Uykunun ne kadar önemli olduğunu sanırız bir Canan Karatay söylemedi, o da ekmek ve şekerle çok meşgul olduğu için atladı sanırız. Yoksa onun da sağlam ve kaliteli bir uykunun en az şeker ve ekmek tüketmemek kadar önemli olduğunu söyleyeceğinden eminiz.
Yapılan binlerce araştırma ortaya koyuyor ki uyku, kaliteli bir yaşam sürmenin en önemli ayaklarından biri. Yine binlerce araştırma size nasıl uyumanız gerektiğini söyleyen önerilerle dolu. Yatak seçiminden, uyku saatine, başınızı koyduğunuz yastıktan, yiyip içtiklerinize kadar her şey uyku kalitesine doğrudan etkide bulunuyor.
Listelist olarak size nispeten kısa sayılabilecek ve yapılan tüm araştırmaların özeti niteliğinde bir öneri listesi hazırladık. Bu 12 maddeye kulak verirseniz harikulade bir uykuyu garanti edemiyoruz ama kendinizi çok daha iyi hissedeceğinizden eminiz. Biz evde de bu önerileri kullanıyoruz…
1. Yatmadan önce su içmeyin.
Çünkü eğer yatağa girmeden önce çok fazla sıvı tüketirseniz, gece asgari 2-3 defa tuvalet yoluna düşeceğinizi garanti ediyoruz. Biz değil bilim insanları garanti ediyor yanlış olmasın.
2. Gün içindeki “az biraz kestireyim” alışkanlığınızdan kurtulun.
İyi bir uyku rutinine sahip olmak son derece önemlidir, her gün aşağı yukarı aynı saatte uyumanız vücudunuz için önemli bir düzendir. Böyle olması halinde beyniniz kendini buna göre programlayacak ve uyku saati geldiğinde kendini rölantiye alıp uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.
3. Uyuduğunuz yerde herhangi bir elektronik cihaz bulunmamasına özen gösterin.
Bunu milyon kere duyduğunuzdan ama zerrece önem göstermediğinizden eminiz, ama öyle değil işte. Laptop, akıllı telefon, vb. elektronik cihazlar siz fark etmeseniz de beyninizi sürekli uyaracak ve uykuya dalmanızı, dalsanız bile dinlendirici bir uyku uyumanızı engelleyecektir. Alarm var ama diyorsanız gidip kendinize tavuklu çalar saat alın, şart mı telefonun alarmı?
4. Kitap okumadan uykuya dalamıyorsanız bir kere daha düşünün.
Yatağınızda kitap okumanızı kesinlikle önermiyoruz, kimse önermiyor. Eğer mutlaka okumanız gerekiyorsa bunu uyku saatinizden evvel yapın ve yatağın içinde kitap okumayın. Uyku beyinle ilgili, sen onu bu kadar meşgul edersen pardon da nasıl dinlenecek bu arkadaş?
5. Odanızda küçük de olsa ışık olmamasına özen gösterin.
Mesela rakamları fosforlu bir çalar saat bile beyninizi meşgul edecek, uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. Şarjda bulunan aletlerin ışığı, vb. küçük ışıklar sandığınızdan daha büyük etkilere sahip unutmayın.
6. Yatak seçiminde ucuza kaçmayın.
Altı üstü üstünde yattığım bir şey diye düşünmeyin. Para harcamaktan çekinmeyeceğiniz tek şey yatağınız olmalı, iyi bir seçim yapmaya özen gösterin. Çünkü yatak kaliteli bir uyku için ciddi anlamda çok önemli.
7. Artık ezberlemiş olmanız lazım, yatmadan en az 2 saat öncesinde bir şeyler yemeyi bırakmış olmanız lazım.
Çünkü vücudunuzun sindirme işlemini sonlandırması için bu gerekli. Dolu bir mide ile yatmak demek siz uyumaya çalışırken vücudunuzun sindirim ile boğuşması demektir. Ne gereği var?
8. Her gün egzersiz yapmak önemli, ama yatmadan önce değil.
Spor hayatınız için çok önemli, aynı zamanda iyi bir uyku için de. Ama yatmadan en az 3 saat öncesinde bu işlerin bitirilmiş olması gerekiyor.
9. Ayaklarınızın sıcak olması önemli.
Bu sadece kadınları ilgilendiren bir mevzu değil. Onların ayakları sürekli üşüdüğü için bunu kadınlarla ilgili zannedebilirsiniz, ama ayakları üşüyen herhangi birinin uykuya dalması çok zordur. Sıcak su torbası, çorap, sevgilinin kıçının altına sokmak, vb. alternatifleri deneyerek ayaklarınızı ısıtın.
10. Beyninize “yatağa giriyoruz” sinyalleri verin.
Bunun en kolay yolu da her gün uyguladığınız yatağa gidiş rutinleridir. Diş fırçalamak, makyaj çıkarmak, yüz yıkamak, vb. rutinlerle beyninizi yatağa gitmeye hazırlayabilir, gerekli sinyalleri verebilirsini yapın.
11. Kafeinli içecekleri yatağa girmenin en az 4 saat öncesinde kesin.
Kafein metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir, kahve içip yatarsanız vücut bunu reddecektir. Yatağa girmeden en az 4 saat öncesinde bu tür içecekleri içmeyi bırakmalısınız. Sadece kahve mi? İçinde kafein olan bir sürü içecek var dikkatli olun, mesela enerji içecekleri.
12. Ve son olarak en iyi hangi pozisyonda uyuduğunuzu bilmeniz lazım.
Yüzüstü ve sırtüstü yatmak çok önerilen bir şey değil, yan yatmanız uzmanlar tarafından öneriliyor. Ama yüzüstü yatmadan uyuyamıyorsanız da yapacak bir şey yok, mesele en iyi uyku pozisyonunuzu bulabilmeniz. Yaş artık kemale eriyor, bir pozisyon seçin dimi ama?