Birinin hayatından çıkmak dünyanın en zor şeylerinden biri olabilir. Bu bazen biz istediğimiz için bazense elimizde olmadan gerçekleşir. Peki, sevgiliden ayrılmak kolay mıdır? Elbette bu herkese göre farklılık gösterecek bir durum. Kimi ayrılıklar canımızı acıtırken kimileri hayatımızda pek fazla değişiklik yaratmaz. Ama eğer bir şeylerin bittiğinin farkındaysanız ve her şeye bir son vermek istiyorsanız bunun pek çok yolu olduğunu bilmelisiniz. Her ayrılık aynı değildir. İşte sevgilinizden ayrılmanın hem kötü hem de iyi yolları…
Birinin hayatından çıkmak hayattaki en zor deneyimlerden biridir. “Hoşça kal” demenin ise birçok farklı yolu vardır
Veda etmenin farklı yolları derken bunu…
Ya da bunu kastetmiyoruz elbette
Çok daha gerçek, kesin bir sonuca varacağınız, karşı tarafın büyük oranda etkileneceği eylemlerden bahsediyoruz
Eğer ayrılacağınız kişiye hâlâ değer veriyorsanız ve üzülmesini istemiyorsanız gelin önce nazikçe ayrılmanın yollarına bir göz atalım…
1. İlişkiye göre ayrılık
Her ilişki birbirinden farklıdır. Hepsinin farklı bir enerjisi ve yolculuğu vardır. Ancak ne olursa olsun eğer ortada büyük bir kriz yoksa ve ayrılık fikri uzun zamandır kafanızın içinde dönüp duruyorsa bunu söylemeden önce ilişkinizi gözden geçirmeniz gerekir. Partnerinizin tepkilerini ölçmeniz çok önemlidir. Her şeyden önemlisi 2-3 aydan fazla süredir devam eden bir ilişkiniz varsa paylaştığınız şeylerin ve beraber geçirdiğiniz zamanların hatırına bu defteri yüz yüze, kendinizi doğru ifade ederek ve her şeyi açık bir şekilde anlatarak kapatmanız gerekir.
2. Doğru zamanı belirleyerek
Elbette hiçbir ilişkiyi bitirmek için doğru zaman diye bir şey yoktur. Ancak partnerinize karşı acımasız olmak istemiyorsanız ailesinden birini kaybettiği ya da işinde büyük sorunlar yaşadığı bir dönemde onu terk etmeyin. Bunlar ve benzeri sorunlar sırasında ayrılmak oldukça acımasız görünecek ve kapanması zor yaralar açacaktır.
3. “Sorun sende değil bende” klişesi
Evet, çok klişe ama karşınızdakini kırmadan ona veda etmenin en etkili yollarından biri. Ayrıca elbette ayrılırken bu cümleyi asla kullanmayın. Ama verdiğiniz mesaj bu olsun. Kendi açınızdan halledemediğiniz ve ilişkiyi sürdürmenize engel olan sorunları anlatın. Örneğin şu an yalnızca kariyerinize odaklanmak istiyor oluşunuzu ya da hayatınıza özel biri için yer açmaya hazır olmadığınızı anlatın.
4. Ayrılık konuşması yaparken çok daha spesifik olmak
Eğer değer verdiğiniz partnerinizi kırmadan ayrılık konuşmanızı tamamlamak istiyorsanız yargılamak ya da genel geçer sebepler söylemek yerine örnekler verin. Örneğin geçen ay gittiğiniz tatilde yaşadığınız bir anın sizi ne kadar yıprattığını, söylediği bazı sözlerin sizi ne kadar kırdığını söyleyin. Bunun gibi belirgin ve spesifik örnekler ayrılık sürecini çok daha kolay hale getirecektir. Aynı zamanda karşı tarafın ayrılığı anlamasını ve sindirmesini sağlar.
5. Dürüstçe bir konuşma
Ayrılık konuşmalarında dürüstlük oldukça kritik bir konudur. Öncelikle dürüstlüğün de bir ayarı vardır. Bu ayarı tutturabilmek için ayrılık sebeplerinizi gözden geçirmelisiniz. Sizi ayrılığa iten konularda sonuna kadar dürüst olabilirsiniz ama partneriniz hakkında ayrılık sebebi olmayan olumsuz düşüncelerinizi kendinize saklayabilirsiniz. Örneğin sevgilinizin başkalarıyla flört ettiğini düşünmeniz ayrılık konuşmasında dürüst davranarak söylemeniz gereken bir şeydir. Ancak sevgilinizin bazı anlardaki gülüşünün itici olduğunu düşünmeniz söylememeniz gereken bir detaydır. Ayrılığa sebep olmayan şeyleri o anda ifade etmek kaba ve kırıcı olabilir. Bu yüzden yalnızca ayrılık odaklı dürüst olmaya çalışın.
6. Onun fikrini sorma
Bu asla ayrılık kararını partnere dayatma yöntemi değildir. Ancak onun da aynı şeyleri düşünüp aynı sorunların farkında olup olmadığını anlamak için fikri sorulabilir. Örneğin “Sence ilişkimizde her şey yolunda mı?” gibi bir soruyla giriş yapabilirsiniz. Onun verdiği tepkilere göre kendi sebeplerinizle birlikte ayrılık konuşmanızı yapabilirsiniz. Böylece öncesinde nabız ölçer konuşmanızı ona göre ayarlarsınız.
