarak göğüslere yapıştırılan sütyen formudur.
- Bralet sütyen: Dolgusuz, desteksiz, hafif ve dantelli sütyen modelleri olarak tanımlanır.
- Toparlayıcı sütyen: Göğüsleri tamamen saran ve kalın askılı toparlama etkisi bulunan sütyen modeli olarak tanımlanır.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir;
Kim Bilebilirdi Ki? Her Gün Sütyen Takmanın Size Sağlayacağı 6 Fayda
Bilim İnsanları Kadınların Sütyen Kullanımını Azaltmalarını Öneriyor
Sadece Her Gün Sütyen Takanların Anlayabileceği 9 Çileli Görsel