Akıllı telefon teknolojisi geliştikçe hayatımız daha da kolaylaşıyor. Bu durum, sağlık uygulamalarına da yansıyor. Örneğin artık acil durumlarda tek tıkla ambulans çağırabiliyor, vücudumuzdaki ağrıların sebebini öğrenebiliyor ve bizim için sağlıklı olan yiyecekleri keşfedebiliyoruz. Akıllı telefonlarımızdaki sağlık uygulamaları, daha iyi bir hayat yaşamamızı teşvik eden birçok özelliğe sahip. Lafı daha fazla uzatmadan bu uygulamaları birlikte keşfedelim?♀️
1. Ada – Check Your Health
Ada, sağlık uygulamaları arasında en kapsamlı olanlardan biri. Hastalıklarınızın semptomlarını yazıp sebebini öğrenebileceğiniz ücretsiz bir uygulama. Tıpkı hastanelerin acil servisleri gibi gece-gündüz demeden, randevusuz kullanabileceğiniz bu uygulama yapay zeka teknolojisi ile çalışıyor. Uygulamanın yapay zekası ise, yıllarca doktorlar tarafından eğitilmiş.
Mide sorunlarından baş ağrısına kadar sizi rahatsız eden her ne olursa olsun; Ada’nın ücretsiz semptom denetleyicisi cevap bulmanıza yardımcı olabilir. Ada ayrıca, bir doktora gitmenizin gerek olup olmadığı konusunda size bilgi veriyor. Yeter ki, sorduğu soruları eksiksiz şekilde cevaplayın.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
2. WW Weight Watchers Reimagined
Bu uygulama, kişiye özel diyet programları ile sağlıklı kilo vermenize yardımcı oluyor. Ancak bunun için önce uygulamanın sizin yeme alışkanlıklarınızı ve tercihlerinizi bilmesi gerekiyor. Ayrıca uygulama, buzdolabınızdaki malzemeleri seçtiğinizde hangi yemekleri yapabileceğinizi de anlatıyor.
Fakat WW, bununla da kalmıyor. Aynı zamanda uyku düzeniniz ve egzersiz alışkanlıklarınız gibi alanlarda da hizmet veriyor. Örneğin uygulamada kolaydan zora kadar farklı kategorilerde ücretsiz egzersizler yer alıyor. Yani WW, kilo vermeniz için sadece beslenmeye önem verilmemesi gerektiğini vurgulayan bir program. Öte yandan uygulamadaki koçlarla birebir görüşmeler de yapabiliyorsunuz.
Ayrıca, U.S. News & World Report tarafından “Kilo Kaybı için En İyi 1 Numaralı Diyet Uygulaması” seçildiğini de ekleyelim.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
3. White Noise Lite
Uykuya dalmakta güçlük çekenler ve kaliteli bir uyku alamamanın derdini gün boyunca çekenler için White Noise Lite iyi bir seçenek. Uygulamada toplam 40 ses var. Bunlar arasında klima sesi, yatak odası fanı gibi mekanik seslerin yanı sıra; okyanus dalgaları, akan su sesi, yağmur sesi gibi doğal sesler de mevcut. Üstelik bu sesleri telefonunuza indirmenize de gerek yok, direkt uygulamada dinleyebilirsiniz. Ancak isteğe bağlı olarak telefonunuza indirmeniz de mümkün.
Ayrıca daha iyi bir uyku için uygulamanın gelişmiş ayarlarını kullanabilirsiniz. Böylece bildirimleri sessize alma, ses seviyesini ayarlama, özel alarm gibi özellikler, daha kaliteli ve deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Öte yandan bu uygulamada kendi mixlerinizi ve kendi seslerinizi oluşturabilir, başkalarıyla paylaşabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
4. Calorie Counter by Lose It! for Diet & Weight Loss
Kilo vermek isteyenlerin diyetini, yiyeceklerini ve egzersizlerini takip etmesine olanak sağlar. Ancak bu uygulama, basit bir kalori sayacı ve yiyecek günlüğü tutma uygulaması değil. Hatta Lose It’in hedefinize ulaşmanız için kanıtlanmış kalori sayma ve izleme ilkelerini kullandığını söyleyelim.
