Mobil cihazların kullanımının artmasıyla birlikte güzel bir manzara görür görmez insanın aklına gelen ilk şey, ona anı bir selfie ile ölümsüzleştirmek oldu. İronik bir şekilde o kare, çektiğimiz son kare olabiliyor.
All India Institute of Medical Sciences’ın yaptığı araştırmaya göre, son 6 yılda 250’nin üzerinde insan, tehlikeli yerlerde selfie çekmeye çalışırken hayatını kaybetti. Uzmanlar, tehlikeli özçekimler yapmaya çalışmadan önce dikkatli olmamız konusunda uyarıyor. Nitekim zihnin görmezden geldiğini, göz de görmüyor.
Son 6 yılda kayda geçen 259 ölümün incelendiği araştırmaya göre, ‘’boğulmak” en yüksek yüzdeye sahip
Bu ölümlerin büyük bir çoğunluğu deniz ve okyanus kıyılarında ya da ulaşım esnasında, örneğin trende, selfie çekilirken düşmek gibi talihsiz kazalar nedeniyle meydana geliyor. Her ne kadar göze hoş gelse de bu gibi bölgelerde selfie çekilmek, sandığımızdan daha üzücü sonuçlar doğurabiliyor.
Vahşi hayvanların saldırısı, ateşli silahlar ve elektrik çarpmaları da ölüm sebepleri arasında
Milli park alanlarında, girişin yasak olduğu elektrik bölgelerinde ya da ateşli silahlarla şaka amaçlı yapılan fotoğraf çekimlerinde yaşanan talihsiz kazalar, ölümle sonuçlanabiliyor.
Selfie nedeniyle yaşanan ölümlü kazaların en çok olduğu ülke Hindistan
Rusya, Amerika ve Pakistan ise Hindistan’dan sonra en çok ölümlü kaza yaşanan ülkeler olarak sıralanıyor.
Ölüme sebep olan şey ”selfie’’ değil, mükemmel kareyi yakalama çabası
The Washington Post’a açıklama yapan araştırmacı Bansal, ünlülerle ya da arkadaşlarla çekilen basit fotoğrafların tamamen zararsız olduğunu ancak mükemmel kareyi yakalamak için risk alınarak çekilen fotoğrafların tehlikeli olduğunu belirtiyor.
Ölümlü kazaların %85’i 10-30 yaş aralığındaki gençlerin başına geliyor
Araştırmacı Bansal’a göre bu ölümlerde asıl üzücü olan şey, gençlerin yalnızca Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlarda beğeni toplamak için risk alarak hayatını kaybetmeleri.
Bu rakamlar yalnızca kayıtlı ölümlere ait. Kayıt dışı rakamlar da eklendiğinde tablo çok daha üzücü olabilir
Yürek burkan bir diğer konu ise kolaylıkla engellenebilecek olan ve yalnızca insan hatasından kaynaklanan bu basit kazaların, onlarca insanın ölümüne sebep olması. Yalnızca 2018 yılında, biri de ülkemizde olmak üzere, birçok ölümlü kaza yaşandı. Hindistan’da yaralı ayı ile fotoğraf çekilmeye çalışan adamın hikayesi de yürek burkacak cinsten.
Bazı bölgeleri ”selfie çekilemez alan” olarak ilan etmek, bu tarz kazaları azaltabilir
Bansal, yüksek binaların çatıları, güzel manzaraya sahip tehlikeli uçurumlar ve suyun üzerine inşa edilmiş yüksek yapılar gibi bölgelerde selfie çekimini yasaklamanın, ölümlü kazaları engellemek adına faydalı olabileceğini öne sürüyor.
3 yıl önce Rusya’da ‘’güvenli selfie’’ kampanyası başlatılmıştı
BBC‘nin raporuna göre, Rusya’da başlatılan kampanya ”Bir milyon beğeni bile hayatınızdan daha değerli değil.” sloganıyla akıllarda yer etmişti.
Hindistan’ın 16 bölgesi selfie çekimine kapalı
Geçtiğimiz yıl bir dağcının ölümü sonrasında Endonezya’da bulunan bir milli parkta da selfie çekimine izin verilmiyor.
Yalnızca güzel bir fotoğraf karesi yakalayabilmek için yaşanan ve çeşitli yaralanmalarla sonuçlanan kazaları da dahil ettiğimizde, tablonun ne kadar üzücü olduğu daha iyi anlaşılabiliyor. Bu gibi üzücü sonuçlarla karşılaşmamak için bilinçli bir şekilde selfie çekilmek, tehlikeleri bölgelerden uzak durmak ve dikkatli davranmak önem arz ediyor.