Modern yaşamın hareketli ve stresli yapısı, pek çok insanın farklı sağlık sorunları yaşamasına neden oluyor. Sağlıklı bir yaşam dendiğinde çoğu kişinin aklına sadece fiziksel açıdan bir probleme sahip olmamak geliyor. Ancak zihin ve ruh sağlığını da ihmal etmemek gerekiyor. Hatta çoğu zaman bireylerin ruh sağlığı fiziksel sağlıklarından çok daha kolay bir şekilde bozuluyor. Bu durum ise, pek çok insanın mutsuz ve depresif bir ömür geçirmesine neden oluyor.
Bu sebeple, yaşamın bütün stresine ve yoruculuğuna rağmen ruh sağlığınıza dikkat etmeniz büyük bir önem taşıyor! Üstelik ruh sağlığınızı korumak sandığınızdan çok daha kolay. Çünkü ruh sağlığınızı olumsuz olarak etkileyen şey, siz farkında olmasanız da alışkanlıklarınız! Bu sebeple, yaşamınızdaki küçük alışkanlıkları değiştirmek bile ruh sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Ancak, bunun için ilk önce hangi alışkanlıkların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bilmeniz gerekir! İşte, siz farkında olmasanız bile ruh sağlığınızı olumsuz olarak etkileyen 7 alışkanlık…
1. Egzersiz yapmamak
Evet, egzersiz yapmak fiziksel sağlık için oldukça önemli. Bu sebeple, çoğu insanın fiziksel olarak sağlıklı ve formda kalmak için egzersiz yapması son derce doğal. Ancak egzersiz yapmanın ruh sağlığı üzerinde de oldukça olumlu etkileri var! Üstelik egzersiz yapmanın ruh sağlığı üzerindeki etkisi “kendinizi iyi hissetmenize yarar” klişesinden çok daha fazla! Çünkü egzersiz yapmak kandaki oksijen seviyesini artırır ve daha kaliteli uyumanıza yardımcı olur. Düzenli ve kaliteli bir uyku ise, ruh sağlığı ile yakından alakalıdır. Ayrıca, egzersiz yapmanın ruh sağlığı üzerindeki bir başka önemi de vücutta bazı hormonların salgılanmasını sağlamasıdır. Egzersiz sonrası salgılanan bu hormonlar ruh sağlığınızı korumanız için oldukça önemli. Bu sebeple, günde 20 – 30 dakika olsa dahi egzersiz yapmak, ruh sağlığınız üzerinde oldukça faydalı olacaktır.
2. Ertelemek
“Erteleme hastalığı” modern insanın en çok karşılaştığı sorunlardan biri! Çoğu zaman, özellikle stresli bir şeyi ertelemek cazip gelebilir. Ancak unutmayın, bir şeyi ertelemek, o şeyi ortadan kaldırmaz. Hatta işlerin daha stresli hale gelmesine neden olur. Tahmin edebileceğiniz gibi, stres arttıkça ruh sağlığınızın bozulma ihtimali de artacaktır. Bu sebeple, yapmanız gereken şey ne olursa olsun ertelememeye çalışın…
3. Sürekli olumsuz düşünmek
Olumsuz düşünceler, ruh sağlığınızın bozulmasına neden olan faktörlerin başında gelir. Hele ki, kendi kendinize sürekli olumsuz konuşmalar yapıyorsanız! Kendinizle ilgili olumsuz düşüncelerin kaynağı çoğu zaman başka insanların bu şekilde düşünmeleridir. Başka insanlar, sizin hakkınızda ne düşünürse düşünsün, kendiniz hakkında sürekli olumsuz düşünmeye bir son vermelisiniz. Örneğin, “ben çok tembelim” yerine, “elimden geleni yapıyorum,” diyebilirsiniz. Olumsuz düşünme alışkanlığını bıraktıktan sonra ruh sağlığınızın hızlı bir şekilde toparlandığını görmek sizi şaşırtabilir.
4. Hayatı fazla ciddiye almak
Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı koruyabilmek için, hayatı fazla ciddiye almaktan vazgeçmelisiniz. Çünkü böyle bir alışkanlığa sahipken, sağlıklı bir yaşam sürmek hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Kötü bir şeyle karşılaştığınız zaman hayatın sonu olduğunu düşünürken ruh sağlığınızın bozulmamasını nasıl bekleyebilirsiniz ki? Eğer, hayatı fazla ciddiye alıyorsanız biraz gevşemeyi ve yaşamın olumlu yönlerini görmeyi öğrenin.
5. Kötü bir uyku rutini
Eğer uyku programınız sağlıklı değilse, bu durum büyük ihtimalle ruh sağlığını da etkileyecektir. Çünkü düzenli ve sağlıklı uyumak zihinsel ve fiziksel sağlık için oldukça önemli.
6. Gerçekler ile hisleri karıştırmak
Ortada olan gerçekler ile hislerinizi birbirine karıştırmak, kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülükler arasında! Özellikle de kendiniz hakkındaki olumsuz hisleri! Unutmayın, bir şeyi hissediyor olmanız, her zaman o şeyin gerçek olduğu anlamına gelmez.
7. Farkında olmamak
Ruh sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar listemizin sonuna geldik. Kendinizin, çevrenizin, dünyanın… Farkında olmamak ve sürekli bir akışın içinde kapılıp gitmek, ruh sağlığınız için hiç de iyi bir şey değil! Bu sebeple, zaman zaman ara verin ve dinlenin! Yaşamdan keyif almanın yollarını bulun. Bunun için illa büyük eylemler yapmanıza gerek yok. Kendi sesinize kulak verin. Zihninizin ve ruhunuzun da dinlemesi gerektiğini unutmayın.
Kaynak: 1