Bugünlerde stres içinde olmamak kaçınılmaz. Televizyonu açmak, toplu ulaşım kullanmak ya da trafikte sıkışıp kalmak vücudumuzdaki stres faktörlerini tetikliyor. Günlük koşuşturma ve yoğun stres içinde olmak zihinsel etkilerinin yanı sıra vücudunuzda fiziksel belirtilerin oluşmasına da neden oluyor. Stresin yarattığı fiziksel belirtilere dikkat ederek stres seviyemizin ne durumda olduğunu anlayabilmek mümkün.
1. Cildinizin bozulması
Bu etkiyi kortizol denen stres hormonuna borçluyuz. Beslenme düzenimiz, adet öncesi yaşadığımız stres ve hava gibi pek çok faktör de cildimize olumsuz etki edebiliyor. Ancak son dönemlerde çok fazla stres altındaysanız bunun cildinize yansımalarını fark edebilirsiniz.
2. Yüzünüzün kırmızı olması
Saatlerdir bir yerde oturuyor olsanız bile terlemeye başlıyor musunuz? Bunun sonucunda yüzünüz pembeleşiyor mu? Bunun sebepleri arasında yükselen kalp ritmi, solunum ve stres yer alıyor.
3. Her zaman yorgun hissetmek
Yoğun bir gün sonrasında yorgun hissetmek normal ancak her zaman bu şekilde nedensiz yere yorgun hissediyor musunuz? Bu açıklanamayan uykulu halin sebebi, böbreküstü bezinin stres hormonu olan kortizol ile aşırı yüklenmesi olabilir. Sürekli stres gerçekten yorgun olmasanız bile böyle hissetmenize sebep olabiliyor.
4. Saçlarınızın sürekli dökülmesi
Stres seviyeleri üst düzeye geldiğinde saçlarınızın sağlığını kaybetmesi çok yaygın bir durum. Stres gözle görülür bir şekilde saçları zayıflatıyor. Ancak üzülmeyin çünkü stresle baş ettiğinizde durumu tersine çevirebiliyorsunuz.
5. Kan şekerinizin düşmesi
Yüksek stres seviyeleri kan şekerini de etkiliyor. Böyle olunca zayıf ve güçsüz hissedip bir şeyler yeme ihtiyacında oluyoruz.
6. Ellerin titremesi
Tir tir titremek yüksek stresin bir başka belirtisi… Bunu özellikle telefonunuzu elinize aldığınızda rahatlıkla hissedebilirsiniz.
7. Baygınlık geçirecek gibi hissetme
Bu durum genellikle adet dönemlerindeyken çok fazla hissedilir. Ancak stresli olduğunuzda kan basıncınız düşerse de kendinizi bitkin hissedebiliyorsunuz.
8. Ağrıların oluşması
Stres vücudunuzu ele geçirdiğinde baş, omuz, sırt ve bel ağrılarını da beraberinde getiriyor.
9. Bitkin görünmek
Hepimizin ortak fikri rahatlamış hissettiğimizde çok daha iyi görünüyor olduğumuz. Bu yüzden stres bizi ele geçirdiğinde de bunun tam tersi söz konusu. Stres ayrıca yaşlanma sürecini de hızlandırıyor.
10. Sık sık hastalığa yakalanma
Stres vücudumuzun savunma sistemini de altüst ediyor. Bu da her zaman söylenildiği gibi, hastalıklara davet çıkarıyor. Stres azaltmak hastalık havası olsa bile o dönemden güçlü çıkmanıza yardım ediyor.
11. Çene ağrısı
Stres nedeniyle bazen uykuda veya günlük yaşamımızda farkında olmadan dişlerimizi sıkabiliyoruz. Bu hareket yalnızca diş sağlığımızı tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda çene ağrısı da oluşturuyor.
Tüm bu belirtilere sahipseniz yapmanız gereken, gün içinde stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacak aktiviteler için kendinize zaman ayırmak.
Kaynak: 1