Uygulamaya profilinizle ilgili girdiğiniz ayrıntılar, o gün içerisinde almanız gereken kalori miktarını hesaplar ve size sunar. Ardından yemeğinizi, kilonuzu ve aktivitenizi kolayca takip etmenize imkan tanır. Günlük karbonhidrat, protein, şeker, yağ, genel kalori ve gıda alımınız hakkında bilgi edinmenizi sağlar.
Bu uygulamada yiyeceklerin barkodlarını okutarak kalori değerlerini öğrenebilirsiniz. Yiyeceklerinizin fotoğrafını çekerek uygulamaya yükleyip ne kadar karbonhidrat değerine sahip olduğunu keşfedebilirsiniz. Ayrıca diyetinizde kendinize hedef koymak için kişiselleştirilmiş planlar yapabilirsiniz. Üstelik pratik diyet tariflerini ve egzersiz kılavuzlarını da bu uygulamada bulabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
5. First Aid – American Red Cross
Sağlık uygulamaları deyince daha çok kilo verme, kalp ritmi ölçme gibi uygulamalar aklımıza gelir. Fakat ilk yardım gerektiren zor zamanlar için de telefon uygulamaları var. Örneğin First Aid – American Red Cross, ilk yardım gerektiren durumlarda adım adım yapmanız gerekenleri anlatıyor. Ayrıca uygulama, eğitim sürecini basitleştirmek için videolar ve animasyonlar kullanıyor.
Öte yandan uygulamada yer alan önceden yüklenmiş içerikler, internet bağlantınızın olmadığı zamanlarda da gerekli bilgiye erişmenizi sağlıyor. Ayrıca ufak sınavlar sayesinde öğrendiklerinizi pekiştirmeniz de mümkün.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
6. RunKeeper – GPS Track Run Walk (FitnessKeeper)
Sağlıklı yaşamın sırlarından biri düzenli egzersiz ve spordur. Günlük egzersizlerinizi kontrol etmenize imkan tanıyan bu uygulama, hedef oluşturmanızı, spor için motive olmanızı, kat ettiğiniz ilerlemeyi görmenizi sağlar.
Ayrıca egzersizlerinizi daha eğlenceli hale getirmenize yardımcı olur. Örneğin uygulamaya davet ettiğiniz arkadaşlarınızla kendi içinizde challengelar yapabilir, ilerlemenizi takip edebilir, birbirinizi neşelendirmek için sohbet özelliğini kullanabilirsiniz.
GPS özelliği ile kendinize koşmak için yeni rotalar oluşturabilirsiniz. Uygulamadaki ödüller sayesinde spor yapmak için motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Egzersiz yaparken sevdiğiniz müzikleri dinlemeyi seviyorsanız, bu uygulamanın Spotify entegrasyonunun olduğunu söyleyelim?
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
7. Instant Heart Rate: HR Monitor & Pulse Checker
Bu uygulama ise kalp atış hızınızı 10 saniyeden kısa süre içinde hesaplayıp en doğru sonucu veriyor. Ayrıca stres seviyenizi de bu uygulama sayesinde görmeniz mümkün. Bunun için tek yapmanız gereken parmağınızı telefonunuzun kamerasının arkasına yerleştirmek! Hatta UCSF (Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) Sağlık e-kalp çalışmasında da bu uygulamanın kullanıldığını ekleyelim.
Bu uygulamayı egzersizlerinizdeki performansınızı görmek için kullanabilirsiniz. Ya da meditasyon öncesi ve sonrasındaki kalp atış hızınızı ve stres seviyenizi görmek için de tercih edebilirsiniz. Ancak kalp krizi, kardiyak gibi acil durumlarınız varsa doktora gitmeniz daha mantıklı?
