Her insanın kendine özgü olmasını anlıyoruz tabii ki, ama şu damak zevki denen şeyin bu kadar uçlarda olmasını hala çözebilmiş değiliz.
Fransız mutfağı dünyanın en önemli ve en zengin mutfaklarından biri. Yukarda da söylediğimiz gibi zevkler ve renkler tartışmalı olsa da, çoğu insanın damağını ve kalbini kazanabilecek türden bir sürü yemekleri var.
Fransızların, yağmur çıkınca sümüğünü bıraka bıraka duvarlarda gezen salyangozları büyük bir iştahla yediklerini ilk öğrendiğinizde sizin de bizler gibi şoka girdiğinizi biliyoruz. Ama ilk şoku atlattıktan sonra, alışkanlıkların getirdiği duvarlarınızı yıkıp yeni tatlara yelken açmayı denerseniz boşuna önyargılı davranmış olabileceğinizi düşünebilirsiniz.
Kulağa ilginç ama damağa lezzetli gelen bu yiyeceği biraz anlatalım istedik.
Salyangozu ilk kez yemeye kalkışanlar
Salyangoz yemeği, nam-ı diğer “Escargot” (yöresine gidip de yemek isterseniz böyle söylemeniz iyi olur) Fransız yemeği olarak yayılmış olsa da tarih öncesi zamanlardan beri tüketilen bir yiyecek. Öyle ki, binlerce yıl öncesine ait mağaralardan bile buna dair kanıtlar edinilmiştir. Sonrasında da tarih boyunca Romalılar ve Yunanlılar salyangoz yemeye devam ettiler.
Her gördüğünüz salyangozu ağzımıza atmamalıyız
Yenebilen salyangoz çeşidi 100’ün üzerinde olsa da, Fransa’da yemeği yapılan sadece iki tür var. Bunlar; ‘Petit-Gris (bilimsel adı Helix Aspersa) ve Escargot de Bourgogne (bilimsel adı Helix Pomatia).
Salyangoz avının da mevsimi var
Doğal ortamlarında tıpkı balık avlar gibi salyangoz toplanabiliyor. Yenebilir salyangoz avının da, türlerini korumak için belli bir mevsimi var ve sadece bu belirli dönemde toplayabiliyorsunuz. Ayrıca bazı koruma altındaki salyangozları avlamak tamamen yasak.
Yediğiniz salyangozun tadı, kendisinin damak zevkine bağlı
Tüm salyangoz türleri zaten yenebilir değiller. Bazılarının gerçekten çok kötü tatları var ve daha önemlisi, bazıları zehirli. Yediğimiz salyangozların lezzeti de, onların neyle beslendiklerine göre değişiyor. Zehirli olan salyangozlar da, zehirli bitkiler tükettikleri için öyleler.
Fransa’nın salyangoz yemeği aşkı
Dünyada en çok salyangoz yenen ülke, yılda 40.000 ton gibi bir oranla Fransa. Ama Fransa’da tüketilen salyangoz miktarı kadar üretim olmadığı için oldukça lüks ve pahalı bir yiyecek aslında.
Salyangoz mu, yoksa midye mi sorunsalı
İkisi de çok benzer yapıda hayvanlar olduğu için lezzet açısından sık sık kıyaslanıyor. Birçok insanın ve midye hayranları olarak bizlerin deneyimine göre söyleyebiliriz ki, salyangoz yemeğinin tadına baktığınızda midyenin pabucunu hızla dama atacaksınız.
Peki, salyangoz nasıl yemek haline getiriliyor?
Salyangoz genellikle dondurulmuş halde veya konserve olarak satılıyor. İlla ben taze tüketeceğim diyenlerin çok dikkatli ve detaylı bir temizlik yapması gerekecek. Genelde salyangoz yemeğini en çok güzelleştiren, yapımında kullanılan malzemelerdir. Beyaz şarap, tereyağı, ceviz ve maydanoz gibi malzemeler kullanılması tercihimizdir. 🙂
Salyangozun besin olarak zenginliği
Salyangoz yüksek oranda protein içermesi nedeniyle çok iyi bir besin. Salyangoz; Omega 3, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum ve selenyum gibi insan vücudu için çok gerekli ve önemli mineralleri, ayrıca A, E, K ve B vitaminlerini içeriyor.
Salyangozun bedenimize yararları
Vitamin ve mineraller açısından bu kadar zengin bir besinin yararları da çok fazla oluyor. Örneğin, salyangozun içerdiği lectin maddesi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kanserli hücrelerle savaşmada çok etkili.
Salyangoz, cildin dokusu ve kemiklere birebir yarar sağlıyor. Salyangozların bize o çirkin gelen sümüksü mukusu, ciltteki kırışıklıkları ve yaraları onarıyor. Ayrıca mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunun üretimini destekliyor.
Dikkatli tüketmesi gerekenler
Kalp ve damar rahatsızlıkları ve yüksek kolesterolu olanların salyangozu kontrollü tüketmesi gerekiyor.