İngiltere’nin güney kesimindeki Wiltshire şehrinde yer alan Salisbury Ovası, binlerce yıllık geçmişe sahip oldukça ilginç bir yapıya ev sahipliği yapıyor: Stonehenge. Binlerce yıl önce gizemli bir insan topluluğu tarafından bölgeye yerleştirildiği düşünülen bu devasa taşlar, kadim toplumlar hakkında bildiklerimizi tamamıyla değiştirebilecek bilgilerle dolu, muhtemelen! Ancak Stonehenge isimli bu ilginç yapının gizemi yüzlerce yıldır çözülebilmiş değil. Yine de Stonehenge hakkında bildiğimiz, bazı şaşırtıcı şeyler var. İşte Britanya’nın sembol yapılarından kadim ve gizemli Stonehenge hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 10 ilginç bilgi…
1. Stonehenge’in bulunduğu bölgedeki insan izleri, milattan önce 3100 yılına kadar uzanıyor
Devasa taşların ise ilk defa milattan önce 2400 ila 2200 yılları arasında bölgeye getirildiği düşünülüyor. Bununla birlikte bugün büyük bir gizem halini alan çember şeklindeki anıtın milattan önce 1930 ila 1600 yılları arasında son şeklini aldığı tahmin ediliyor.
2. Anıtı inşa eden insan topluluğu hakkında hiçbir bilgimiz yok
Çünkü bu topluluğun yazılı bir kaynağı yok. Anıt hakkındaki bilinmezliğin temel sebebi de bu.
3. Stonehenge bir mezarlık olarak tasarlanmış olabilir
2013 yılında bölgede çalışma yürüten bir grup bilim insanı, milattan önce 3000 ve 2500 yıllarına tarihlenebilen kemik kalıntılarına ulaştı. Bu kalıntılar 63 farklı insana ait olduğu tahmin edilen 50.000 farklı kemik parçasını içeriyordu. Bu nedenle bazı bilim insanları Stonehenge’in bir mezarlık olarak inşa edilmiş olabileceği fikrini ileri sürdü. Ancak anıtın gerçekte ne için inşa edildiği bilinmiyor.
4. Taşların, bugün bulundukları bölgeye yaklaşık 320 kilometre uzaktan getirildiği düşünülüyor
Taşların her birinin en az 4 metre uzunluğa ve tonlarca ağırlığa sahip olduğu dikkate alındığında gerçekten de büyük bir başarı! Taşların nasıl taşındığı ise anıt hakkındaki diğer pek çok şey gibi bir muamma!
5. Stonehenge, “Çınlayan Kayalar” olarak da isimlendiriliyor
Çünkü çember şeklindeki anıtı meydana getiren taşlar son derece güçlü bir akustik özelliğe sahip. Bazı bilim insanları, taşların kilometrelerce uzaklıktan bu özellikleri nedeniyle taşındığını düşünüyor. Bununla birlikte bu özelliğe sahip kayalara, bazı kadim kültürlerde iyileştirici özellikler atfedildiği biliniyor.
6. Stonehenge kadim Britanya efsanelerinde de yer alıyor
Buna göre Britanya mitolojisindeki en önemli figürlerinden birisi olan Kral Arthur efsanesinde yer alan büyücü Merlin, devler tarafından İrlanda’da dikilen devasa taşları yerinden kaldırdı ve bugün bulundukları yere getirdi. Çünkü anıtın bulunduğu bölgede kanlı bir savaş yaşanmıştı ve 3 bin Britanyalı soylu yaşamını kaybetmişti. Merlin ise bu anıtla, yaşamını kaybeden soyluları onurlandırmak istemişti.
7. Anıtın yer aldığı bölgede 1923 yılında bir ceset bulundu
Başı kesilmiş halde bulunan bu ceset 7. yüzyıldan kalmaydı!
8. Stonehenge’in bilinen en eski gerçekçi tablosu 16. yüzyılda yapıldı
Flaman ressam Lucas de Heere, sulu boya resmini 1573 ile 1575 yılları arasında anıtın bulunduğu alanda tamamladı.
9. Stonehenge, 1985 yılında küçük çaplı bir “savaşa” sebep oldu!
1985 yılında İngiltere’de kendilerini “Yeni Çağ Gezginleri” olarak isimlendirilen bir topluluk, anıtın olduğu bölgede bir festival düzenlemek istedi. Ancak devlet yetkilileri bu isteğe festivali yasaklayarak karşılık verdi. Buna karşın hedeflerini gerçekleştirmek isteyen gezginler, anıtın olduğu bölgeye doğru yola koyuldu. Elbette onları orada bekleyen şey, yalnızca binlerce yıllık devasa taşlar değildi…
Kayıtlara göre, 1300 polis memuru ile 600 kadar gezgin arasında çıkan arbede, kısa süre içerisinde büyüdü ve küçük çaplı bir savaşa dönüştü. Birkaç saat boyunca süren, onlarca kişinin yaralandığı, yüzlerce kişinin gözaltına alındığı bu olay “Beanfield Muharebesi” olarak isimlendirildi.
10. Her yıl 1 milyondan fazla turist tarafından ziyaret ediliyor
Kaynak: 1