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
8. Glucose Buddy – Diabetes Log (Azumio)
Diyabet hastalarının hastalıklarını kontrol etmeleri için kullanabilecekleri bir uygulama. Uygulamanın bazı özelliklerini ücretsiz kullanabilirsiniz ancak premiuma geçtiğinizde yani ücretli kullanmaya başladığınızda size daha gelişmiş özellikler sunduğunu söyleyelim.
Uygulamayı ücretsiz kullananlar, tükettikleri yemekleri ve kan tahlili testleri gibi bilgilerini kaydetme ile; kan şekeri ve karbonhidrat alımındaki değişiklikleri saatlik olarak görme imkanı buluyor.
Ancak premium üye olanlar uygulamayı reklamsız kullanabiliyor. Ayrıca egzersiz için Fitness Buddy, otomatik kalori sayımı için Calorie Mama ve çok daha fazlası gibi en iyi sağlık ve fitness uygulamalarına ücretsiz premium erişim imkanı da bulabiliyorlar. Öte yandan otomatik A1C hesap makinesi ile diyabetlerini uzun vadede daha kontrollü yönetme şansı yakalıyorlar.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
9. Fooducate
Bu uygulama kilo vermeyi, verdiğiniz kiloları korumayı ve sağlıklı beslenmeyi öğretiyor. Yiyecekleri içerik kalitelerine göre analiz eden bu uygulama, üreticilerin fark etmenizi istemediği şeyleri keşfetmenizi sağlar. Bunun için yapmanız gereken tek şey ise, yiyeceklerin barkodunu okutmak.
Bilimsel verilere göre hareket ettiğini söyleyen bu uygulamada beslenme uzmanlarından ücretsiz sağlık ve diyet ipuçları da almanız mümkün. Ayrıca Fooducate’i kullanan diğer insanların uygulamada yaptığı paylaşımlar sayesinde sağlıklı beslenme ve kilo verme konusunda destekleyici içeriklere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca uygulamada sadece kendiniz için değil, evcil hayvanınızın sağlıklı beslenmesi için de bazı tavsiyeler yer aldığını belirtelim.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
10. Baby Daybook
Sağlık uygulamaları listemizde yenidoğan bebekleri ve ebeveynlerini de düşünmek istedik. ? Yenidoğan bebeğiniz ile ne yapacağınız konusunda tecrübesizseniz, bu uygulama hayatınızı düzene sokabilir. Bebeğinizin bezini günde kaç kez değiştirdiğiniz, emzirme süresi ve süt miktarı gibi bilgileri takip etmeniz için işe yarar bir uygulama.
Diğer emzirme uygulamalarından farklı olarak Baby Daybook, bebeğinizin tükettiği katı yiyecekleri de takip etmenizi sağlar. Ayrıca Baby Daybook, oluşturduğunuz bebek günlüğünü birden fazla bakıcıyla aynı anda senkronize etmenize imkan verir. Uygulamadaki tüm verileri bir istatistik halinde elinizde bulundurabileceğinizi ve geceleri karanlık modda kullanabileceğinizi de ekleyelim.
Öte yandan günlüğü anahtar kelimeye, tarih aralığına veya diğer özelliklere göre filtreleme imkanınız da var. Böylece, eskiden tuttuğunuz bir kaydı daha kolay bulabilirsiniz. Ayrıca uygulamayı ikiz bebekler için de kullanabileceğinizi söyleyelim??
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
11. Period Tracker
Menstrüasyon (adet) döngüsünü takip etmek isteyenler için Period Tracker’i önerebiliriz. Popüler sağlık uygulamaları arasında yer alan Period Tracker, mevcut ve gelecekteki adet tarihlerinizi, yumurtlama ve doğurganlık günlerinizi; ruh halinizi ve semptomlarınızı basit bir aylık takvimde görmenizi sağlar.
