Doğanın en etkileyici dönemlerinden biri olan sonbahar, dünden bugüne sayısız sanatçıya ilham veren bir mevsim. Sararmış yapraklar, hafif melankoli, ıslanmış camlar ve doğanın dönüşümüyle dolu olan bu mevsim, sanat tarihinde birçok yapıtın ana temasını oluşturur. Sonbahar şiirleri, sonbahar filmleri ve sonbahar temalı müzikler, bu mevsimin ne kadar muhteşem olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle resim sanatında sonbahar temalı birbirinden ünlü eserler bulunuyor. Karanlık kış mevsiminden önce yaşanan bu renkli dönemin tasvirleri değişse de sonbaharın uyandırdığı sabit atmosfer ve duygular bu tabloların ortak özelliği. Bu listede sizin için sanat tarihinin en iyi sonbahar temalı tablolarını araştırdık ve bir araya getirdik. Her bir eser, sonbaharın farklı yönlerini ustalıkla betimleyen renk paletleri, ışık oyunları ve duygusal derinliklerle dolu. İşte en ünlü sonbahar temalı tablolar…
1. Düşen Yapraklar (Saint Paul Hastanesi Bahçesi) – Vincent van Gogh – 1889
Vincent van Gogh, çalışmalarında sıklıkla çevresinden yararlanan bir ressamdı. Hayatının en zor dönemlerinde dahi çevresindeki güzellikleri görebilen bir kişiydi. Örneğin bu tablo, Gogh’un 1889’da kabul edildiği hastanenin geniş bahçesinden esinlenilmişti. Yaprakların yere düşerken oluşturduğu güzel atmosferden etkilenen sanatçı, sonbahar atmosferini düşen yapraklar ve canlı renklerle ifade ediyor.
2. Sonbahar Yaprakları – Yokoyama Taikan – 1931
Yokoyama Taikan, 1900’lü yıllarda geleneksel Japon sanatına geri dönüşü savunan “nihonga” tekniğini yaygınlaştıran bir sanatçıydı. Sonbahar Yaprakları isimli tablo ise sanatçının en etkileyici çalışmalarından biri. Zeminin çoğunu maviye boyayan sanatçı, tabloya sıcaklık katan sonbahar yapraklarıyla muhteşem bir kontrast oluşturuyor.
3. Seine Nehri’nde Sonbahar, Argenteuil – Claude Monet – 1871
Sonbahar temalı tablolar listemize Monet’in bir çalışmasıyla devam ediyoruz. Tarihin en ünlü ressamlarından biri olan Claude Monet, bu çalışmasını 1871 yılında Argenteuil’e vardıktan kısa bir süre yaptı. Çalışmada, Seine nehrinin bir kolu olan Petit Bras’ı görüyoruz. Arka planda ise Chateau Michelet gibi bilinen mimari yapıları görebilirsiniz. Monet’in çalışmalarında; ışık, gölge ve yansıma sık kullanılan bir tekniktir. Bu tabloda da sonbaharın renkli yapraklarının rengini nehre yansıtarak muhteşem bir simetri ortaya çıkarmış.
4. Sonbahar Renkleri – Kaii Higashiyama – 1986
Çağdaş Japon resim sanatının en başarılı isimlerinden biri olan Kaii Higashiyama, doğaya müthiş bir hayranlık duyuyor. Hal böyle olunca onun doğa sevgisi eserlerini başka bir boyuta ulaştırıyor. Belki de bu çalışmada cesur renkleri kullanmasının nedeni de budur.
5. Mstyora Yakınları, Altın Sonbahar – Kim Britov – 1999
Britov’un resimlerinin en temel özelliği renklerle tablonun enerjisini yansıtabilmesidir. Bu tablo küçük bir köy olan ve el sanatlarının merkezi olarak bilinen Mstyora’nın manzarasını yansıtıyor. Çalışmada, Güneş’in parıl parıl parladığı bir sonbahar gününü görüyoruz. Britov bu atmosferi oluşturmak için canlı renk tonlarından oluşan bir palet kullanmış.
