Selülit pek çok kadının neredeyse hayatı boyunca savaşmak zorunda kaldığı bir problem. Selülit, aslında bir cilt problemi. Cilt yüzeyinde çukurlu, tümsekli portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan selülit genellikle kalça ve bacaklarda görülüyor. Selülitin oluşumunda etkili olan ise cildin epidermis ve dermis adı verilen üst katmanlarının altında aşırı miktarda yağ hücresi depolanması. Selülit genetik nedenlerden de kaynaklanabilir. Selülit oluşumunu engellemek için diyet ve egzersiz yapılabilir. Bununla birlikte “Selülit nasıl geçer?” diyenlere selülit görünümünü azaltmak ve selülit tedavisi için dermatologların da bazı önerileri var.
1. Masaj
Masaj, kan dolaşımını hızlandırarak selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Ancak bunun için derin masaj gerekli. Bu nedenle özel vakumlu masaj cihazlarını tercih edebilirsiniz. Dermatologlar, bu yöntemi öneriyor. Ancak iyi sonuçlar elde etmek için vakumlu masaj cihazlarını düzenli olarak kullanmanız gerekiyor. Örneğin haftada bir kez ile başlayabilir, ardından ise ihtiyacınıza göre iki haftada bire düşürebilirsiniz. Vakumlu masaj cihazlarına buradan bakabilirsiniz.
2. Kremler
Anti-selülit kremlerinin etkili olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt yok. Ancak bu kremler cildinizi nemlendirerek daha sıkı görünmesini sağlar. Dermatologlar ise kremler ile masaj aletleri birlikte kullanıldığında selülit görünümünün azalabileceğini söylüyor. Yani selülitin tedavisi kremlerle desteklenebilir. Anti-selülit kremlerine bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: En İyi Vücut Sıkılaştırıcı Krem
3. Kuru fırçalama
Dermatologlar kuru fırçalamanın etkili olabileceğini söylüyor ancak tabii ki bunu uzun bir süre uygulamalısınız. Kuru fırçalamayı evde yapabilirsiniz. Ancak aktif bir cilt enfeksiyonunuz ya da açık bir yaranız varsa kuru fırçalama yapmamalısınız. Bu enfekte olan bölgenin yayılmasına neden olabilir. Haftada iki kere kuru fırçalama yapabilirsiniz. Ancak cildiniz çok tahriş olmuşsa daha az sıklıkta kuru fırçalama yapabilirsiniz. Doğal malzemelerden yapılmış herhangi bir fırçayı seçebilirsiniz. Özellikle at kılı fırçalar sıklıkla kullanılıyor. At kılı ve diğer doğal fırçalara buradan bakabilir ve satın alabilirsiniz.
Kuru fırçalama nasıl yapılır?
– Saat yönünde hareketlerle cildinizi fırçalayın
– Cildinizin ince olduğu kısımlarda fırçayı fazla bastırmayın, bu cildinizi tahriş edebilir
– Kuru fırçalamadan sonra, ölü cilt derilerinin atılmasına yardımcı olmak için serin bir duş alın
– Ardından ise besleyici bir yağ kullanın
4. Radyofrekansa dayalı cihazlar
Araştırmalar radyofrekans cihazlarının selüliti azaltmada etkili olduğunu gösteriyor. 16 kişinin test edildiği bir çalışmada, 6 hafta boyunca haftada 2 kez tedavi uygulanan bölgelerde selülitin yüzde 25 azaldığı görüldü. Radyofrekansa dayalı cihazlar cildinizi sıkılaştırır ve kan dolaşımını hızlandırır. Bu da zamanla selülitleri azaltmaya yardımcı olur.
5. Profesyonel tedavi
Eğer selülitleriniz çok fazlaysa ve ne yaparsanız yapın bundan kurtulamıyorsanız, bir dermatologa gitmenizde fayda var. Uzmanların uyguladığı en faydalı yöntemlerden biri ise subsizyon yöntemi. Subsizyon, iğne ile yağ dokuya girilerek fibröz septal yapıların parçalanması işlemi. Bu uygulamayı yaptıran 232 hastadan yüzde 99’u subzisyondan memnun kaldı. Sonuç alma süresi ise kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.
Kaynak: 1