Sanat tarihi, yetenekli ressamların ellerinden çıkan çok sayıda şaheser ile dolu. Bazıları dünyaca ünlü olan bu resimler, uzun yıllardır sayısız insanda hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Üstelik bu ünlü resimlerden bazıları oldukça ilginç gizemler barındırıyor. İşte Rönesans dâhisi Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği isimli resmi de, oldukça ilginç ve gizemli eserlerden. Bununla birlikte da Vinci’nin eşsiz zekâsının ve sanatsal yeteneğinin en önemli örneklerinden olan Son Akşam Yemeği, dünyanın en çok araştırılan ve çoğaltılan sanat eserleri arasında. İşte, Leonardo da Vinci’nin ünlü resmi, Son Akşam Yemeği hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 9 ilginç bilgi.
1. Son Akşam Yemeği, sandığınızdan daha büyük
Da Vinci’nin bu meşhur eserini yaşamınızın bir noktasında, bir şekilde görmüşsünüzdür. Belki bir sinema filminde, belki bir gazete sütununda veya bir arkadaşınızın tişörtünde. Peki ya resmin orijinalini gördünüz mü?
Bu soruya yanıtınız hayır ise Son Akşam Yemeği, sizleri teknik detaylarından önce “büyüklüğü” ile etkisi altına alabilir! Çünkü orijinal resim, 4,4 x 6,8 metre boyutlarında.
2. Resimde, Hristiyanlık tarihi için oldukça önemli bir “an” tasvir ediliyor
Bu ünlü resmin; İsa peygamberin çarmıha gerilmeden önce, havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğini tasvir ettiği, pek çok kişi tarafından biliniyor. Ancak resimde, aslında çok daha küçük ve özel bir an anlatılıyor .
İsa peygamber; yemek masasında bulunan havarilerine, içlerinden birinin kendisine ihanet edeceğini açıklıyor. İşte Son Akşam Yemeği’nde, havariler için oldukça şaşırtıcı olan bu açıklamanın ardından ortama ve yüzlere yansıyan öfke ve şaşkınlık tasvir ediliyor.
3. Resmin orijinalini herhangi bir müzede görmeniz mümkün değil
Çünkü Son Akşam Yemeği, 1495 yılında Milano’daki Santa Maria delle Grazie Kilise ve Manastırı’nın yemekhanesindeki bir duvara resmedildi. Bu nedenle resmin orijinal halini görmek isteyenlerin, Milano’daki manastırı ziyaret etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte manastırı ziyaret etmek ve dünyaca ünlü resme yakından bakmak, sandığınız kadar kolay olmayabilir.
Çünkü manastır, oldukça küçük. Bu nedenle resmi, aynı anda en fazla 15-20 kişinin görmesine izin veriliyor. Kısacası, sanat tarihindeki en önemli eserlerden olan Son Akşam Yemeği’nin orijinalini görmek için uzun kuyruklarda saatlerce beklemeyi göze almalısınız. Ancak resmin çeşitli müzelerde sergilenen pek çok kopyası da var.
4. Da Vinci, Son Akşam Yemeği için oldukça sıra dışı ve yenilikçi bir teknik kullandı
Bu bakımdan resmin, da Vinci’nin şaheserleri arasında gösterilmesi tesadüf değil. Da Vinci, Son Akşam Yemeği’ni kusursuz hale getirebilmek için hayranlık uyandıran sanat yeteneğini ve keskin zekâsını bir arada kullandı.
Böylece kendine has bir resim tekniği ortaya çıkardı. O yıllarda, duvar resimlerinin hemen hepsi, ıslak sıva üzerine yapılıyordu. Ancak da Vinci, bu geleneksel tekniği, anlatım gücünün artırabilmek ve daha canlı renkler elde edebilmek için terk etti.
5. Resim, yıllar boyunca pek çok badire atlattı
16. yüzyılın başlarında, Son Akşam Yemeği’nin resmedildiği duvar çürümeye başladı! 1652’de ise resmin yer aldığı duvara bir kapı yapıldı! Bu, resmin yapısının önemli ölçüde değişmesine neden oldu. Ne yazık ki resme zarar veren unsurlar bunlarla sınırlı değildi…
Milano’daki manastır, Napolyon’un İtalya seferi sırasında Fransız askerleri tarafından cephanelik ve ahır olarak kullanıldı! Bu durum, steril koşullarda muhafaza edilmesi gereken duvar resmi için son derece ciddi bir sorun yaratıyordu. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında şehre düşen bombaların yarattığı titreşimler de resmin tahrip olmasına neden oldu.
6. 1980 yılında, kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı
Öyle ki resmin restorasyon çalışmaları ancak 19 yıl sonra tamamlanabildi. Yıllar boyunca pek çok badire atlatan ve tabiri caizse “silinmeye yüz tutan resim” ilk haline uygun şekilde restore edildi. Ancak da Vinci’ye ait fırça darbelerinin çoğu, bu çalışmalar sırasında yok oldu.
7. Son Akşam Yemeği’ndeki havarilerin her biri, gerçek hayattaki kişilerden esinlenilerek çizildi
Yani da Vinci, resimdeki karakterleri gerçek modellerden ilham alarak resmetmişti. Ayrıca da Vinci, İsa peygambere ihanet eden havari Yahuda tasviri için (resimde soldan beşinci) Milano hapishanelerindeki bir suçluyu model almıştı.
8. Son Akşam Yemeği, bazı “çılgın teorilerin” merkezinde yer alıyor
Bunlardan en ilginç olanı ise, da Vinci’nin resme gizemli işaretler gizlediğini ve aslında “dünyanın sonu hakkında” bir kehanette bulunduğunu ileri sürüyor! Sabrina Sforza Galitzia isimli Vatikan araştırmacısı, resimdeki “matematiksel ve astrolojik” işaretleri deşifre ederek da Vinci’nin kehanetini ortaya çıkardığını iddia ediyor.
Buna göre da Vinci, Son Akşam Yemeği’nde 21 Mart 4006 tarihinde dünyanın korkunç bir sel felaketi ile karşılaşacağını ve 1 Kasım 4006’da ise kıyametin kopacağını haber veriyor!
9. Çok sayıda popüler kültür eserine ilham kaynağı oldu
Salvador Dali’den Andy Warhol’a kadar pek çok sanatçı Son Akşam Yemeği’nden ilham alarak hayli ilginç sanat eserleri ortaya çıkardı. Bunun yanı sıra da Vinci’nin şaheseri, resimden sinemaya, müzikten edebiyata kadar pek çok farklı sanat dalında kendisine yer buldu, farklı disiplinlerde faaliyet gösteren çok sayıda sanatçıya ilham kaynağı oldu.
Kaynak: 1