Her ne kadar hava sıcaklıkları iyiden iyiye tatil sezonun başladığını ilan etse de çalışma ortamında burnu akan, sık sık hapşıran, halsizlikten gözünü açamayan arkadaşlarınızı gördüğünüzde garipsemeyin. Arkadaşınız muhtemelen klimanın da etkisiyle soğuk algınlığı ile mücadele ediyordur ve birkaç gün de rapor alarak sizi işinizle baş başa bırakacaktır. Şaşırtıcı bir şekilde kış mevsiminde türlü tedbirler alarak korunmaya çalışılan soğuk algınlığı; yazın da görülen ve tedavi edilmezse bronşit, zatürree gibi hastalıklara dönüşebilen bir rahatsızlık.
1. Soğuk algınlığının en belirgin belirtisi boğaz ağrısı
Her ne kadar grip ya da farenjit gibi hastalıklar ile karıştırılsa da soğuk algınlığının en belirgin belirtilerinden birisi de boğaz ağrısı.
2. Doktorunuzun ilk muayene edeceği yer boğazınız
Boğazınızda batma, kızarıklık, yutkunma güçlüğü, katı yiyecekleri tüketememe gibi şikâyetleriniz olabilir.
3. Burun akıntısı sık görülür
Soğuk algınlığının diğer belirtilerinden birisi de burun akıntısı olarak karşımıza çıkıyor. Başlangıçta sürekli ve beyaz bir sıvı olarak başlayan akıntı, bir süre sonra katı ve sarımtırak bir hal alır; sinüzit ya da alerjik bir sebepten dolayı akıntı oluşmamışsa tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer.
4. Bazen burun akıntısı geniz akıntısına dönüşebilir
Böyle durumlarda boğazın mukoza ile dolması sonucu akıntı balgamlı öksürüğe dönüşebileceğinden nefes yollarının rahatlaması için balgam sökücü şuruplar ve burun damlaları kullanılabilir.
5. Soğuk algınlığının bir diğer belirtisi; öksürük
Boğazda kuruluk ile birlikte özellikle geceleri görülen kuru ve balgamlı öksürük soğuk algınlığı ile ilgili şikâyetlerden bir diğeri olan öksürüğe bağlı olarak göğüste batma hissi, nefes alırken zorlanma, boğazlarda tahriş ve yanma da olabilir.
6. Öksürük devam ediyorsa tedavi yöntemi değiştirilmeli
8. hafta sonunda hala sebepsiz öksürükler nöbet şeklinde devam ediyorsa bu durum sinüzit, bronşit ya da kronik astım gibi daha ciddi tedavi yöntemleri gerektiren rahatsızlıkların habercisidir.
7. Baş ağrısı hafife alınmamalı
Özellikle baş ağrısı soğuk algınlığında daha baskın olarak kendini gösterir. Baş ağrısı şikâyeti eğer başka bir rahatsızlığa bağlı değilse ağrı kesicilerin yanında düzenli uyku ve dinlenme ile tedavi edilebilir.
8. Halsizlik ve iştahsızlık varsa bol su içilmeli
Halsizlik ve iştahsızlık belirtileri birbirine bağlı olarak gelişir, yeterli beslenme ve saat başı bir bardak su tüketimi neticesinde özellikle aşırı terleme yoluyla vücuttaki halsizlik hali ortadan kalkar.
9. Yaygın olarak griple karıştırılan şikâyetler
Genellikle grip hastalarında görülen yüksek ateş, aşırı halsizlik, titreme gibi şikâyetler soğuk algınlığı ile sıklıkla karıştırılır; mikrobik özellikler taşıyan gripte tedavi yöntemleri ve iyileşme süreci soğuk algınlığına göre farklılıklar gösterdiğinden daha ciddi bir antibiyotik tedavisi gerekebilir.
BONUS: Doğru bilinen yanlışlar
-Soğuk algınlığına karşı alkol almak bir tedavi yöntemi değildir.
-Hastayı terletmek için kat kat giydirmek sadece sıkıntı verir.
-Soğuk algınlığı sadece kışın görülmez.