6. Sonbahar – Helmer Osslund – 1907
Helmer Osslund’un bu eseri, dört mevsimi kapsayan bir serinin parçası. Serinin sonbahar parçası olan bu eserde, huş ağaçlarının arkasındaki bir gölün durgun sularını görebilirsiniz. Eserde ürkütücü bir karanlık olsa da yaprakların renkleri sonbaharı muhteşem bir şekilde yansıtıyor.
7. Canberra Şehir Merkezi Sütunları – Ethel Carrick Fox – 1944
Ethel Carrick Fox; kalabalık sokaklar, pazarlar, kafeler ve plaj manzaralarıyla ve parlak renkli post-empresyonist tablolarıyla tanınıyor. Bu tablo ise bir sonbahar gününde Canberra’nın şehir merkezindeki binaları tasvir ediyor. Ön plandaki sarı kavak ağaçları ve bisikletler şehrin sıradan bir görünümünü sunuyor.
8. Akiba Tapınağının İçinde – Utagawa Hiroshige – 1857
Japonya’nın en ünlü ukiyo-e sanatçılarından biri olan Utagawa Hiroshige, ukiyo-e geleneğinin son büyük ustası olarak kabul ediliyor. Ukeji köyündeki Akiba Tapınağı’nın bu görünümünde, empresyonistlerin sıkça kullandığı ağaçların suya yansıdığı bir görsel efekt görüyoruz. Hiroshige, yansımada görülen ağaç renklerini ustaca yumuşatarak sonbahar renklerinin muhteşemliğini gerçekçi bir şekilde yansıtmıştır.
9. Dört Ağaç – Egon Schiele – 1917
Egon Schiele, dört ağacın özne olduğu bu muhteşem manzarayı 1917’de resmetti. Göz arka plandaki batan güneşe odaklanırken, ağaçlar ön planda eşit açılarla yerleştirilmiş. Açık ve koyu alanlar arasındaki kontrast, Schiele’nin duygusal sahneleri aktarmak için kullandığı popüler tekniklerinden biri.
10. Sonbaharda Orman – Gustave Courbet – 1841
Ünlü Fransız ressam Gustave Courbet’in 1841 yılında çizdiği bu resim, sonbaharın atmosferik bir temsiline dayanıyor. Sanatçının hayranları, bu resmi gördüklerinde biraz şaşırabilir. Çünkü Courbet, Realizm akımın en güzel örneklerini veren bir sanatçı. Bu resmi kariyerinin başlarında yaptığı için gerçekçi sunumdan biraz uzak görünüyor. Ancak sonbaharı, kariyerinin başında dahi muhteşem bir şekilde yansıtmış!
11. Dağların Üzeri Kırmızı – Li Keran – 1963
20. yüzyılda Çin’in en önemli sanatçılarından biri olan Li Keran, geleneksel sanat eserleriyle tanınıyor. Batılı yağlı boya resim tekniği üzerine eğitim almış olmasına rağmen, çalışmalarından Çin geleneklerinin izleri açıkça görülüyor. Sanatçı bu çalışmayı yaparken, Mao’nın destansı şiiri Qin Yuan Chun Changsha’daki bir bölümden esinlenmiş. Tablodaki keskin kırmızılar ve kahverengiler, pigmentlere zinober gibi minerallerin eklenmesiyle elde edilmiş. Tablo gerçekten muhteşem görünüyor!
12. Sonbahar Manzarası – Lin Fengmian – 1977
Sonbahar temalı tablolar listemizin sonuna geldik. Lin Fengmian, bu güzel manzara tablosunu Hong Kong’a yerleştiği 1977 yılında yaptı. Bu yeni yaşam alanında sanatında beklenmedik değişiklikler oldu. Daha özgür bir ortamda yaşaması nedeniyle çalışmalarında daha güçlü duygular ortaya çıkmaya başlamıştı. Cesur fırça darbeleri ve çarpıcı renkler Hong Kong’a taşındıktan sonra resimlerinin ortak özellikleri haline geldi.