Çalıştığınız iş yerinde kötü bir gün ya da kötü bir hafta geçirmeniz oldukça normal sayılabilir. Asıl sorun ise bu süre uzadığında ve sonsuz bir döngüye girdiğinde başlıyor. Eğer her sabah ofisinize giderken ayaklarınız geri gitmek istiyor, stres ve sinir hali yakanızı bırakmıyorsa sağlığınız ve sosyal yaşantınız için daha kötü günler sizi bekliyor olabilir. Sevmediğiniz işi yapmanın hayatınızı kötü etkileyeceği 8 adımı sizler için derledik. Sevdiğiniz işi yapın, hiç çalışmayın!
1. Migren ağrılarının sebebi yalnızca iş stresi olabilir
3 yıl boyunca yoğun bir iş stresi altında çalışan ve migren ağrılarından şikayetçi olan Niki, 2 haftalık izin süresinde hiç baş ağrısı yaşamadığını söylüyor. Bu iki haftalık tatilin içine bir düğün telaşı sığdırdığını da ekliyor. Devamında işi bırakan Niki, o günden beri yalnızca bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda migren ağrısı çekmiş.
2. Patronu yüzünden anksiyete yaşayan ve kurdeşen çıkartan insanlar mevcut
Amerika’da memur olarak çalışan Joan, aslında işini sevdiğini ancak patronuyla birlikte çalıştığında soğuk soğuk terlemeye başladığını söylüyor. Patronunda mail geldiğinde dahi stres altında hisseden Joan, stres ataklarından dolayı uyuyamıyordu. 36 yaşındayken işi bırakan Joan, o günden sonra 100 kat daha iyi hissettiğini ve ailesini daha mutlu ettiğini söylüyor.
3. İş stresinin ilginç yan etkileri arasında ayak kokusu bile mevcut
Bir paketleme firmasının ArGe (R&D) biriminde çalışan Nicole, satış birimine transfer edildiğinde işinden nefret etmeye başladığını söylüyor. 8 hafta boyunca satış biriminde çalışan Nicole, bu süre zarfında kötü bir ayak kokusu yaşadığını, işten istifa ettikten sonra ise kokunun yok olduğunu söylüyor. Stresin ayak kokusuna neden olabildiğine dair araştırmalar da mevcut.
4. Diş gıcırdatmaya başladıysanız sebebi kötü iş ortamı ve iş stresi olabilir
Daha önce kronik rahatsızlıkları olan Britt Marie, 1 yıl boyunca sevmediği bir işte çalıştıktan sonra semptomlarının daha kötüye gittiğini söylüyor. Bu süreçte diş gıcırdatmaya başlayan Marie, işinden istifa edip mortgage danışmanlığı yapmaya başlamış.
5. İş stresi doğurganlığı bile etkileyebiliyor
Yıllarca sevmediği bir işte çalışan Megan, bu süreçte defalarca çocuk sahibi olmayı denemiş ama başaramamış. Sonunda istifa edip bir reklam şirketinde sevdiği bir işe başlayan Megan, işi değiştirdikten hemen sonra hamile kalmış. Şimdi 5 yaşında bir kızı var. 2018 yılında yapılan araştırma, stresin doğurganlık oranı üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor.
6. Sürekli ağrılar ve zayıflayan zihin sağlığı
Tüm vücudunun ağrıdığını ve sürekli sinirlerinin bozuk olduğunu söyleyen Emily, iş stresinden dolayı tatillerinin bile tadını çıkaramadığını söylüyor. Toksik iş alanları, hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlığınızı kötü etkileyebilir.
7. Kötü iş çevresinde yaşanan özgüven kaybı, geleceğinizi de etkileyebilir
Büyük bir telefon firmasında çalışan Steve, kendisini değersiz hissettiği bir ofiste çalışmaktan muzdarip. Bir taraftan başka iş başvuruları da yapan Steve, iş başvurularından cevap gelmeyince özgüveninin daha büyük yara aldığını söylüyor. Değerli hissedeceğiniz işi yapın, kazancı ne olursa olsun.
8. Saç dökülmesi yalnızca genetik bir sorun değil
Emekli olduktan sonra saçlarının hacim kazandığını ve arttığını söyleyen Toni, artık Pazar günlerini sevdiğini söylüyor. Pazartesi sendromu stresi, Pazar gününü de mahvedebiliyor.
Bonus: Stresle başa çıkmayı öğrenin
Kendinizi dinleyin. Vücudunuzun size verdiği mesajları okuyun. Sizi siz yapan şey, çalıştığınız iş ya da aylık kazancınız değil. Eğer yoğun stres altında çalışıyorsanız önce müdürünüzle ve iş arkadaşlarınızla konuşun, şartları iyileştirmeye çalışın. İş dışında kendinizi rahatlatacak hobiler edinin. Eğer hala stres semptomları devam ediyorsa iş değiştirmek mantıklı bir çözüm olabilir.
Kaynak: 1