Uygulama, bir sonraki adet gününüz hakkında tahminde bulunurken önceki üç ayınızın ortalamasını çıkarır. Dolayısıyla her zaman doğru tahminler üretmeyebilir. Tahmin doğruluğu, bir kişinin döngü uzunluğunun ne kadar düzenli olduğu, döngü sırasında gerçekte ne zaman yumurtladığı ve uygulamada kaç dönemin kaydedildiği gibi birçok faktöre bağlıdır. Anksiyete, stres, diyet, beslenme, egzersiz, çevre, ilaçlar, yaş ve diğer faktörler de kişinin adet döngüsünü etkileyebilir.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
12. Strava
Bu uygulama koşma, yüzme, bisiklet sürme gibi birçok egzersiz sırasındaki performansınızı takip etme imkanı tanır. Uygulamada hem diğerleriyle yarışabilir, dereceler elde edebilir hem de diğer sporcularla iletişime geçebilir, rotanızdan fotoğraflar paylaşabilirsiniz. Ayrıca uygulamada kendinize koşmak ya da bisiklet sürmek için yeni rotalar oluşturabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
13. Help Steps
Bu uygulamanın, diğer sağlık uygulamaları arasından sıyrılan bir yönü var. Uygulama kaç adım attığınızı ve kalorinizi ölçmenin yanı sıra; attığınız adımları desteğe dönüştürüyor. Help Steps, o gün attığınız adımları kazanca çevirmenizi ve bu kazancı sivil toplum kuruluşları (STK), ihtiyaç sahipleri ya da spor kulüplerine için bağışlamanızı sağlıyor.
Ayrıca uygulamada en çok adım atan kişiler ödül kazanıyor. Günlük olarak en çok adım atan kişileri listede görebiliyorsunuz. Öte yandan, uygulamanın HS Market bölümünden STK’lar için veya kendiniz için alışveriş yaparak bonus HS kazanabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
14. Push Ups Workout
Bu uygulama ise şınav çekenler veya squat vb yapanlar için ideal. Örneğin şınav çekerken saymak istemiyorsanız, bu uygulama yakınlık sensörü sayesinde sizin yerinize kaç şınav çektiğinizi sayıyor. Ayrıca yaşınıza ve vücut durumunuza göre size uygun bir antrenman planı çıkarıyor.
Bu planlar ise seviye seviye farklılaşıyor. Bir sonraki grup veya seviye için antrenman planı, mevcut antrenman sonucunuza bağlı olarak değişiyor. Dolayısıyla her yeni seviyede uygulama, planın özelleştirildiğinden emin olmak için vücut durumunuzu yeniden değerlendiriyor. Öte yandan diğer sağlık uygulamalarında olduğu gibi burada da kişisel istatistiklerinizi görebiliyorsunuz.
Uygulamayı indirmek için: Android
15. Medline Acil
Ambulans, acil sağlık, ilk yardım gibi konular için ideal bir sağlık uygulaması. Örneğin Medline Acil sayesinde, ambulansa ihtiyaç duyduğunuzda 112’yi arayıp uzun uzun adres tarifi vermenize gerek kalmıyor. Çünkü uygulama, konumunuzu görüyor ve kısaca tek tuşla ambulans hizmeti alabiliyorsunuz. Ayrıca uygulamaya açlık şekeri, tokluk şekeri, tansiyon gibi bilgilerinizi girebiliyorsunuz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
16. EasyQuit
Sağlık uygulamaları listemizde sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek bir uygulamaya da yer vermek istedik. Bu uygulama sigara için harcadığınız parayı, sigara içmediğiniz zamanlarda ne kadar tasarruf ettiğinizi size gösteriyor. Ayrıca sigarayı yavaş yavaş bırakmanız için çalışıyor. Örneğin, sigara içme isteğiniz geldiğinde size 3 dakikalık bir eşleştirme oyunu sunuyor. Böylece sigara içme isteğinizin yerini başka bir araçla doldurarak beyninizin o isteği unutmasına yardımcı oluyor.
