Solana, Qualcomm’un eski bir yöneticisi olan Anatoly Yakovenko tarafından 2017 yılında kurulmuştur. Maliyetleri düşük tutarken verimini kaybetmemeyi amaçlamaktadır. Solana, geçmiş kanıtı (PoH) algoritmasını, hisse kanıtının (PoS) bir versiyonu olan senkronizasyon motoruyla birleştiren yenilikçi bir hibrit konsensüs modeli ile çalışmaktadır. Bu model ile, Solana ağı teorik olarak herhangi bir ölçeklendirme çözümüne ihtiyaç duymadan saniyede 710.000’den fazla işlemi (TPS) işlemektedir.
Solana, üçüncü nesil blok zinciri mimarisi ile akıllı sözleşmeleri ve merkeziyetsiz uygulama (dApp) oluşturmayı kolaylaştırmaktır. Proje, bir dizi merkeziyetsiz finans (DeFi) platformunun yanı sıra NFT pazarlarını da destekliyor.
Solana’nın blok zinciri, 2017 ilk para teklifi (ICO) sırasında piyasaya sürüldü. Solana’nın dahili test ağı 2018’de yayınlandı, ardından 2020’de ana ağın resmi olarak başlatılması için birkaç test ağı aşaması gerçekleştirildi.
Solana, saniyede çok daha fazla işlem gerçekleştirir ve Ethereum gibi rakip blok zincirlerinden çok daha düşük işlem ücretleri talep etmektedir.
Solana’nın kripto para birimi SOL’dur. Stake yoluyla blok zinciri güvenliğinin yanı sıra değer aktarımı için bir araç sağlayan Solana’nın yerel ve faydalı token’ı SOL, Mart 2020’de piyasaya sürüldü ve toplam piyasa değeri ile kripto para piyasasına giren ilk 10 kripto para biriminden biri olmayı hedefledi.
SOL token’ının iki kullanım durumu vardır. Biri, token sahiplerinin SOL stake edebilecekleri ve ödüller alabilecekleri stake etmedir. Diğeri, kullanıcıların akıllı sözleşmeler veya diğer işlemlerle ilgili ücretler için ödeme olarak SOL kullanmasına izin verir. Şimdi gelin bu token’ı biraz daha yakından tanıyalım.
Solana’nın çıkış fiyatı nedir?
Solana projesinin token’ı olan SOL için token satışı 2019 1.çeyrekte gerçekleşmiştir. ICO’da 1 SOL 0.22 dolar olarak satışa çıkmıştır. Toplam token arzı 500 milyon ile sınırlandırılmıştır.
Solana’nın ilk token tahsisinin yaklaşık %50’sinin risk sermayesi şirketleri gibi içeriden kişilere gitmiştir. Sadece küçük bir miktar halk tarafından satın alınabilmiştir.
Solana projesi nedir?
Solana, DeFi dApp’ler ve NFT’ler dahil olmak üzere akıllı sözleşme yeteneklerine sahip bir hisse kanıtı kripto para birimi projesidir. Ve sıfıra yakın ücretle saniyede 65.000 işlemlik teorik bir iş hacmine sahiptir.
DeFi ve NFT alanlarındaki patlama, Ethereum’daki ücretlerin hızlı bir şekilde artmasına sebep oldu. Ve kripto kullanıcılarının Solana gibi daha düşük ücretli alternatifleri aramasına neden oldu.
İşlem hızının ancak zincirin merkeziyetsizliği feda etmesi nedeniyle mümkün olduğu iddia edildiği için proje kripto endüstrisinde tartışmaların merkezinde yer alıyor.
Kurucular, küresel benimsemeye ölçeklenebilecek yepyeni bir blok zinciri yaratmayı amaçladılar. 2017 yılında, blok zinciri işlem hızları saniyede yaklaşık 15 ile sınırlıydı. Bu, Visa ve Mastercard’ın saniyede yaklaşık 65.000 işlem işlem kabiliyetine kıyasla düşük bir verimdi. Yakovenko ve Gökal, projeyi oluştururken küresel çapta oluşan talebi karşılayabilecek yepyeni bir blok zinciri oluşturmayı amaçladı.
Solana şu anda saniyede 65.000 işlemlik teorik bir zirve kapasitesine sahip ve hızı ve ucuz işlem maliyetleri nedeniyle günümüzde en çok kullanılan blok zincirlerinden biri haline geldi.
Solana nereden alınır?
Solana, aşağıdaki merkezi borsalardan satın alınabilir:
- Coinbase
- Kraken
- FTX
- Binance
- Crypto.com
- BitMax
Solana, aşağıdaki merkeziyetsiz borsalardan satın alınabilir:
- Raydium
- Orca
- Serum
Solana (SOL) satın almak için merkezi yada merkeziyetsiz borsalar arasından seçim yaparak kolaylıkla satın alım gerçekleştirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Bilmeniz Gereken Güvenilir Kripto Para Borsaları
Solana projesinin amacı nedir?
Solana, Ethereum ve Bitcoin gibi diğer blok zincirlerinin ölçeklenebilirliğini sınırlayan yüksek maliyetleri ve yavaş işlem hızlarını çözmek için tasarlandı.
2017 yılında blok zincirleri saniyede yalnızca yaklaşık 15 işlem (TPS) işleyebiliyordu. Büyük kredi kartları ise 65.000 TPS civarında işlem yapabilirdi. Ek olarak, kullanıcılar bir blok zincirinde giriştikleri her işlem için ücret ödemek zorundadır. Popüler bir NFT lansmanı sırasında olduğu gibi blok zinciri ağları tıkandığında, bu ücretler aşırı derecede pahalı hale gelebilir ve yüzlerce dolara yükselebilir. Solana bu sorunların ikisini de çözmek için yaratıldı ve öyle de oldu.
Bugün Solana’nın TPS’si Visa ve Mastercard’ınkiyle rekabet ederek onu hız ve küresel ölçeklenebilirlik açısından endüstri lideri yapıyor. Ek olarak, Solana’nın fiyatı şaşırtıcı derecede düşük. NFT ticaretine katılmak için yüksek risk eşiğine sahip olmayanlar için kullanmayı zorlaştıran Ethereum ve yüksek ücretlerinden farklı olarak, Solana’nın işlem fiyatı sadece 0,0025 dolardır. Bu, Solana’yı oldukça popüler ve kriptoda en hızlı büyüyen ekosistemlerden biri haline getirdi.
Solana, daha önceki blok zinciri teknolojisinin deneyimlediği birçok geleneksel sorunu çözmektedir. İşlemleri doğrulamak için yeni bir yapı ve daha verimli bir konsensüs algoritması sunmaktadır. Solana şu anda, Bitcoin ve Ethereum ile rakip durumdadır. Solana, kripto endüstrisindeki hızlı gelişmeleri sadece 10 yılda bir sergiliyor. Kripto sektörü, hızlı bir şekilde gelişmeye devam ederken bu detay dikkat edilmesi gereken bir şey olacak!
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.