Akne sadece yüzünüzde değil sırtınız, göğsünüz ve omuzlarınız da dahil olmak üzere yağ salgılayan veya kıl kökü olan herhangi bir vücut bölümünü etkileyebilir. Sırt sivilceleri, ciltteki yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşan yaygın bir dermatolojik sorundur. Her yaştan insanda görülebilir. Sivilceler genellikle yüzde yoğunlaşsa da sırt bölgesinde de sıkça görülür. Bu durum sadece fiziksel rahatsızlık yaratmakla kalmaz, aynı zamanda kişinin özgüvenini de etkiler. Sırttaki sivilceler, bir dizi faktörün etkileşimiyle oluşabilir ve tedavi edilmezse kalıcı izler bırakabilirler. Bu yazımızda, sırtta sivilce neden çıkar ve nasıl tedavi edilir inceleyeceğiz.
Sırtta çıkan akne çeşitleri nelerdir?
Sırtta sivilce tedavisi zor olabilir, bu nedenle sırtınızda oluşabilecek sivilcenin türünü bilmek, neden çıktığını anlamanıza yardımcı olabilir.
- Beyaz noktalar: Kapalı komedonlar olarak da adlandırılan beyaz noktalar, tıkanmış bir folikül kapalı kaldığında ve cildinizin altında beyaz bir şişlik oluşturduğunda gelişir.
- Siyah noktalar: Cildinizin yüzeyinde bulunan tıkalı bir folikül açıldığında, açık komedon olarak da adlandırılan bir siyah nokta oluşur. Siyah noktaların rengi, kirin folikülü doldurmasından değil, sebum ve hava arasındaki reaksiyondan kaynaklanmaktadır.
- Papüller: Cildinizde küçük pembe şişlikler şeklinde görünen ve bazen hassas olan sivilce lezyonlarına papül denir. Bu sivilce türü irin içermez ve tıkalı bir kıl folikülünün iltihaplanmasıyla oluşur.
- Püstüller: Sivilce olarak da adlandırılan püstül, tabanı kırmızılaşmış, beyaz veya sarı irin dolu bir papüldür. Bu lezyonlar aynı zamanda tıkanmış bir saç folikülünün iltihaplanmasından kaynaklanır. Beyaz kan hücrelerinin birikmesi püstülün irinle dolmasına neden olur.
- Nodüller: Bu tür sivilceler, bakterilerin kıl folikülünde sıkışıp kalmasıyla oluşur. Bu lezyonlar cildinizin yüzeyinin derinliklerinde gelişerek sertleşir ve büyük, ağrılı bir nodül oluşturur.
- Kistler: Kistler, bakterilerin saç folikülünde sıkışıp kalmasıyla oluşan irin dolu sivilce lezyonlarıdır. Kistik aknede enfeksiyon cildin daha derinlerine yayılır ve kalıcı bir yara izine neden olabilecek ağrılı bir yumruya neden olur.
Sırtta sivilce çıkması nasıl önlenir?
Sırtta sivilce neden çıkar öğrendiğimize göre, sivilceleri nasıl önleyeceğimize bir bakalım.
Bazı ilaçlardan kaçının
Androjenler (testosteron gibi erkeklik hormonları) ve lityum dahil bazı ilaçlar sivilce olasılığını artırır. Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız olası alternatif tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun.
Yağ bazlı cilt bakım ürünlerini kullanmayın
Yağlı bazlı cilt bakım ürünlerini sırtınızda kullanmamaya çalışın. Bunlar sırttaki sivilcelerin alevlenmesine yol açabilir. Ayrıca komedojenik olmayan ürünler de satın alabilirsiniz.
Sırtınızdaki baskıyı ortadan kaldırın
Sırtınızda terleme ve sürtünmenin artmasına neden olan sırt çantaları, spor kıyafetleri ve sırt destekleri gibi her şey sivilceye neden olabilir. Sürtünmeyi ve tahrişi en aza indirmek için hafif ve vücuda tam oturan bir sırt çantası seçebilirsiniz.
