Orta Çağ’da şövalyeler, at sırtında ejderha avına çıkardı belki, ama günümüzde durum biraz daha farklı! Artık birini şövalye yapmak için ne kalkan gerek ne de zırh – sadece olağanüstü bir yetenek, topluma katkı ve biraz da kraliyet ilgisi yeterli. Ve evet, Kraliçe (veya şimdi Kral) kılıcını omzunuza dokundurduğu an, “Sir” unvanıyla birlikte tarihe geçmeniz işten bile değil! Bazıları kılıcı kalemle değiştirdi, bazıları direksiyon başında tarih yazdı, bazıları ise sesiyle milyonların kalbine dokundu. Kimi Kraliçe’den, kimi Fransa Cumhurbaşkanı’ndan, kimi de halkın gönlünden aldığı nişanlarla modern çağın şövalyesi olmayı başardı. İşte şövalye ilan edilen en ünlü isimler…
1. Steve McQueen
“12 Years a Slave” filmiyle hem kalbimizi paramparça etti, hem de Oscar tarihine geçti. Steve McQueen, bu filmle En İyi Film Oscarı kazanan ilk siyahi yapımcı unvanını kaptı! Yetmedi, BAFTA ve Altın Küre ödüllerini de evine götürdü. “Shame” ile İngiliz sinemasına damga vurdu, “Small Axe” dizisiyle de Batı Hint göçmenlerinin hikayesini büyüleyici bir şekilde anlattı. 15 Mart 2022’de Windsor Kalesi’nde düzenlenen törende Kraliyet Prensesi’nden Şövalyelik Nişanı aldı.
2. Lewis Hamilton
Formula 1 pistlerinin tozunu attıran Lewis Hamilton, sadece hız rekorları değil, Black Lives Matter hareketine verdiği destekle de gönüllerde taht kurdu. Kraliçe II. Elizabeth, 30 Aralık 2020’de onu yeni yıl onur listesine ekledi ve “Sir” unvanını takdim etti.
3. Sean Connery
2000 yılında, İskoçya’nın bağımsızlığına olan bağlılığıyla tanınan Sean Connery’ye de şövalyelik verildi. Gerçi bu duruşu, birazcık gecikmeye neden olmuş olabilir ama sonunda taç takıldı. Gerçek bir beyefendi gibi gitti, onurunu aldı!
4. Robert Redford
Robert Redford, Kraliçe’den değil ama Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den 2010 yılında Legion d’honneur nişanını aldı. Fransızların gözünde sanat ve doğa sevgisinin kahramanıydı, onlar da bunu şövalyelikle taçlandırdı.
Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 2005 yılında İngiltere’den gelen sürprizle karşılaştı: Fahri şövalyelik! Yani İngiltere’ye bağlı değilseniz gerçek “Sir” olarak anılmasanız da, bu unvanı taşımak bile başlı başına bir gurur.
6. Clint Eastwood
Efsane oyuncu ve yönetmen, 2009 yılında Sarkozy tarafından Fransız Lejyonu’na dahil edildi.
7. Michael Caine
2000 yılında, İngiliz sinemasına yaptığı katkılardan dolayı Sir unvanını aldı. İkonik sesi, karizmatik duruşu ve unutulmaz rolleriyle Michael Caine, sinema tarihinde kraliyet mensubu gibi parlıyor zaten!
8. Bob Hope
Bob Hope, özellikle savaş dönemlerinde askerlere yaptığı moral ziyaretleriyle bilinir. Onun mizahı, sadece gülümsetmekle kalmadı, moral de verdi. Bu sebeple fahri şövalyelikle onurlandırıldı. Şövalyelik biraz da yürekte taşınır, değil mi?
1997 yılında Kraliçe, Paul McCartney’ye “pop müzikte devrim yarattığınız için bu unvanı sonuna kadar hak ettiniz” diyerek şövalyelik verdi.
10. Ronald Reagan
Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, görevden ayrıldıktan sonra 1989’da fahri şövalyelik aldı. Evet, Amerika başkanı olup sonra İngiliz Kraliyet nişanı almak biraz ilginç geliyor kulağa, ama diplomasi dediğiniz böyle bir şey işte!
11. Kenneth Branagh
Ünlü aktör ve yönetmen Kenneth Branagh, klasik İngiliz tiyatrosunu modern sinemaya taşıma konusunda öyle başarılıydı ki, 2012 yılında Kraliçe II. Elizabeth kendisine “Sir” demeye başladı. Evet, artık o bir şövalye!
12. Elton John
“Rocketman” sadece müzikle değil, kraliyetle de yükseldi! Elton John, 1998 yılında Kraliçe tarafından şövalye ilan edilerek “Sir Elton John” unvanını aldı. Hem sahne ışıkları hem de saray ışıltısı ona çok yakıştı doğrusu.
2008 yılında edebiyat dünyasına yaptığı katkılar nedeniyle Salman Rüşdi de Kraliçe’nin kılıcından nasibini aldı ve şövalyelik unvanına kavuştu.
14. Bono
U2’nun solisti Bono, 2007’de Britanya İmparatorluğu’nun En Mükemmel Nişanı’na layık görüldü. Ama ufak bir not: İngiliz vatandaşı olmadığı için unvanı fahri. Yani tam anlamıyla “Sir Bono” diyemiyoruz ama gönlümüzün şövalyesi zaten.
15. George H. W. Bush
ABD’nin eski başkanı George H. W. Bush’a, 1993 yılında Kraliçe tarafından fahri şövalyelik verildi. Politik dostluklar sadece diplomatik değil, kraliyet kılıcıyla da pekiştiriliyor demek ki!
16. Charlie Chaplin
Sessiz sinemanın efsane ismi Charlie Chaplin, 85 yaşında yani tam 1975’te şövalye ilan edildi. Gülüşüyle dünyayı etkileyen bu adam, Kraliçe’nin de kalbini kazanmayı başardı.
Bu kez sahne İngiltere değil Fransa! Robert De Niro, 1977’de Fransa’nın en prestijli nişanı olan Legion d’honneur ile onurlandırıldı. Şövalyelik evrensel bir takdir olsa gerek.
18. Mick Jagger
Rolling Stones’un efsanesi Mick Jagger, 2002 yılında Kraliçe tarafından değil ama Başbakan Tony Blair’in önerisiyle şövalyelik unvanı aldı. Kraliçe, onun biraz “asi ruhlu” olmasından dolayı törene katılmamayı tercih etti ama unvan verildi mi? Verildi!
19. Ian McKellen
1991’de Kraliçe II. Elizabeth, usta oyuncu Ian McKellen’a da kılıcını uzattı. Shakespeare sahnesinden Orta Dünya’ya kadar uzanan bu oyunculuk kariyeri, tam anlamıyla şövalyeliği hak etti.
20. Alfred Hitchcock
Şövalye ilan edilen en ünlü isimler yazımızın sonuna geldik. Sinema tarihinin efsane yönetmeni Alfred Hitchcock, 1980’de Kraliçe tarafından şövalye ilan edildi. “Kuşlar” ve “Sapık” gibi filmleriyle içimizde gerilim yaratmış olabilir ama gönlümüzde taht kurduğu kesin!