Oyun konsolları genelde “Acaba aldığım oyun bilgisayarımda çalışır mı?” derdini ortadan kaldırdığından ve dev ekranlı televizyonları birkaç saniye içinde bir oyun makinesine dönüştürdüğünden tercih ediliyor. 1970’lerden bu yana bu pazara birçok firma, yüzlerce farklı model ile girdi. Bazıları Nintendo Wii, Sony PlayStation ve Microsoft Xbox gibi oldukça başarılı oldu. Bazıları ise, arkalarındaki fikir yeterince güçlü ve sürdürülebilir olmadığı için kısa sürede piyasadan silindi ve üreticilerine büyük zarar verdi. İşte hem tasarımlarıyla fark yaratan hem de satışları başarılı olamayan 8 oyun konsolu.
1. Pioneer LaserActive
DVD teknolojisi evlere girmeden önce, film endüstrisi LaserDiscs ile oldukça ilgileniyordu. 12 inç boyutundaki bu optik diskler, 1980’lerde daha iyi formatların yerini almasına kadar bir devrimdi. Pioneer, bu popülerlikten yararlanmak isteyerek LaserActive adlı oyun konsolunu piyasaya çıkardı. Ancak, cihazın önündeki en büyük engel 970 dolar olan fiyatıydı. Sega Genesis ve TurboGrafx-16 oyunlarını oynamak isterseniz, bir 600 dolar daha harcayarak ekstra kontrol paneli almanız gerekiyordu. Konsol için piyasada sadece bir avuç oyun bulunabiliyordu. Sonuç olarak tutmadı, piyasadan kısa sürede silindi.
2. Super Lady Cassette Vision
1984’te kız çocuklarını hedefleyen Super Lady Cassette Vision oyun konsolu Japonya’da piyasaya çıktı. Konsol Milky Princess adlı bir oyunla geliyordu. Oldukça sınırlı oyunu olan konsolun üreticisi Epoch, Nintendo’nun piyasaya girmesiyle hızla konsol işinden çıktı.
3. Mattel Hiperskan
Oyunlarla ilgili hiçbir şey bilmeyen ebeveynleri hedefleyen bu konsol, 10 yıldan eski bir teknolojiyi kullanıyordu ve 2007 yılında piyasaya sürüldü. Sadece 69,99 TL’lik fiyatıyla çocukları hayal kırıklığına uğratsa da da para harcamak istemeyen anne-babaları mutlu etti. Konsol X-Men oyunuyla geliyordu ve sadece beş oyunu vardı. En tuhaf özelliği ise kıvrımlı tasarımıydı.
4. Telstar Arcade
Coleco tarafından 1977’de piyasaya sürülen Telstar Arcade, 13 farklı jenerasyon içeren bir konsol serisinin zirvesiydi. Her Telstar’ın farklı bir özelliği vardı ve Arcade hepsinin özelliğini tek bir kutuda bir araya getiriyordu. Üçgen konsolun solunda, bir direksiyon simidi ve vites değiştirici, sağında bir tabanca, ön kısmında ise oyunlar için kontrolör vardı. Kullanıcılar için bu aleti döndürmek tam bir işkenceydi. Tüketiciler hangi Telstar modelinin satın aldıklarını da kutusundan anlayamıyordu. O yüzden Coleco’yu neredeyse iflasa sürükledi.
5. Apple Pippin
Apple, iPod ile dirilmeden önce 1990’larda piyasaya oldukça gülünç ürünler çıkardı. Bunlardan bir tanesi ise Japon Bandai’nin yardımıyla piyasaya sürdüğü Pippin isimli garip bir melez cihazdı. Macintosh işletim sistemiyle çalışan, uygun fiyatlı bir bilgisayar olarak kullanıcılara sunuldu ama klavyesi yoktu. Bunun yerine tüm zamanların en garip oyun kolu olan AppleJack’e sahipti. O yıllarda Sony, PlayStation’ı 299 dolara satarken, Apple Pippin’i 599 dolara piyasaya sunmuştu. Sadece 25 oyunu vardı. 1997’de Steve Jobs Apple’a dönünce projeyi durdurdu.
6. Action Max
Video oyun konsolları online indirmek dışında oyunlara genelde DVD’ler, Blu-ray diskler, kartuşlar veya optik diskler aracılığıyla erişir. Ancak Action Max ile oyun oynamak için ayrı bir video oynatıcıya ihtiyaç vardı. 99 dolara satılan konsol ile oyun oynamak için bir de televizyon ekranının köşesine kırmızı bir sensör takıyordunuz. Bu da oyunlarla birlikte çalışan silah için referans noktası sağlıyordu. Hepsi aynı şekilde oynanan sadece beş oyunu piyasaya çıktı. Action Max’ın oyunları video kaset sona erdiğinde bitiyordu. Çocuklar bunu anladığında, Action Max’e olan talep hızla düştü.
7. View-Master Interactive Vision
Action Max gibi video oynatıcı gerektiren bir başka konsol ise View-Master Interactive Vision. 1989 yılında piyasaya sürülen konsolun oldukça komik ve ergonomik olmayan bir oyun kolu vardı. Her videoda, oyun konsolu üzerindeki düğmelere basınca farklı sesler çıkıyordu. En büyük yeniliği buydu.
8. XaviXPORT
Nintendo 2006 yılında Wii’yi piyasaya sürerek video oyun dünyasını kökünden değiştirdi. Anneler bile artık oyun oynamaktan keyif alır hale geldi. Ancak Nintendo, Wii’yi piyasaya çıkarmadan iki sene önce XaviXPORT isimli konsol adından söz ettirdi. XaviX firması tarafından piyasaya çıkan bu konsol, bowling, tenis gibi oyunları oynamak için hareket algılamalı kablosuz oyun kollarına sahipti. Kartuş ile çalışıyordu ve oyunlarda 16 bit grafikler kullanıyordu. Bu cihaza çok başarısız diyemeyiz, ancak çok daha gelişmiş grafik özelliklere sahip Nintendo Wii piyasaya çıkınca, kaçınılmaz son gelmiş oldu.