Şimdi de sıra kötü bir etki bırakan ve terk edilen kişinin hayatını altüst eden ayrılık şekillerinde…
1. Hayaleti oynamak
Hayaleti oynamak muhtemelen en kötü ayrılık şekillerinden biri. Bu ayrılma şeklinde ayrılacak kişi, partnerini cevapsız sorular ve belirsizlikle baş başa bırakıyor. Açıkça ilişkiyi reddediyor ve bu şekilde ayrılık sonrası iyileşme süreci her iki taraf için de büyük bir çıkmaza giriyor.
2. Yavaş yavaş ayrılmak
Partnerinizin sizi gerçekten sevdiğini biliyorsanız ve hayatınız için planlarınız kesinse, ondan ayrılacağınıza kesin olarak karar verdiyseniz süreci gereksiz uzatmak oldukça zalim bir davranış olacaktır. Partnerinizin hayatınızda sonsuza kadar kalmayacağına eminsiniz, o zaman bunu hemen ona da söyleyin. Oyalamak ve süreci yavaşlatmak özellikle karşı taraf için oldukça yıpratıcı olacaktır.
3. Bahaneler üretmek ve yalan söylemek
Ayrılacağınız kişiye ayrılık sebebinizle ilgili yalanlar söylemek ve bahaneler üretmek, emin olun onu gerçekleri duyduğunda üzüleceğinden daha çok üzecek ve kıracaktır. Ayrılacağınız kişiye kötülük yapmak istemiyorsanız bahaneler üretmeyin, yalan söylemeyin.
4. Toplum içinde ayrılmak
Eğer kendi güvenliğiniz için endişelendiğiniz şiddet içeren bir ilişkiniz varsa vereceğiniz en doğru karar elbette halka açık, kalabalık bir yerde ayrılmak olacaktır. Ancak böyle bir durum yoksa ayrılacağınız kişiye yapacağınız en büyük kötülük bu olur. Herkese açık bir yerde duygular tam olarak yansıtılamaz, böyle bir ortamda birinden ayrılmak ise adeta onur kırıcıdır ve değersiz hissettirir.
5. Aldatmak
Eğer çoktan kafanızda bitirdiğiniz bir ilişkiniz varsa bu ilişkiyi bitirmenin yolu aldatmak olmamalı. Belki aldattığınızı öğrendiğindeki tepkisini önemsemiyor olabilirsiniz. Ancak bu, onun düzgün bir ayrılık hak etmediğini göstermez. Eğer kafanızda her şey bittiyse bunu ona da söyleyin. Aldatarak bir ilişkiyi bitirmeye çalışmak oldukça acımasız bir davranış.
6. Aniden ayrılmak
Belki siz uzun zamandır bu ayrılığı planlıyorsunuz ve kendi açınızdan bir şeyler yolunda gitmiyor. Ancak partneriniz bu durumun farkında mı? Eğer uzun süre her şey yolundaymış gibi davranıp bir anda ayrılmak istediğinizi söylerseniz bu terk edilen kişinin hayatını tepetaklak edecektir. Bu yüzden ayrılığın sinyallerini vermeli bir şeylerin ters gittiğini belli etmelisiniz. Yoksa sonsuza kadar yakanızdan düşmeyecek bir düşman edinebilirsiniz.
7. Mesajla ayrılma
İlişkinin türü ne olursa olsun muhtemelen en küçük düşürücü ayrılık, yalnızca bir mesajla ilişkiyi bitirmektir. Bu terk ettiğiniz kişiye “Sana hiç değer vermedim, vermiyorum” demenin adeta bir başka şeklidir. Aynı zamanda onunla yüz yüze konuşacak kadar önemsemediğinizi, onun duygularının umurunuzda olmadığını gösterir. Ayrılıkların en acımasız şeklidir.
8. Kendi evinizde ayrılmak
Onu ayağınıza çağırıp bir ayrılık konuşması yapmak, terk edilen kişinin o an evden çıkması ve evine dönmesi gerektiğini gösterir. Onu, bu zor durumda bırakmak ise oldukça kötü bir ayrılık yöntemidir. Mümkünse onun evinde ya da kendini iyi hissettiği bir yerde ayrılın. Ayrılık konuşması bittiğinde ise çıkıp gidebilen siz olun. Hazırlıksız olan o, unutmayın!
9. Umut vererek ayrılmak
Ayrılık konuşmasının ardından bazı konuların ucunu açık bırakmak, kararınızdan emin değilmiş gibi göstermek karşı tarafı allak bullak bir hale getirecektir. Eğer böyle bir karar verdiyseniz net olmanız ve kararınızı net bir şekilde belirtmeniz gerekir. Ayrıldığınız kişinin kafasını karıştırıp oldukça zor bir durumda bırakmak kötülük olacaktır.
10. “Arkadaş kalalım” ayrılığı
Birçok kişi bunun ayrılığın acısını hafifleteceğini düşünür ancak çiftlerin birbirine yapacağı en büyük kötülüklerden biridir. Bir anda biten bir ilişkiyle beraber ortaya bir belirsizlik çıkar ve her iki taraf da ne yapacağını bilemez. Hem ayrılık acısı yaşayamazlar hem de sürekli umutla beklerler.