Ayrıca ilerlemenizi arkadaşlarınızla paylaşarak onlardan da destek alabilir veya onların da sigarayı bırakmasına yardımcı olabilirsiniz. Öte yandan uygulamanın verdiği ödüller de sigarayı bırakmanız için sizi motive edecektir.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
17. BMI Hesaplama
Vücut kitle endeksinizi hesaplamanızı sağlar. Uygulama bu hesaplamayı, DR Miller formülü kullanarak yaptığını belirtiyor. Uygulamaya yaşınızı, boyunuzu ve kilonuzu girerek vücut kitle endeksinizi öğrenebilirsiniz.
Ayrıca uygulama, çıkan sonuca göre ekstra spor yapıp yapmamanız gerektiğini de söylüyor. Örneğin çıkan sonuç idealse “great shape” (mükemmel şekil) yanıtını veriyor. Ancak vücut kitle endeksiniz yüksekse size spor yapmanız gerektiğini söylüyor.
Uygulamayı indirmek için: Android
18. Wysa
Bu uygulama ise daha çok ruh sağlığına hitap ediyor. Wysa, aslında onunla konuşabileceğiniz bir sohbet robotu (chatbot). Birisiyle konuşmaya ihtiyaç duyduğunuzda her zaman yanınızda olan Wysa, arkadaşça sohbetlerle ruh halinizi takip etmenize yardımcı olur. Öte yandan kanıtlanmış teknikleri, sakinleştirici meditasyon ve farkındalık (mindfullness) sesleriyle stres ve endişeyle savaşmanıza yardımcı olur.
Ayrıca Wysa’nın depresyon ve anksiyete testleri ile ruh sağlığı değerlendirmesi olduğunu da söyleyelim. Uygulama sayesinde bilişsel davranışçı terapinin bazı tekniklerinden yararlanabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
19. Relax with Tranzotica
Hazır ruh sağlığından söz etmişken, günün stresini güzel müzikler ve eşsiz manzaralarla atmanızı sağlayan bu uygulamadan da söz edelim. Uygulamada gün batımı, dağlar, tropikal adalar, egzotik bitkiler gibi güzel görüntüleri görebilirsiniz. Bu uygulama özellikle yoga, spa gibi aktivitelere vakti olmayanlar için iyi bir seçenek.
Uygulamayı indirmek için: iOS
20. Meditopia: Meditasyon App
Hem ruh hem beden sağlığı için günlük meditasyon yapmak önemli. Meditopia adlı uygulama ile rahatlayabilir, duygularınızı kontrol edebilir ve daha kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.
1000’den fazla rehberli meditasyona yer veren uygulamada, daha rahat uyuyabilmek için uyku hikayeleri de dinleyebilirsiniz. Ayrıca uygulamayı karanlık moda alarak akşamları daha sakin bir meditasyon ortamı yaratabilirsiniz. Uygulamada ilham veren sözleri okuyarak gününüzü daha verimli kılabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS
21. Google Fit
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Kalp Derneği (AHA) ile ortak çalışan bu uygulama, isminden de anlayacağınız üzere Google’a bağlı çalışıyor. Uygulamada spor aktivitelerinizi, bu aktiviteler sırasında vücudunuzun performansını ve topladığınız kardiyo puanlarını takip edebiliyorsunuz. Uygulama, tüm bu verilerinizi kaydederken Wear OS by Google akıllı saatinizi veya akıllı telefonunuzdaki sensörleri kullanıyor.
Ayrıca başka uygulamalardaki verilerinizi Google Fit’e entegre edebiliyorsunuz: Lifesum, Wear OS by Google, Nike+, Runkeeper, Strava, MyFitnessPal, Basis, Sleep as Android, Withings, Xiaomi Mi bantları vb…
Uygulamayı indirmek için: Android ve iOS