Çalışan insanlar için evde yemek pişirmek bir dert olsa da en sağlıklı ve en ekonomik yöntem evde kendi yemeğimizi kendimiz yapmak. Acemiler için başlarda zor olabilir ancak insan yaptıkça ve öğrenmeye açık oldukça el alışıyor, giderek daha lezzetli yemekler pişirebiliyorsunuz. Peki, evde yemek yaparken hangi teknikler kullanılabilir. İşte size kullanabileceğiniz sağlıklı 15 yemek pişirme tekniği.
1. Kendi suyuyla kısık ateşte pişirmek
Etlerinizi bir tavada birkaç dakika boyunca koyulaşıncaya kadar mühürleyin. Daha sonra tavaya su ya da et suyu ekleyerek pişirme işlemini tamamlayın. Ortaya çıkan sıvıyı, lezzet ve besin dolu bir sos yapmak için kullanabilirsiniz. Birçok kişi bu yöntemle sadece et pişirir ama sebzeler için de oldukça uygun bir yöntem.
2. Güveç
Pişmemiş yiyecekleri, şarap, su, meyve suyu ya da et suyuyla bir güvece koyun, sıkıca üzerini kapatıp düşük ateşte pişirin. Sebzeler, etler ve ikisinin karışımı güveçte harika pişer.
3. Haşlama
Yiyecekleri haşladığınızda, bir sürü kabarcığın yukarı çıkıp dağıldığı kadar sıcak suda pişirirsiniz. Bu şekilde makarna ve yumurta pişirmek yaygın ancak sebze ve etler de bu yöntemle güzel pişer.
4. Poşeleme
Bu yöntem daha çok yumurta pişirirken kullanılır ancak tavuk ya da balık da bu yöntemle güzel pişer. Suyunuzu ya da yemek yapmakta kullandığınız herhangi bir sıvıyı kaynama seviyesinin altındaki bir sıcaklığa kadar ısıtın. Yemeğinizi ya doğrudan sıvının içinde ya da bu yönteme uygun özel bir kapta pişirin.
5. Fırınlama
Fırının içindeki sıcak hava mis gibi yemekler yapmanızı sağlar. Sadece kek, turta, kurabiye yapmak için kullanmayın. Deniz ürünleri, kümes hayvanları, yağsız et, sebze yemekleri hazırlamak için de fırınınızı kullanabilirsiniz.
6. Fırında kızartma
Fırını ızgara ayarına alarak ya da tost makinesi kullanarak güzel yemekler pişirebilirsiniz. Fırın kullanacaksınız yemeğinizi doğrudan ısının altındaki bir rafa koyun. Direkt ısı kaynağı, özellikle et yemeklerinizin çıtır çıtır pişmesini sağlar.
7. Izgara
Izgara en lezzetli et yemekleri yapmanın olmazsa olmaz yöntemidir. Bir mangalda, odun kömürü ya da gazla ısıtılmış taşlar kullanılarak pişirilen yemekler harika olur. Bu yöntem yemek yaparken yağın aşağıya akıp gitmesini sağlar.
8. Wok’ta pişirme
Yüksek ısıda yağ veya başka sıvıları pişirirken kullanılan bu yöntem için büyük bir tavaya ya da wok’a ihtiyacınız var. Sebzeleri eşit olarak pişirmek için, sebze ve etleri aynı boyda kestiğinizden emin olun. Yemek pişirirken, sürekli olarak karıştırın ve yiyecekleri havaya doğru fırlatın. Böylece yapışmayı önlemiş olursunuz.
9. Soteleme
Bu teknik bol suya sahip mantar, domates, soğan, kabak gibi sebzeleri pişirmek için ideal. Bir tavada az miktarda yağ veya tereyağı ısıtın, yiyecekleriniz yumuşak hale gelene kadar yüksek bir sıcaklıkta pişirin.
10. Buharda pişirme
Isıtılmış sıvılardan çıkan buhar ile yemek pişirmek oldukça sağlıklı. Yemeğinizi bir buharlama sepetine veya su üzerinde delikli bir başka kaba koyun. Daha fazla tat vermeye yardımcı olmak için sıvıya lezzet katıcı bazı baharatlar katabilirsiniz.
11.Tavada ızgara
Yüksek ateşte yemek pişirmek için sıcak bir kızartma tavası kullanabilirsiniz. Kızartmadan farklıdır, çünkü genelde yağsız tava kullanılır. Tavada kızarttığınız yemeğiniz piştikten sonra, servis etmeden üzerine yağ sürebilirsiniz.
12. Rostolama
Fırınlama gibi bu yöntemde fırındaki sıcak hava kullanılır. Burada fark önceden kızartılan ya da pişirilen yemeğin sonradan fırına verilmesi. Bir fırın tepsisi ya da kızartma tavası kullanabilirsiniz. Yemeğiniz yağlı ise aşağı damlayan yağlar fırınınıza gelmesin diye altına bir raf yerleştirmeyi unutmayın.
13. Kısık ateşte kaynatma
Normal kaynatmaya benzer. Tek farkı, önce yüksek ateşte sıvı tamamen kaynatılır. Sonra ocağın altı kısılarak, uzun süre kısık ateşte pişirilir. Genelde pilav yaparken kullanılan bir teknik.
14. Vakumlama
Fransızlardan dünya mutfaklarına kazandırılan bir teknik. Bu yöntemde vakumla kapatılmış poşetlere konulan yiyecekler belirli bir sıcaklıkta pişirilir. Amaç, besin değerlerini korumak. Evde yapmak için vakum yapmanızı sağlayan bir makine alabilirsiniz.
15. Ön haşlama / Şoklama
Sebzeler için en iyi pişirme yöntemlerinden biri. Yiyecekleri, 30 saniye gibi kısa bir süre suda kaynatın. Çıkardıktan sonra, pişirme işlemini durdurmak için hızla buzlu suya koyun.
Kaynak: 1