Sonbahar birçok kişinin en sevdiği mevsim. Sonbaharın gelişi; günlerin kısalmasını, yapraklarda sararmasını ve yağmurları anımsatsa da kışa öncelik eden bu mevsimdeki hava değişiminleri vücudumuzu etkileyebilir. Vücudumuzda, yılın bu zamanlarında bilimsel olarak açıklanabilecek ve tamamen doğal olan bazı tepkiler meydana gelir. İşte sonbahar mevsiminde vücudumuzda meydana gelebilecek 6 değişim ve sebepleri.
Cildiniz kuruyabilir
Sonbaharın vücudumuz üzerindeki en büyük etkilerinden biri cilt kuruluğudur. Sıcaklığı etkileyen her mevsimsel değişikliğin sistemde bir şok etkisi yarattığı, cildimizin tipik kimyasal dengesini bozduğu ve kuruluğa neden olduğu dermatologlar tarafından kanıtlanmıştır.
Hızlı ipucu: Su içerek ve su içeriği yüksek yiyecekler tüketerek cildinizi nemli tutabilirsiniz. Nemlendirici kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.
İlginizi Çekebilir:
Daha Yumuşak ve Canlı Bir Cilt İsteyenlere: Kuru Ciltler İçin En İyi Nemlendirici Kremler
Saçlarınız dökülebilir
Sonbahar mevsiminde saç dökülmesi birçok kişinin karşılaştığı son derece yaygın bir problemdir. Sonbaharda saç dökülmesinin nedeni “evrimsel artıklar”dır. Yaz aylarında saç derimizi UV ışınlarından korumak için ekstra saça ihtiyacımız olur. Ancak korumaya artık ihtiyaç duyulmadığında saçlar dökülmeye başlar.
Kısa ipucu: Sonbaharda saçlarımızı sağlıklı tutmak için nemli bırakmanız, sıcak sudan kaçınmanız ve düzenli olarak saç derinize masajı yapmanız gerekir. “Saç dökülmesini başka ne iyi gelir?” diyorsanız sizi böyle alalım!
Normalden daha fazla uyuyabilirsiniz
Sonbahar mevsiminde eskisinden daha fazla uyuma eğiliminde olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bu son derece normaldir. Sonbaharda gün ışığının azalması vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü etkiler. Gün içinde ne kadar az ışığa maruz kalırsanız, kendinizi o kadar yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.
Hızlı ipucu: Bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Aksine, ne zaman yakalayabilirseniz güneşin tadını çıkarmaya çalışın ve mümkün olduğunca çok dinlenin.
Yüksek kalorili gıdalar tüketmek isteyebilirsiniz
Sonbahar, yazın bittiğini ve kışın geldiğini işaret eder. Bu nedenle beynimiz insülin direncini artırmak için vücudumuza sinyaller gönderir. Vücudumuz yağ üretimini artırır ve kışa hazırlanmak ve daha soğuk havalarda hayatta kalabilmek için yağ depolamaya başlar. Bu yüzden hava biraz daha soğumaya başladığı anda, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek gıdalara istek artar.
Hızlı ipucu: Yapabileceğiniz en iyi şey, herhangi bir sağlık probleminden kaçınmak için olabildiğince aktif kalmak ve düzenli olarak ne tükettiğinizi kontrol etmektir.
Kaygı bozukluğu yaşıyorsanız semptomlarınızda artış olabilir
Yazdan sonbahara geçiş, ruh halimizi ve sağlığımızı etkileyebilir. Buna mevsimsel duygulanım bozukluğu (SAD) denir. Uzmanlara göre sonbaharda, yeni bir okul yılının başlaması, tatil sezonunun bitmesi, stres veya yaz boyunca istenen hedeflere ulaşamamanın olası pişmanlıkları nedeniyle kaygı artabilir.
Kısa ipucu: Bu mevsimde kendinizi kötü hissetmeye başlarsanız, mümkün olduğunca açık hava etkinliklerine katılmaya ve güneş ışığından yararlanmaya çalışın. D vitamini, ruh halini düzenlemede ve depresyonla mücadelede büyük rol oynar .
Vücudunuz mikroplara özellikle gribe karşı savunmasız olabilir
Sonbaharda havaların soğumasıyla birlikte vücudunuz etkilenir. Hava değişimi, grip ve diğer virüsler için uygun bir ortam yaratır. Bu sebeple tıp pratisyenlerine göre insanlar sonbaharda daha fazla hastalanır.
Kısa ipucu: Bu mevsimde oluşabilecek hastalıkları önlemek için iyi bir hijyen rutini izlemeli ve günlük sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz. Metabolizmanızı hızlandırmak için aşılarınızı yaptırmayı unutmayın.
Kaynak: 1