Prof. Ali Nesin öncülüğünde binbir zorlukla kurulan sıradışı bir köy olan Matematik Köyü, ülkemizde büyük ses getirdi ve kuruluşundan itibaren inanılmaz bir başarıya ulaştı. Sonra da bu köyün kardeşi “Sanat Köyü” kuruldu.
Geçen yıl iki haftalık bir pilot uygulamayla hayata geçirilen Sanat Köyü’nün sizler için çekici gelebilecek özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz. Felsefe Köyü’ne ise listemizin sonunda değineceğiz.
Neden Sanat Köyü?
Nesin Matematik Köyü(NMK), 2007’de kuruldu ve kısa sürede kendini ispatladı. Köy’e yıl içinde yaklaşık 4000 öğrenci geliyor. Zamanla gençlerin bilgi açlığının yalnızca matematikle sınırlanamayacağı düşüncesi ortaya çıkmış. Ve köyde bulunan hocalar öğrencilerin matematik kadar, felsefe ve sanata da ihtiyaçları olduğunu görmüşler. Aslında Sanat Köyü fikri, bu şekilde ortaya çıkmış. Zaten 2013’den beri de köye gelen gençler bazen kendi aralarında bazen de hocaları eşliğinde felsefe ve edebiyat gibi alanlarda çalışmalar yapıyorlarmış.
Nerede bu köy?
Sanat Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı ve gerçekten şirin bir köy olan Şirince köyünün 1 kilometre kadar güneyinde, Kayser Dağı’nın yamaçlarında. Yani Matematik Köyü’nün komşusu ve aynı arazi içinde yemyeşil bir doğayla çevrili.
Köyün temel ilkeleri, doğayı ve çevreyi korumak
Köyde hiçbir ağaç kesilmiyor; aksine Matematik Köyü kurulduğundan beri her yıl 3000’den fazla ağaç ve bitki dikiliyormuş. Şimdi kurulmakta olan Sanat Köyü’nde de aynı ilkelere bağlı kalınmak isteniyor.
Sanat Köyü’nde sınav yok, müfredat yok
Tıpkı Matematik Köyü’nde olduğu gibi, Sanat Köyü de herhangi bir eğitim sistemine bağlı değil. Köyün tek amacı gençlere düşünmeyi, sorgulamayı, soru sormayı ve öğrenmeyi öğretmek.
Sanat Köyü’ne kimler gidebilir?
Hedef kitle öncelikli olarak lise ve üniversite öğrencileri. Ama bunun dışında ilköğretim öğrencileri ve araştırmacılar da Köy’den yararlanabilecekler.
Peki nerede kalınır bu köyde?
Sanat Köyü’nde üç koğuş, bir amfi ve beş hoca evi bulunuyor. Evler taştan ve sınıflar ise çardak olarak açık havada tasarlanmış. Ayrıca öğrenciler isterse de çadır da kurabiliyor. Şimdilik bu köy ihtiyaç oldukça etkinliklerde Matematik köyü ile paslaşacak. Bağışlara bağlı olarak da 16 adet ikişer kişilik odalar yapılması planlanıyor.
Nesin Sanat Köyü Kütüphanesi(NSK)
Kütüphane inşaatı bu yıl Mayıs ayında tamamlanmış; şu an kütüphanede matematik, sanat ve felsefe kitapları bulunuyor. Ve kütüphane için, yapılan her bağış şükranla karşılanıyor.
Programdaki muhteşem atölyeler
Bu köyde sanat kitapları atölyesi, baskı atölyesi, genel kültür dersi, görsel kültür dersi, sanat ve siyaset dersi, heykel atölyesi, performans atölyesi, portfolyo hazırlama ve sanatçı sunumları hazırlama atölyesi gibi atölyeler bulunuyormuş. Davet edilen sanatçılarla beraber bu yılki pilot uygulamada öğrenciler çok güzel zaman geçirdiklerini söylüyorlar.
Ne zaman gidebiliriz bu köye?
