Hep duyarız “Bu sabah uyanamadım” sözlerini. Ya da öyle arkadaşlarımız vardır ki her zaman uyuyakalırlar, asla hiçbir yere vaktinde gidemezler. Sabahları uyanamayanları birçok zorluk bekliyor, peki tek sorun tembellik mi yoksa ortada gerçekten aşılması güç bir başka problem mi var?
Birçok insanın şikayetçi olduğu bu durumda genellikle “Erken uyu” gibi saçma öneriler gelir. Ama, sabahları uyanma problemini sürekli yaşayan insanlar bunu çoktan denemiştir. Onlar en gürültülü alarmlara bile saatlerce kayıtsız kalabilen uyku savaşçılarıdır ve erken uyumak gibi basit bir eylem asla çözüm olamaz. Alarm ertelemek ise en büyük hobileridir. Peki, uyanmak ve yataktan kalkabilmek için başka neler yapılabilir?
Uyanamamanın birçok sebebi vardır. Bunlar çeşitli sağlık problemleri olabileceği gibi depresyon, havanın aydınlanmamış olması ve bahar yorgunluğu da olabilir. En büyük sebebi ise uykuyu çok sevmek? Biz de uykusu için büyük savaşlar veren ve asla uyanamayanları inceledik. Yani uykuseverlerin işine yarayabilecek birkaç öneri sıraladık. Belki bu yöntemlerle yataktan çıkma sürelerini kısaltabilirler.
1. En kritik nokta, alarmı mutlaka sizi yataktan kaldıracak kadar uzağa koyun
Alarm, hemen baş ucunuzda olduğunda onu ertelemek tek bir dokunuşunuza bağlıdır ve uykunun en tatlı yerinde alarmı kapattığınızı hatırlamanız bile mümkün değildir. Bu nedenle alarmı yataktan kalkıp kapatmanız gerekecek kadar uzağa koymalısınız. Evin diğer sakinleri, komşular ya da sadece kendiniz rahatsız olduğunuz için kapatmak zorunda kalacak ve doğal olarak yataktan da çıkmak zorunda kalacaksınız. Yataktan çıktığınızda ise uykunuz biraz olsun açılmış olacak.
2. Sizi rahatsız edecek bir alarm müziği belirleyin
Alarm sesiniz asla ninni gibi olmamalı. Mümkünse duymaya katlanamadığınız bir müzik türü ya da şarkıyı koyun. Hemen kapatmak, daha fazla duymak istemeyeceğiniz bir ses olmalı bu. Böylece yatağınızdan uzakta olan alarmı kapatmak zorunda kalacaksınız.
3. Alarm müziğini düzenli olarak değiştirin
Her ne kadar rahatsız edici olsa da bir süre sonra kulağınız o alarm müziğine alışacak ve yadırgayacak. Alıştığınız için de sizi harekete geçirmeyecek. Bu nedenle kısa aralıklarla müziği değiştirin ve başka rahatsız edici bir müzik kullanın. Unutmayın kulağınızın alışık olmadığı seslere tepki verirsiniz, böylece zihniniz daha hızlı açılır.
4. Eğer yataktan çıkamamanızın sebebi mutsuzluksa sabah saatlerinde sizi mutlu edecek bir şeyler planlayın
Örneğin kahvaltıda en sevdiğiniz yiyeceği hazırlamak, ya da gözlerinizi açar açmaz göreceğiniz sizi mutlu eden birinin ya da bir yerin fotoğrafı. Aylar sonra çıkacağınız seyahate dair bir şeyler, olmak istediğiniz yerin fotoğrafı gibi. Bu konuda çok yaratıcı olabilirsiniz, önemli nokta size umut veren ve mutlu eden bir şeyleri görmenizi sağlamak. Bu sizi çeşitli düşüncelere yönlendirecek ve zihniniz yavaşça açılacaktır.
5. Suyunuzu yatağınızdan uzağa koyun
Geceleri ve sabah karşı insanları yataklarından kaldıran şeylerden biri de susamaktır. Ne kadar uykunuz olursa olsun eğer çok susadıysanız suya kavuşma hayaliyle yataktan kalkacak cesareti bulursunuz. Bu nedenle suyunuzu yatağınızdan uzağa koyun. Bu yöntem kesinlikle uyanamayanları yatağından fırlatacak.
6. Gece yatmadan bol bol su için
Eğer susuzluğa dayanıyorsanız size daha zorlu bir sebep gerekiyor, o da tuvalete gitmek. Susuzluğa karşı koysanız da tuvalete mecburen gitmek zorundasınız. Bu yüzden gece yatmadan bol bol su için, derin bir uykunuz varsa alarm çalana kadar tuvalete gitmezsiniz. Ama alarm çaldığında zihniniz açılır ve tuvalete gitmek zorunda kalırsınız?
7. Evcil hayvan sahiplenin
Eğer evcil hayvanlara karşı bir sempatiniz varsa ve elbette bakabileceğinize, bu sorumluluğu alabileceğinize inanıyorsanız sizi uykunuzdan uyandırabilecek en tatlı varlıklar onlar. Kedi veya köpeğinizin yatağa yaptığı kısa bir ziyaretin sizi uyandırabileceği gibi onların mama ve tuvalet ihtiyacı için de kalkmak zorunda kalabilirsiniz. Alarmı erteleyebilirsiniz ama sevimli dostlarınızın ihtiyaçlarını erteleyemezsiniz.
8. Arkadaşlarınızdan/ailenizden yardım isteyin
Yine rahatsız edici bir zil sesi sayesinde telefona ulaşmayı başarıyorsanız tekrar uyumamak için ailenizden ya da arkadaşlarınızdan sevdiğiniz birinin sizi belli bir saatte aramasını söyleyin. Onların sesini duymak ve sizi konuşturmaya çalışmaları zihninizin açılmasına yardımcı olur.
9. Asla ikiden fazla alarm kurmayın
İkiden fazla alarm kurduğunuzda uykunuz olmasa bile diğer alarma kadar olan vakti düşünüp tekrar uyumak isteyecek ya da her seferinde bir sonraki alarma güvenerek asla kalkamayacaksınız. Üstelik bu süreç yarım yamalak bir uykuyla harap olmuş olacak. Bunun yerine sadece 2 alarm kurun. Biri sizi bedenen uyandırsın, ikinci alarma kadar ise yatakta vakit geçirin. İkinci alarm ise biraz daha dinç bir şekilde yataktan kalkabilmek ve 1. alarma sonrası uyuyakalma riskine karşı…
10. İlk alarm sonrası telefonunuzu alın ve sosyal medyaya göz gezdirin
Bu ikinci alarma kadar zihninizin açılmasını ve uykudan başka bir şey düşünmenizi sağlayacak. Sosyal medyada dikkatinizi çeken ve sıkılmamanızı sağlayacak bir mecra seçin. Örneğin en çok Instagram’da vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız Instagram’a girin ve ilginizi çeken hesaplara göz atın. Uykunuzu açacak en önemli bir diğer şey de elbette ki stalk?
11. Radyo ya da televizyon açın
İlk alarmı kapatmak üzere yataktan çıktığınızda muhtemelen aklınızdaki tek şey yatağa geri dönmek olacaktır. Bu nedenle ilk kalkışınızda yatağa geri dönmeden önce televizyon ya da radyoyu yüksek sesle açın. Oradaki diyaloglar siz uyumaya çalışsanız da zihninizin yavaş yavaş açılmasını sağlayacak.