Bazen saçlarınız o kadar çok dökülür ki, kel kalacak olmaktan korkar çareyi kozmetik ya da bitkisel ürünlerde ararsınız. Yumurta ve zeytinyağını karıştırıp saça sürmek ise en çok rağbet gören yöntemlerden. Oysa durum bambaşka, saçınız ne sürdüğünüz jöleden ne de mevsim değişikliğinden dökülüyor. Doğru bilinen yanlışlara gelin hep beraber bakalım.
1. Musluk suyunu düşman ilan etmeyin!
Saç dökülmesinin nedeni kullandığınız su olsaydı herkes aynı sorunu yaşardı. Yaşadığınız şehrin musluk suları saçınızı dökmez.
2. Şampuandan ne yarar ne de zarar gelir
Şampuanlar ve bakım ürünlerini saç kaybıyla ilişkilendirmek doğru değil. Şampuanın saçı döktüğüne dair inanca göre, kaş ve kirpiğin de dökülmesi gerekir ki, bu mümkün değildir.
3. Kozmetik ürünlere saldırmayınız
Kozmetik ya da dermatolojik ürünler saçlarınızı onarmaz yalnızca yıpranmasını önleyebilir.
4. Oldu olacak motor yağı sürün
Doğal yağ karışımları ve ev tipi yöntemlerin hiçbiri saçınızın sağlığını geri getiremez. Yağ, ancak onu yediğinizde yani kendi içinde amino asitlere ayrıldığı zaman saça fayda getirir. İsterseniz motor yağını sürün saçınıza, o da kayganlaştırır ve yumuşatır, siz de saçınıza iyi geldi zannedersiniz.
5. Yoksa siz hala sarımsak-soğan?
Sarımsak, soğan, kokular, yağlar… Bunların hiçbirinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası yoktur.
6. Üşenenlerin sonunu getiren açıklama!
Bilinenin aksine saçın kendi yağı onu beslemez, saç köklerini inceltir. Saçı doğru sıklıkla yıkamamak saç problemlerine neden olur. Saç her gün yıkanmalı.
7. O yumurta yenecek!
Saçın uzamama nedeni yüksek oranda beslenmeyle ilgilidir. Uzaması için yumurta sürmeyin, yumurtayı yiyin!
8. “Şapkasız çıkmam abi” diyenlere derin bir nefes
Başörtüsü takmak ya da şampuan değiştirmek saç dökülmesine neden olmaz.
9. Ne demek saç kremi yok!
Saç kremi ve bakım maskesi uygulamamak da dökülmeyi durdurmaz. Hatta kuruma, kırılma ve yıpranma hızını arttırır.
10. Çok güzel hala İstanbul’da sonbahar
Her bahar mevsim değişikliğinde saçlarınızın döküldüğünü sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ne mevsim değişiklikleri ne de hava değişimi şaçlarınızı dökmez.
11. Kalıp sabunla büyüyen çocuklara gelsin
Saçlarınıza şampuan yerine sabunla yıkamak daha faydalı değildir. Saç derisinin PH dengesi 5.5’tir. Saçı temizlemek için kullanılan şampuanların PH derecesi cilde ne kadar yakın olursa saçtaki kiri o kadar iyi arındırabilir. Sabunun PH derecesi 9-10 civarında yüksek olduğu için zararlıdır.
12. Britney Spears ne zaman doğru bir iş yaptı ki?
Saçla ilgili en yanlış inanışlardan biri de sıfıra vurdurmanın saçları çoğalttığı ve güçlendirdiğidir. Bu tamamen yanlıştır. Saçları sıfıra vurdurmanın herhangi bir yararı yoktur.
13. Memoli kel kalmadı çünkü…
Boya gibi işlemler saçın yıpranmasına, sık tekrarlanırsa kırılmasına sebep olabilir ancak dökülmesine etkisi yoktur.
Saçın dış kısmı ölüdür. Saç dış kısmına yapılan tüm işler adı üstünde saçın dışındadır. Jöle kullanan kişilerin tercihen gün sonunda saçlarını durulaması istenir. Ancak jöle, köpük, wax gibi şekillendirici hiçbir ürün saç derisi altına geçemedikleri için saç kaybı yaratmaz.
Bonus: Peki saçımız neden dökülür ve ne yapmak gerekir?
Saçlarınızda ani bir değişim varsa peşin hükümlere varmadan önce kendi hikâyenizi gözden geçirin. Son dört ayda hayatınızdaki değişimler, beslenme alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz ve olabilecek diğer hastalıklarınız dökülmeyi doğrudan etkileyebilir. Beden, kilo kaybı, vitamin eksikliği ya da benzer durumlarda alarm durumuna geçiyor ve tüm enerjisini hayati önem taşıyan organlara akıtıyor. Saç, vücudun barometresidir. Vücut tehlike olarak algıladığı durumlarda önce saçların daha sonra tırnaklar ve dişlerin enerjisini kesiyor. Saçların dökülmesi, incelmesi ve yıpranması doğal bir sonuç oluyor. Bunu önlemek için vücudunuzun B12, folik asit, demir seviyesini sık sık kontrol etmelisiniz. Protein bakımından da zengin beslenmelisiniz. Saç problemlerinin önüne geçmenin en etkili yolu saça analiz yapmak, düzenli yaşamak ve sağlıklı beslenmek.