Sağlıklı gıdalar tüketmek, metropol insanları için, ne yazık ki her geçen gün biraz daha imkansızlaşıyor. Hiçbir şeyin doğalını tüketemediğimiz gibi, tükettiğimiz hazır yiyeceklerin güvenilirliğinden de hiçbir şekilde emin olamıyoruz. Bu konuda, toplum sağlığıyla ilgili uluslar arası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü(WHO), sağlıklı gıda tüketimini yaygınlaştırmak amacıyla bazı uyarılarda bulunuyor.
İşte Dünya Sağlık Örgütü’nün, insanlara sağlıklı gıda hazırlayabilmeleri için sunduğu altın değerinde öneriler.
1. Bazı gıdaların “işlenmiş” olanlarını tercih etmelisiniz
Algı olarak hepimiz işlenmemiş yiyeceklerin daha sağlıklı olacağını düşünürüz. Aslında meyve ve sebzeler konusunda doğru olan, gerçekten de işlenmemiş olmamasıdır. Ancak “bazı gıdalar”, işlenmediği taktirde son derece zararlı olabiliyor. Mesela çiğ süt yerine her zaman pastörize edilmiş süt tercih edilmeli. Çünkü gıdalar raf ömürlerinin uzatılması için işleme uğrarken, bunun yanında aslında güvenliklerinin artırılması için de bazı işlemlerden geçiriliyorlar.
2. Gıdaları çok iyi pişirmelisiniz
Et, yumurta, süt gibi çiğ gıdalara, bazı hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir. Bu organizmaları öldürmenin yolu ise, çiğ gıdaların iyi pişirilmesinden geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü özellikle vurguluyor: Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığı eğer 70 dereceye ulaşmazsa, organizmalar yaşamaya devam ediyor, bu yüzden mutlaka tamamen pişmesini sağlamalısınız.
3. Pişirilmiş gıdaları bir an önce tüketmelisiniz
Pişirilmiş gıdalar, oda sıcaklığı ısısına geldiği anda üzerlerindeki mikropların sayısı artmaya başlıyor. Bu yüzden de bu gıdaları bekletmek, mikropların çoğalması anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı olması açısından pişirilmiş gıdaları sıcakken tüketmek gerektiğini özellikle vurguluyor.
4. Pişirilmiş gıdaları saklarken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var
Pişirilmiş gıdaları saklarken, yeterince sıcak(60 derece üstü) ya da yeterince soğuk(10 derece ve altı) tutabileceğinizden emin olmanız gerekiyor. Hele ki bu gıdaları 4-5 saatten fazla saklayacaksanız, bu kural hayati derecede önemli.
Bebekler için hazırlanan gıdaları ise, kesinlikle saklamamalısınız.
Ayrıca sıkışık bir şekilde buzdolabına yerleştirilen pişirilmiş gıdaların iç kısımları yeteri kadar kısa sürede soğutulamayacağı için bu kısımlarda mikroplar üremeye başlayabilir. Bu yüzden de özellikle dikkatli olmak gerekiyor.
5. Saklama süresince üreme ihtimali olan mikroplara karşı alabileceğiniz önlem: Bu gıdaları tekrar iyi bir şekilde ısıtmak
Pişirilmiş gıdalar konusunda uygun saklama koşulları mikropların büyümesini yavaşlatsa da, onların ölmesini sağlamaz. Bu yüzden gıdanın her tarafının 70 dereceye ulaşacak kadar ısıtılması, uygulanabilecek en iyi koruma yöntemidir.
6. Pişirimiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbirine temas etmemesi de oldukça önemli
Pişmemiş bir tavuğu parçalamak için kullanılan bir kesme tahtası, yıkanmadan, pişmiş bir gıda için kullanılırsa, hastalığa sebep olabilecek organizmalar pişmiş gıdaya bulaşabilir. Bu yüzden pişmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbirine temasından çok dikkatli bir biçimde kaçınmak gerekiyor.
7. Ellerinizi sadece bu gıdalara dokunmadan önce değil, tekrar tekrar yıkamalısınız
Elleriniz farklı gıdalar üzerindeki organizmaları taşıyabilir; tıpkı çiğ gıdalar için kullandığınız bıçağı pişmiş gıdalar için kullanmadan önce yıkamanız gerektiği gibi, ellerinizi de sık sık yıkamalısınız.
8. Gıdalar hazırlanırken kullanılan yüzeylerin temizliğine dikkat etmelisiniz
Çünkü her bir gıda parçası, mikroplar için uygun ortamı hazırlamaya yeterlidir. Tabak ve diğer aletlerle temas eden bezleri sıkça değiştirmeli ve kaynatmalısınız. Zemin temizliği için kullandığınız bezleri ise bunlardan ayrı tutmalısınız.
9. Gıdalarınızı böceklerden ve aslında tüm hayvanlardan korumalısınız
Hayvan dostlarımızla aynı evi paylaşmak elbette ki mükemmel. Ancak ne yazık ki bu hayvan dostlarımız, hastalığa neden olan mikroorganizmaları taşıyabilirler. Bu yüzden gıdalarınızı kapalı kutularda saklamanız, sağlık açısından en uygunu olacaktır.
10. Gıdaları hazırlarken temiz su kullanmak, temiz su içmek kadar önemlidir
Eğer kullandığınız su ile ilgili şüpheleriniz varsa, bu suyu kullanmadan önce mutlaka kaynatmalısınız. Bebekler için hazırlayacağınız gıdalarda kullandığınız suya ise özellikle dikkat etmelisiniz.