İstanbul’un en heyecan verici sahnelerinden Salon İKSV, tam dokuz yıl önce bugün “bizim de bir konser mekanımız olsun” fikriyle kuruldu. Bizler de fırsattan istifade Salon İKSV’yle mini bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte Salon İKSV’nin merak edilenleri, ilginç hikayeleri ve hiçbir yerde bulamayacağınız mutfak sırları!
1. Güncel müzik denince akla ilk gelen mekan Salon İKSV tam olarak nedir ve nasıl kuruldu?
2009’da İKSV’nin Luvr Apartmanı’ndan Şişhane’deki yeni binasına taşınmasıyla neden bizim de bir konser mekanımız olmasın dendi ve Salon fikri ortaya çıktı ve böylelikle 16 Ocak 2010’da Salon açıldı. İstanbul’un güncel müzik ve keşif sahnesi olarak dikkat çeken Salon, ağırlıklı olarak rock, caz, alternatif pop, indie, neo-klasik türde müzik yapan sanatçıları ağırlıyor.
2. Salon İKSV’nin görünmeyen yüzünde kimler var? Ekibin bir günlük iş akışının algoritmasını çıkarmayalım şimdi ama genel hatlarıyla ne yapıyorlar?
Salon’un direktörü olan Deniz, aynı zamanda Salon’un tüm programından da sorumlu ve Salon’a uygun olabilecek sanatçıların keşfinden onaylanma aşamalarına kadar olan tüm süreçle ilgileniyor. Deniz’in bir günü, sanatçı araştırması, teklif yazışmaları, bütçe hazırlıkları ve İKSV’nin diğer departmanlarıyla tüm organizasyonun takibini gerçekleştirerek geçiyor.
Prodüksiyon amiri Ufuk, Salon’un tüm teknik prodüksiyonundan ve aynı zamanda etkinlik sırasında operasyonun pürüzsüz ilerlemesinden sorumlu. Sanatçı ekibiyle tüm teknik yazışmaları yaparak prodüksiyonun tüm aşamalarının kontrolünü gerçekleştiriyor.
Operasyon sorumlusu olan Merve, sanatçıların onaylanmasından sonraki yazışmaları gerçekleştirerek ekiplerin İstanbul’da ve Salon’daki ağırlanma süreçlerinin organizasyon ve takibini gerçekleştiriyor.
Salon’un ses mühendisi Sinan, ışık tasarımcısı Efe, sahne asistanları Burak ve Oğuzhan da Salon’un prodüksiyon ekibi olarak etkinliklerin ses, ışık, sahne düzeninden sorumlu.
3. Salon’dan bir sürü sanatçı gelip geçti. Peki o sanatçılar nasıl keşfedildi?
Sanatçı keşfi bir sürü kanaldan festivalleri, yapımcıları, plak şirketlerini, ajansları takip edip keşfedilen isimlerle iletişimle ilerleyen diplomatik süreçlerden geçiyor. Tüm bunlara ek olarak “Peçeteye İstek” kampanyası da Salon’un sanatçı keşfinde çok yardımcı bir araç.
4. Peki bu kadar konser içinde Salon ekibinin şu ana kadar izlediği en efsane Salon konseri hangisiydi?
Çok masum bir cevabı olacağı düşünülen bu soru, ekibin her bir üyesinden bir yerine yaklaşık 10 cevap aldı. Bu cevapların ortalaması alındığında da ortaya şu sonuç çıktı: Gezgin Salon: King Gizzard & The Lizard Wizard, Mario Batkovic, Khruangbin, The Soft Moon, Joep Beving, Roosevelt, Battles, Altın Gün, Jakuzi
5. “Peçeteye İstek” kampanyasında gerçekten peçeteyi alıp isteği değerlendiriyorlar mı?
“Peçeteye İstek” kampanyası, Salon’un dokuz yılda oturan kitlesinin neler görmek istediğini anlamak için çok önemli bir mecra. Örneğin Warhaus, Peçete’den çıkan isimlerden biriydi ve Salon kitlesi kendi istediği sanatçının Salon’a geldiğini duyunca “Peçeteye İstek” kampanyasına katılımını daha da arttırdı.
6. Peki Salon, Gezgin Salon’la geziyorsa, Salon gerçekten bir gezgin mi?
2017’de Salon’un kabına sığmayıp şehri gezmeye çıkmasıyla başlayan Gezgin Salon sahnesi King Gizzard & The Lizard Wizard, Kiasmos gibi isimlere ev sahipliği yaptı ve gelecek sezonda da Gezgin Salon etkinlikleri artarak devam edecek.
7. Dönem ödevi niteliğinde bir araştırma: Salon İKSV’de bu dokuz yılda kaç konser yapıldı, hangi müzik türü ağır bastı, hangi ülkeden sanatçılar bavullarını toplayıp Türkiye’ye geldi?
Salon 2010 yılından bu yana bine yakın etkinliğe ev sahipliği yaptı, 600’e yakın isim sahne aldı. Her dört etkinlikten üçü konserdi. Sahne alan isimlerin üçte birinden fazlası ise yerliydi. Ağırlıklı olarak rock, caz, neo-klasik, alternatif pop, indie gibi müzik türlerini ağırlayan Salon gelecek sezona da yepyeni etkinlerle hazırlanıyor.
8. Geçen koskoca dokuz yıldan sonra Salon’da ne gibi yenilikler bizi bekliyor?
2019’un ilk konseriyle yeni ses sistemine geçecek olan Salon, yenilikleriyle seyircisine daha iyi bir müzik deneyimi yaşatabilmek için hızla çalışıyor.
9. Dokuz yıl içinde hatırladıkça gülmeden geçemediğiniz ne çok eğlenceli kesitler olmuştur Salon’da…
Dokuz yıl boyunca Salon’a gelen en komik sosyal medya yorumu “Taharet musluğunuz çok tazyikli.” olmuştu!
Nigel Keneddy’nin, kemanı çok özel olduğu için kemanına ayrı otel odası istediğini öğrendiğimizde çok gülmüştük.
Salon’a sık sık gelenlerin Salon’un güvenliğinden sorumlu Sakip Abi’yi çok yakından tanıdığını, hatta Sakip Abi’ye yılbaşı hediyesi olarak çikolata ve kahve aldıklarını öğrendik mesela.
King Gizzard & The Lizard Wizard grup üyeleri, Tünel’deki müzik çarşısından darbuka ve bir satın almış ve konser sonrası Salon ekibiyle birlikte çiğ köfte yemişti.
Bir diğer unutamadığımız kesit ise, Liars grubunun lideri Angus Andrew’in diğer albüm tanıtım konserlerinde olduğu gibi Salon’da da kendi getirdiği gelinliği giymesi oldu.
10. Salon İKSV 101 dersimizde her şeyi öğrendiysek, uygulamalı Salon konserleri için hazırız!
Wooden Shijps, Jonathan Bree, Marissa Nadler, Asgeir de hazır. Ve bir ay içerisinde açıklanacak olan Gezgin Salon programlarıyla uygulamalı Salon konserleri başlasın!