Sanat Köyü’nün bu yıl ilk uygulaması gerçekleştirildi. Yeni dönem hakkındaki detaylar ise Ocak ayından itibaren duyurulacakmış. Katılımcılar, sanat alanındaki hedefleri ve gönderdikleri portfolyolar doğrultusunda eğitimciler tarafından seçilecekmiş. Özellikle sanatla ilgilenenlerin ama o taraflara yolu düşen herkesin bu köye uğramasını şiddetle tavsiye ediyoruz!
Matematik Köyü’ne de bir değinmek gerek
Matematik Köyü, henüz yolun başında olan Sanat Köyü için bir rehber niteliğinde. Bu yıl sekizinci etkinliğini düzenleyen köy, Türkiye için giderek daha anlamlı bir yere geliyor. Eğitimciler geleceğin yöneticileri, mühendisleri ve hariciyecilerinin bu projeden çıkacağını düşünüyorlar.
Başarısı ortada olan bu sıradışı köylerin yeni kardeşi olacak Felsefe Köyü’nün tam anlamıyla hayata geçmesi için ise bir parça desteğe ihtiyacı var. Bu yüzden Ali Nesin’in mesajını sizlerle paylaşalım istedik:
Sevgili Dostlar,
Matematik Köyü müthiş bir başarı yakaladı. O kadar ki başvuran öğrencilerin ancak onda birini kabul edebiliyoruz.
Her yıl ilkokuldan doktoraya kadar 5000 dolayında öğrenci Köy’ü ziyaret ediyor.
Yurtdışından hocalar da Köy’de ders vermek için kuyruğa girmiş durumdalar. Namımız aldı yürüdü…Yazokullarımız meşhur, biliyorsunuzdur.
İlkbahar ve sonbaharlarda ise bir nevi Disneyland’a dönüşüyor Köy.
Akın akın gelen çocuklarla matematiksel oyunlar oynuyorum.
Yenildikçe oynamak istiyorlar, oynadikça yeniliyorlar…
Bir zaman sonra o kadar şanslı olamayacagımı düşünüp stratejiyi aramaya başlıyorlar.
Tam bulmak üzere olduklarında oyunu değiştiriyorum; yağma mı var!
En sonunda yeniyorlar tabii. İşte o zaman keyiflerini görmelisiniz.
Bazılarına da ancak iki saatte bulabilecekleri bir soru soruyorum. Hangimiz kaç defa aralıksız iki saat düşünmüşüzdür ki; zaman mı var? Ama çocuklar iki saat boyunca probleme yogunlaşıyorlar ve altından girip üstünden çıkıyorlar. Başlangıçta kendilerine imkânsız gelen bir problemi çözmek onları çok mutlu ediyor. Kendilerine güven duyuyorlar, zekâlarına şaşıyorlar.
Matematik Köyü dünyada bir ilktir ve sanıyorum imece usulü kurulan bir başka bilim kurumu daha yoktur.
Katkısı olan, destekleyen herkese gençler adına çok teşekkür ederim.
Umarım yarattığımız güzelliği gelip görmüşsünüzdür.
Mutlaka bekleriz. Görülesi bir yer çünkü.
Güzelliğinden öte, Türk eğitim sistemini vasatlıktan kurtaran devrim niteliğinde bir oluşum mutlaka görülmeli diye düşünüyorum.Matematik Köyü rüştünü ispatladığına göre artık Felsefe Köyü’ne el atabiliriz.
Geçen yıl inşaatına başladık. Yarıladik sayılır.
Paramız tükendi ama.
Katkılarınızı aşağıdaki hesap numaralarına yatırabilirsiniz.
Not olarak “Felsefe Köyü için” yazarsanız bizim için kolaylık olur. Bir de adresinizi ya da bir iletişim bilginizi eklerseniz teşekkür edebiliriz.
Bin lira ve üstü bağışta bulunanların adlarını bir mermer plakete yazıp Köy’e asacağız, aynen geçmişte Matematik Köyü’nde yaptığımız gibi.Katkılarınız için çok teşekkür ederim.
Ali Nesin
Eğer siz de “Felsefe Köyü”ne destek olmak isterseniz gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.