Çocuk yetiştirmek pek çok açıdan son derece zorlu ve yorucu bir süreç. Bu nedenle bütün ebeveynlerin dikkatli ve temkinli olması gerekiyor. Bununla birlikte çocuk yetiştirme konusunda yapılan en sık ebeveyn yanlışlarından biri, çocuğun her şeyiyle doğrudan ilgilenmek! Gündelik yaşamda sıkça karşılaşılan bu yanlış ebeveyn davranışı, ne yazık ki ailelerine bağımlı ve sorumluluk duygusundan uzak çocukların yetişmesine neden oluyor. Bir çocuğun başkalarına bağımlı hale gelerek büyümesindense kendisiyle ilgilenebilecek yetkinliğe sahip, sorumluluk sahibi bir birey olarak büyümesi elbette çok daha sağlıklı. Üstelik başlangıçta zor gibi görünse de çocuğunuza sorumluluk duygusunu aşılamak için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem var. İşte, sorumlu çocuklar yetiştirmek için başvurabileceğiniz birbirinden kolay 7 yöntem…
1. Basit ve sade davranın
Çünkü çocukluk döneminde karşılaşılan dağınık ve kompleks yapılar, kurallar ve ilişkiler çocuklar için son derece kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle böylesine karmaşık durumlarda çocukların sorumluluk duygusu edinmesi de zorlaşacaktır. Sorumluluk duygusu yüksek çocuklar yetiştirmek için çocuğunuzla kurduğunuz her ilişkiyi daha anlaşılır ve sade hale getirin…
2. Kurallara bağlı kalın
Kurallara bağlı kalın ki çocuğunuz da aynı şeyi yapabilsin! Örneğin çocuğunuzla alışverişe gitmeden önce ona ne kadar harcama yapabileceğini söyleyin ve alışveriş sırasında belirlediğiniz tutarın üzerine çıkmayın. Ayrıca belirlediğiniz kurallara uymak konusunda taviz vermeyin.
3. Kendi eşyalarını nasıl kullanabileceklerini öğretin
Örneğin çocuğunuz için yeni bir oyuncak aldığınızda, oyuncağın nasıl kullanıldığını ve nasıl temizlenmesi gerektiğini öğretin. Bunu, çocuğunuzun kullandığı bütün eşyalar için yapın. Böylece eşyalarını kullanırken daha sorumlu davranacak, bu ise genel olarak sorumluluk duygusunun gelişmesine katkı sağlayacaktır.
4. Evinizdeki bütün eşyalar için bir yer belirleyin
Bu yerleri çocuğunuzla da paylaşın ve bu eşyaları kullandıktan sonra tekrar yerine koyması gerektiğini belirtin. Bu sayede çocuğunuz yalnızca sorumlu olmayı değil tertipli olmayı da daha rahat kavrayacaktır.
5. Gündelik işlerinize onları da dâhil edin
Örneğin temizlik planınızda çocuklarınız için de yer açın. Temizlik sırasında size yardım etmesini veya kendi eşyalarını düzenlemesini isteyin. Bunun için ona kutular vermek yardımcı olacaktır. Böylece dağınık haldeki eşyalarını toplayabilir ve kullanmadığı eşyaları diğerlerinden ayırabilir.
6. Örnek olun
Çocuğunuzun sorumluluk sahibi olmasını istiyorsanız ona öğrettiğiniz temel şeyleri kendiniz de uygulayın. Aksi halde uğraşlarınız sonuçsuz kalabilir.
7. Çocuklarınızdan mükemmel olmalarını beklemeyin
Çünkü hiç kimse mükemmel değildir. Siz ne kadar uğraşsanız da çocuğunuz eşyalarını kaybedecek, kıracak veya dağıtacaktır. Ancak bunun doğal bir süreç olduğunu unutmayın. Böyle anları, çocuğunuza yeni bir şeyler öğretmek için kullanmaya devam edin.
Kaynak: 1