Neredeyse herkesin sağlıklı beslenme hakkında bir fikri var. İnternet üzerinde bulduğunuz sağlıklı beslenme makaleleri, araştırmaları ve görüşleri zaman zaman kafa karıştırıcı olabilir. Aslına bakılırsa sağlıklı beslenme her zaman kafa karıştırıcı olmak zorunda değil. Sevdiğiniz yemekleri yiyerek de sağlıklı kalmak mümkün.Yemek yemenin amacı hem kendimizi beslemek hem de bunun tadını çıkarmak. Bunun yerine kalori almaktan korkmak, sayarak yemek, her gün tartılmak size bu zevki unutturabilir. Sağlıklı beslenme rehberinde sizler için detaylara değindik. Sağlıklı kalın!
Neden sağlıklı beslenmeliyiz?
Sağlıklı beslenmenin nedenlerini kavramak oldukça önemli. Yemek yemek vücudun doğru çalışması için gerekli. Beslenme şekliniz kalori ve besin değeri açısından eksikse sağlığınız da zarar görebilir. Aynı şekilde, çok fazla kalori alırsanız kilo alabilirsiniz. Obezitesi olan kişilerde tip 2 diyabet, uyku apnesi ve kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı gibi hastalık riski önemli ölçüde artıyor. Ek olarak, diyetinizin kalitesi hastalık riskinizi, uzun ömürlülüğünüzü ve zihinsel sağlığınızı etkiler. Yüksek oranda işlenmiş gıdalarla beslenenler özellikle spor yapmadıkları takdirde depresif semptom riski altında kalabilir. Sağlıklı ve mutlu bir hayat için beslenmeye dikkat etmek şart.
Sağlıklı beslenmek için her zaman diyet mi yapılmalı?
Tabii ki de hayır! Bazı insanlar belirli gıdalardan kaçınmaya veya sağlık nedenleriyle kendilerine özel bir diyeti benimsemeye ihtiyaç duysa da, çoğu insan kendilerini en iyi şekilde hissetmek ve sağlıklı beslenmek için katı bir diyete ihtiyaç duymuyor. Kendi beslenme alışkınlıklarınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin, bazı insanlar düşük karbonhidratlı bir diyet uygularken kendilerini daha sağlıklı hissederken, diğerleri yüksek karbonhidratlı diyetlerde daha sağlıklı ve mutlu kalabilir. Ancak genel olarak sağlıklı beslenmenin diyetlere veya belirli diyet kurallarına bağlı kalmakla hiçbir ilgisi bulunmuyor. “Sağlıklı beslenme”,vücudunuzu besleyici gıdalarla besleyerek sağlığınıza öncelik vermek anlamına geliyor. Diyetlerin özellikleri yaşanılan yere, finansal duruma, kültüre ve topluma ve zevk tercihlerine bağlı olarak her kişi için farklı olabilir.
Besin değerleri açısından zengin besinleri tercih edin
İlk olarak yediğiniz besinlerin zenginliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı beslenme birçok insanın aklına kalori sayımını getiriyor. Kaloriler önemli olsa da, birincil endişeniz besinler olmalı. Bunun nedeni, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere besinlerin vücudunuzun gelişmesi için ihtiyaç duyduğu öğeler. Tüm gıdalar kalori içerir, ancak tüm gıdalar besin değeri açısından zengin olmayabilir.
Yediklerinizi çeşitlendirin
Sağlıklı beslenmenin bir diğer bileşeni de çeşitli yiyecekler yemekten oluşuyor. Farklı türde yiyeceklerden zengin bir diyet uygulamak bağırsak bakterilerinizi destekler, sağlıklı bir vücut ağırlığını destekler ve kronik hastalıklara karşı korur. Yine de yemek seçen biriyseniz çeşitli yiyecekleri yemek zor olabilir. Durum buysa, yeni yiyecekleri birer birer tanıtmaya çalışın. Çok fazla sebze yemiyorsanız, günde bir veya iki öğüne favori bir sebze ekleyerek başlayın ve oradan başlayın.
Macrobesin oranlarına dikkat edin
Makro besinler yiyeceklerden aldığınız ana besinler – karbonhidrat, yağ ve proteindir. Genel olarak, öğünleriniz ve atıştırmalıklarınız bu üçü arasında dengelenmeli. Özellikle lif açısından zengin karbonhidrat kaynaklarına protein ve yağ eklemek, yemekleri daha doyurucu ve lezzetli hale getirir. Örneğin, bir parça meyve atıştırıyorsanız, bir kaşık dolusu fındık yağı veya biraz peynir eklemek, meyveyi tek başınıza yemekten daha tok kalmanıza yardımcı olur. Ancak, diyetiniz her zaman dengeli değilse bu da sorun değil. Arada kaçamaklar yapsanız da alışkınlıklarınızı korumaya devam edebilirsiniz.
Yüksek oranda işlenmiş gıdaları azaltın
İşlenmiş gıdalardan tamamen uzak durmak zorunda değilsiniz. Ancak rafine şeker ve işlenmiş gıda tüketimini azaltabilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.
Kaynak 1