Temiz giysiler giyin
Kirli giysiler ter, yağ ve kiri içinde barındırır, bu da cildi tahriş edebilir ve sivilce oluşumuna katkıda bulunabilir. Egzersiz sırasında bol giysiler giyerek ve egzersiz sonrasında terli giysileri çıkararak bu sorundan kurtulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Akne Ve Gıda Arasındaki İlişki Hakkında Kulaktan Kulağa Dolaşan 5 Yanlış Bilgi
Sırtta çıkan sivilce nasıl geçer?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi sırtta çıkan sivilcenin birçok nedeni olabilir. Eğer semptomlarınız yeniyse aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Ancak geçmeyen akne problemi yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
1. Benzoil peroksit ve salisilik asit gibi içeriklere sahip olan kremler kullanın
Hafif sırt sivilcelerinin tedavisi için, benzoil peroksit, rezorsinol, salisilik asit ve kükürt gibi bileşenler içeren reçetesiz sivilce kremleri ve jeller, sivilcelerden kurtulmanıza ve yenilerinin ortaya çıkmasını engellemenize yardımcı olabilir. Ayrıca bu maddeleri içeren bir vücut yıkama ürünü de kullanabilirsiniz.
2. Düzenli duş alın
Gözeneklerinizin tıkanmasını engellemek için ambalajında ”komedojenik olmayan” veya “yağsız” yazan vücut yıkama ürünlerini seçebilirsiniz. Akneyi daha da kötüleştirebilecek aşındırıcı peelinglerden ise mutlaka kaçınmalısınız. Cildinizi temizlerken nazik olun. Sert keseler, lifler cildin koruyucu katmanına zarar verebilir ve vücuttaki sivilceleri daha da kötüleştirebilir.
3. Spor yaptıktan sonra terli kıyafetlerinizi değiştirin
Isı ve nem bakteri üremesini teşvik eder, dolayısıyla sivilcelerle savaşırken spordan hemen sonra duş almalısınız. Hemen duş alamıyorsanız, yağsız bir temizleme mendili kullanarak vücudunuzdaki teri mümkün olduğu kadar uzaklaştırın ve ardından kıyafetlerinizi değiştirin.
4. Lezyonları sıkmayın
Artık vücudumuzdaki sivilceleri sıkmanın faydadan çok zararı olduğunu biliyoruz. Sırttaki cilt, yüze göre daha yavaş iyileşir ve sivilcelerle oynamak, kahverengi lekelere ve yara izlerine yol açabilir.
İlginizi çekebilir:
Yetişkinlik Döneminde Cildinizde Akne Çıkmasının 9 Nedeni
5. Güneşe maruz kalmayın
Güneşin ultraviyole (UV) ışınları sivilceleri koyulaştırabilir, sırtınızda ve vücudunuzda yara izlerini tetikleyebilir. Her zaman güneş koruyucu kullanın ve belirtildiği şekilde yeniden uygulayın. Bu sadece sivilceleri iyileştirmekle kalmaz, cildinizi güneş hasarından ve cilt kanserinden de korumaya yardımcı olur.
6. Çarşaflarınızı yıkayın
Özellikle sırt üstü uyuyorsanız, haftada bir veya iki kez çarşaflarınızı değiştirme veya yıkama alışkanlığı edinin.
7. Bir dermatoloğa görünün
Sırtta sivilce neden çıkar yazımızın son maddesine geldik. Yukarıdaki maddeler işe yaramıyorsa artık bir dermatoloğa görünmenin vakti gelmiş demektir. Bir cilt uzmanı sırtınızı değerlendirebilir, sivilceniz veya başka bir cilt rahatsızlığınız olup olmadığını belirleyebilir ve ardından gerekirse lezyonları kontrol altına almak için bir ilaç yazabilir.
Kaynak: 1