Teknoloji sayesinde tıp biliminde ve sağlık hizmetlerinde her geçen gün devrim niteliğinde değişimler yaşanıyor. Holografik görüntülerden 3 boyutlu yazıcılara, akıllı cerrahi bıçaklardan yapay zekaya kadar birçok teknoloji sağlık sektöründe tanı ve tedavi yöntemlerini geliştiriyor. Bu teknolojiler erken teşhisi ön plana çıkardığı gibi hastanede kalış ve rehabilitasyon sürelerini de azaltıyor. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinin kalitesi düzenli olarak iyileşme gösteriyor. Bilim insanları teknolojiyi daha fazla sağlık sektörüne entegre etmek için büyük bir hızla çalışıyor. Çalışmalar doğrultusunda hastaların ve yakınlarının hayatlarını kolaylaştıracak birçok yenilik ortaya çıkıyor. Bu çalışmalardan en sonuncusu İngiltere’de yapıldı. Bilim insanları sanal gerçeklik teknolojisinin (VR) acı ve anksiyeteyi azaltma konusunda etkili olduğunu ortaya koydu. Peki ama nasıl? Detaylara birlikte bakalım.
İngiltere’de uzun bir süredir acıyı dindirmek ve fobilerden kurtulmak için sanal gerçeklik teknolojisi kullanılıyor
İnsanlar üzerinde yapılan testlere göre, bu teknoloji İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) her yıl 2 milyon sterlin kazandırabilir. İngiliz hükümeti bu tarz teknolojilerin terapi ve bakım alanlarında yeni bir dönem başlatabileceğini belirtiyor. Örneğin Hipoksik beyin hasarı yaşadıktan sonra günlük hayatında tamamen bakıma ihtiyaç duyan Sarah Hill bu teknolojiyi şöyle tanımlıyor: “Yürüyemiyorum ama yürüyebildiğimi hissediyorum. Denize dalabilirsiniz, tüm şu balıklara bakın. Bu benim anksiyetemi azaltıyor. Sanal gerçeklik kiti çok yardımcı olabilir.”
Sağlık çalışanları, sanal gerçeklik kitlerinin hastalarda harekete geçme cesaretini artırdığını söylüyor
Fizyoterapist Pamela Hicken, “Daha önce konuşamayan hastalarım şimdi videodaki insanlarla ve hayvanlarla konuşuyor” diyor. Sanal gerçeklik kitleri, sağlık sektöründe hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu endüstrinin 2024 yılında 1,2 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor.
Bilim insanları üç boyutlu teknolojilerin geleceğin sağlık ve bakım sistemine çok yardımcı olacağını belirtiyor
Biyo-teknoloji şirketi Rescape Innovation’dan Matt Wordley BBC’ye yaptığı açıklamada üç boyutlu teknolojilerin sağlık sektörüne adaptasyonunu koronavirüs pandemisinin hızlandırdığını söylüyor. Ancak uzmanlar, kötü teknolojiyle tasarlanmış sanal gerçeklik kitlerinin yorgunluk ve mide bulantısı gibi problemlere yol açabileceğini belirtiyor.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Gen Düzenleme: Milyarlarca Hayvanın Hayatını Kurtarabilecek Teknoloji
Kaynak: 1