Ramazan ayında oruç tutan insanların, beslenme düzeni ve alışkanlıkları önemli ölçüde değişiyor. Ancak oruç tutanların gündelik yaşamında değişen tek şey beslenme düzeni ve alışkanlıkları değil. Ramazan ayının en yaygın geleneklerinden biri olan sahur ile birlikte milyonlarca insanın uyku düzeni de farklılaşıyor. Bu nedenle bazı insanlar, daha fazla uyuyabilmek için sahura kalkmadan oruç tutuyor, uykusuzluğa teslim olmamak için Ramazan ayının bu önemli öğününü es geçiyor. Ancak uzmanlara göre sahura kalkarak da yeteri kadar uyumak ve sağlıklı bir uyku alışkanlığı geliştirmek mümkün. Yapılması gereken şey bazı hususlarda biraz daha dikkatli davranmak. İşte Ramazan ayında yeterli ve sağlıklı uyku için uygulayabileceğiniz 5 yöntem.
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu’na göre Ramazan ayındaki uykusuzluğun veya uyku sorunlarının sebebi sahura kalkmak değil
Kırışoğlu’na göre sayısız insanın yaşamını olumsuz olarak etkiyen bu uyku sorunlarına sebep olan şey sahura kalkmak değil, iftar sofralarında bilinçsiz davranmak! Kırışoğlu konu hakkında “İftarda bazı kurallara dikkat etmemenin sonucunda, sağlık için olmazsa olmaz önem taşıyan kaliteli ve yeterli uyku olumsuz etkileniyor. Bu da kişide gün boyu sinirlilik, dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve uyku isteğinden diyabet hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına ve trafik kazalarında artışa da yol açabiliyor. Zira her 5 trafik kazasından birinin uyku ilişkili olduğu unutulmamalıdır.” ifadelerini kullanıyor.
Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca hem sahura kalkmanın hem de sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmanın mümkün olduğunu ifade ediyor
Ramazan süresince, hem uzun süreli açlık durumunun hem de uykusuzluğun sebep olabileceği sağlık sorunlarından korunmak için uygulanabilecek bazı basit ama etkili yöntemler var.
1. İftarda ağır yemeklerden uzak durun
Çünkü Ramazan ayındaki uyku problemlerinin temel sebebi iftar sofralarında yapılan yanlışlar. Bu yanlışlardan en yaygın ve büyük olanı ise iftarda ağır yemekler tüketmek. İftar sofralarında yapılan ve uyku sorunlarına davetiye çıkaran bir diğer hata ise mideyi tıka basa doldurmak.
Uzmanlar, Ramazan boyunca uyku sorunları ile karşılaşmak istemeyenlere, iftarda kızartmalardan ve aşırı yağlı yemeklerden uzak durmalarını tavsiye ediyor. Bununla birlikte karbonhidratlardan ve şekerli gıdalardan kaçınılması ve hazmı kolay besinlerin tercih edilmesi de Ramazan boyunca sağlıklı uyku için son derece önemli.
2. Çay veya kahve içerken ölçüyü kaçırmayın
Uzmanlar Ramazan ayında aşırı çay ve kahve tüketiminin de uyku sorunlarına neden olabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle iftardan sonra çay ve kahve tüketiminde ölçülü davranmak son derece önemli. Özellikle bazı insanların çay ve kahveyi “su niyetine” içtiğini belirten uzmanlar bu uygulamanın da oldukça hatalı ve tehlikeli olduğunu ifade ediyor. Çünkü çay ve kahve, yaygın kanaatin aksine vücutta sıvı kaybına neden oluyor. Bu nedenle Ramazan ayında uyku sorunları yaşamak istemeyenlerin çay ve kahve tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
3. 14.00’ten sonra uyumayın
Ramazan ayında pek çok insan, zaman zaman ufak şekerlemeler yaparak uykusuzluk ile mücadele etmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, bu kısa uykuların gün içerisinde kişiye enerji vererek dikkat dağınıklığını azaltabildiğini ve iş verimini artırabildiğini ifade ediyor. Ancak sağlıklı uyku için, bu hususta da dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var.
Kırışoğlu’na göre Ramazan şekerlemeleri, 14.00’ten önce ve 20 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılmalı. Çünkü 14.00’ten sonra uyumak, vücudun kendini yenilediği, sağlıklı uyku evresinin başladığı 23.00 ve sonrasındaki zaman dilimlerinin uyanık geçirilmesine neden olabilir.
4. Sahurda ne yediğinize dikkat edin
Her şeyden önce uzmanlara göre oruç tutan insanların sahur öğününü kesinlikle atlamaması gerekiyor. Çünkü bu öğünü atlayarak oruç tutmak gün içerisinde yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi durumların yan sıra diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Öte yandan daha fazla uyuyabilmek ve uykusuz kalmamak için sahura kalkmamak da uzmanların önerdiği bir uygulama değil. Ancak sahurda tüketilen besinler, uyku sağlığı açısından hayli belirleyici.
Uzmanlar sahurda beyaz ekmek, pide, pirinç pilavı ve hamur işi gibi kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren, çabuk acıktıran basit karbonhidratlardan uzak durmak gerektiğini belirtiyor. Haşlanmış yumurta, ceviz ve tam tahıllı ekmek gibi hafif ve tok tutan, gün içerisinde enerji sağlayacak gıdalar ise sahur sofralarından eksik edilmemeli.
5. Uyku rutinlerinizi aksatmayın
Sağlıklı Ramazan uykuları için dikkatli davranılması gereken tek yer mutfak değil. Ramazan boyunca hem oruç tutmak hem de uyku sorunlarından uzak kalmak istiyorsanız yatak odanızda da dikkatli davranmanız oldukça önemli. Bu hususta Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir uyku alışkanlığı geliştirebilmek için diğer zamanlarda sürdürülen uyku rutinlerine devam etmek gerekiyor. Örneğin Ramazan boyunca yatağa aynı saate girmek ve aynı saatte uyanmak sağlıklı uyku için oldukça önemli.
Öte yandan daha geniş çaptaki uyku rutinlerini de sürdürmek, örneğin yatmadan birkaç saat önce elektronik cihazlardan uzaklaşmak ve yatak odasını havalandırmak gibi yöntemler de Ramazan ayındaki uyku sorunlarınızın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Kaynak: 1